Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kdyz dojde misto na disku  (Přečteno 3095 krát)

Rastafar

• Návštěvník
Kdyz dojde misto na disku
« kdy: 14 Května 2007, 23:13:20 »
Prave se mi stala docela nemila vec, podarilo se mi zaplnit cely disk (partition /) tak, ze na ni zbylo 0B volnych (dal sem stahovat z internetu vic dat nez bylo volne misto a neuvedomil sem si to). Problem nastal pri odhlaseni se z KDE - neslo se pak uz prihlasit. Po zadani hesla se KDE jakoby restartovalo bez jedine hlasky. Az po nejake dobe sem v MC spustenem v text konzoli sem zjistil, ze disk je uplne plny, nejaka data smazal a vse zacalo opet fungovat. Ja vim, je to moje chyba, zaplnit cely disk se systemem az po okraj, ale hodila by se alespon nejaka hlaska ze se nemuze spustit KDE z duvodu plneho disku, pripadne nejake varovani ze disk byl zaplnen. Jeste dotaz - neda se nejak rezervovat urcite misto na disku (treba 200MB) pro system tak, aby ho normalni uzivatel nemohl zaplnit, aby nemohlo dojit k   podobne situaci?
P4 3GHz, 2GB RAM, Geforce 6600 GT powered by Kubuntu 8.04
One Love - JAH - Rastafari

Vojtin

• Host
« Odpověď #1 kdy: 14 Května 2007, 23:19:11 »
Standardně se toto řeší oddělením systémové části, tedy / od dat tedy /home. Každý na jiném oddíle disku. Já mam ubuntu, tedy systém / na 5GB a /home mám cca 62GB, tudíž vše co dělám pod uživatelem se ukládá do /home. Navíc Gnome má hlášku o zaplnění disku, KDE toto nemá? Otazka na KDEčkaře.

Honzin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 15 Května 2007, 08:23:05 »
uz se mi to taky stalo (prerostly mi nejake logy), zadna hlaska :-/ (KDE)

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
« Odpověď #3 kdy: 15 Května 2007, 09:44:09 »
Ne, KDE takovou hlášku nemá a opravdu dojde k tomu, co popisuje Rastafar. Nicméně, myslím, že každá příručka o Linuxu hned na začátku upozorňuje na správný způsob rozdělení adresářové struktury, kdy systém by měl být oddělen od uživatelských dat. Linux holt není Windows a v takových věcech je rozhodně lepší, když se uživatel přizpůsobí Linuxu, než Linux uživateli.
Kubuntu forever :-)

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 15 Května 2007, 09:48:51 »
Ta rezervace prostoru se tuším dělá hned při rozdělování disku a formátu. Alespoň teda v AlternateCD. Ale nejsem si jist, že to je opravdu ono...

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Rastafar

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 15 Května 2007, 14:04:46 »
Tak vytvorit si extra oddil na home by bylo reseni, ale mel bych to uz krapet prekombinovane. Ted mam na jednom disku oddily WIN (ntfs 5GB), LINUX (ext3 10G), LINUX_SWAP (256MB), DATA (fat32, zbytek do 80GB) a na druhem DATA2 (ntfs 80GB). Do home ukladam vicemene docasne data (z netu, wavka co prevadim z minidisku do PC, ...) a po zpracovani (roztrizeni, komprese wav->mp3, ...) je ukladam bud na oddily data nebo data2 (kvuli tomu, aby byly dostupne i z windows).
Nemyslim si ze se jedna o nejakou vaznou chybu, proste se prepnu do text konzoly a neco smazu, ale zacatecnika urcite minimalne vydesi, kdyz se najednou nepude prihlasit a to jeste takovymhle stylem (kdy to po odklepnuti hesla vypada jako restart toho login screenu bez jakekoliv hlasky). Myslim ze tam vyvojari KDE mohli dat nejakou hlasku ze se nejde prihlasit z duvodu plneho disku :)

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 15 Května 2007, 15:46:42 »
ak máte disky data a data2, tak to de facto ako keby ste mali home na samostatnej partícii. len home (teda miesto, kam všetko vaše ukladáta) sa volá data..
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

Rastafar

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 16 Května 2007, 00:18:32 »
To mate pravdu...

Honzin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 16 Května 2007, 08:23:53 »
ovsem pokud instaluju programy, tak se stejne ukladaji do "/" , ne? ted jsem si treba stahoval nejake hry a vzalo si to 866MB. o stazenych docasnych .deb ani nemluvim. na druhou stranu je pravda, ze tohle byl extrem, asi uz nic tak velkyho instalovat nebudu...

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 16 Května 2007, 10:33:18 »
Deb balíčky se instalují do adresáře /usr ... /home je určené pro mp3, dokumenty,filmy a podobné blbinky...myslím,že by bylo jednodušší oddělit /usr, pokud nemáte místo na instalované programy.. měnit /home by nemělo smysl...
Pokud jde o hry pro win, tak ty se defaultně ukládají do /home/.wine/drive_c
U her pro linux se to dá samozřejmě (pokud jde o instalátor,ne o deb balíček) nastavit...
Já osobně mám 80GB HDD a mám 17GB pro "/" ; 5,4GB pro /tmp (abych nepřehltil / ;) ) a zbytek na /home... myslím,že to je dostačující... Samozřejmě se s tím dá všelijak experimentovat :)
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

Rastafar

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 19 Května 2007, 03:41:58 »
Moznosti je spousta, kez bych se mohl uplne zbavit windows, to by bylo rozdeleni disku hned jednodussi. Nemusel bych mit zadne ntfs partisny s pomalym zapisem (jenze na co jineho ukladat we win soubory >4GB) a zadne FAT32 partisny, ktere sou sice v linuxu rychle, ale zase soubory >4GB se na ne nahrat proste nedaji. Soucasne rozdeleni mych disku vyslo z pozadavku, abych se na vsechny partiton (samozrejme krome /) dostal z obou systemu... Asi vyzkousim ten driver pro ext pod win, protoze rychlost zapisu 5MB/s na to ntfs je docela tragedie... Nebo preformatuju tu druhou 80ku na ext3, stejne ty windows posutim jen ve stavu krajni nouze (napr. flashovani software v mobilech) a 95% casu mi jede na PC Kubuntu :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.