Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pár různých problémů s Kubuntu  (Přečteno 1688 krát)

Vláďa

• Návštěvník
Pár různých problémů s Kubuntu
« kdy: 14 Května 2007, 22:58:56 »
Ahoj,

předně si nejsem jistý, jestli to mám napsat do jednoho tématu nebo rozhodit na víc dotazů. Zkusím to sepsat najednou. Otázek a problémů mám ještě víc, ale to nechám na později.

Mám následující dotazy a problémy:

1) Chtěl bych si přidat další zdroje pro instalaci SW. Návod ve Wiki je ale dělaný pro Ubuntu, já mám Kubuntu a tak zmíněný program pro správu zdrojů nemůžu najít. Dá se nějak doinstalovat? Nebo jak na to v Kubuntu (KDE)?

2) Chtěl jsem přehrát soubor TS (MPEG-4 AVC/AC3), ale video nehraje. A to ani ve VLC 0.8.6 ani v Kaffeine. Místo obrazu bylo jenom černo. Je VLC v (K)ubuntu nějak ořezané? Ve Windows mi to video ve stejné verzi hraje O.K. Dá se odněkud doinstalovat MPlayer s nějakým pěkným GUI (MPUI, SMPlayer rulesPlayer atd.)? Nebo to mám stáhnout a nakopírovat a obejít balíčkovací systém v Ubuntu?

3) Jako zavaděč mám GRUB. Je to jenom textový seznam s výběrem. Dá se nějak přepnout do grafického zobrazení? Jak upravím nabídky (a hlavně jejich pořadí)? Dá se případně nahradit LILO zavaděčem (který trošku znám)? Jsou na to nějaké grafické nástroje na konfiguraci (něco jako v Mandrivě)?

Ještě mám další problémy, ale tohle mě trápí momentálně nejvíc. Předem díky za případné náměty.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #1 kdy: 14 Května 2007, 23:09:12 »
ad 1
- univerzální návod (pomocí příkazové řádky) - http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99id%C3%A1v%C3%A1n%C3%AD_zdroj%C5%AF/P%C5%99%C3%ADkazov%C3%A1_%C5%99%C3%A1dka

ad 2
- máte kodeky? - http://wiki.ubuntu.cz/Vyhrazen%C3%A9_form%C3%A1ty
- mplayer je v repozitářích

ad 3
- grafické zobrazení - existuje nějaký balík (?gfxboot?), který umožňuje upravit grub jako je např. v suse, ale nechápu, proč to
- lilo - zůstaňte raději u grubu (dal by se nahradit, ale nebylo by to nejjednodušší)
- konfigurace grubu - http://wiki.ubuntu.cz/GRUB

Vláďa

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 14 Května 2007, 23:18:37 »
1) Díky, vyzkouším....
2) Mám doinstalované dekodery pro Xine background (ten používá Kaffeine, pokud vím). MPlayer mám, ale jde mi o ta GUI, přeci jenom ovládat a konfigurovat MPlayer bez GUI není příliš pohodlné. Jak je to s tím VLC?
3) Ten grafický vzhled klidně oželím, myslel jsem, že se to dá někde lehce zapnout. Zkusím holt také konfigurovat ručně. No jsem holt línej, radši klikam :-)

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 15 Května 2007, 07:40:08 »
ad 2
Na správnou funkčnost Xine potřebujete balíčky:
(sudo apt-get) libxine1 libxine1-ffmpeg libxine1-extracodecs

Jinak mplayer má gui... V repozitářích má totiž dvě verze - mplayer a mplayer-nogui... Nainstalujte první a měl by mít grafické rozhraní...
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

Vláďa

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 03 Června 2007, 09:15:44 »
Ono ten MPlayer-GUI není to pravé. To co jsem scháněl je SMPlayer - vřele doporučuji vyzkoušet (a funguje perfektně i ve Windows).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.