Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kubuntu a zavadec  (Přečteno 1726 krát)

pilarius

• Návštěvník
Kubuntu a zavadec
« kdy: 15 Května 2007, 20:57:09 »
(Totalni Linux lama a "radoby PC maniak")

Takze mam 3 disky: 20GB IDE (s Windows XP), 120GB IDE a 250GB SATA. Pri instalaci Kubuntu mi to naslo jen tu SATU, no proc ne, udelal jsem si 48 GB oddil a 3GB swap, zavadec nechal na defaultu a hodil jsem instalaci.
Pri spusteni PC zavadec nenabiha (patrne se umistil na spatny disk) a nabihaji mi rovnou Windows XP.
Je mozne zavadec nastavit na vyber z techto dvou systemu, i kdyz je kazdy na jinem disku? (Zavadec psal ze se umistuje na hd0 a hd0 pouzival kdysi Mandrake, ktery jsem zkousel pro ten 20GB disk, tak jsem myslel ze se umistuje spravne.)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Kubuntu a zavadec
« Odpověď #1 kdy: 15 Května 2007, 21:03:30 »
S největší pravděpodobností se zavaděč nainstaloval do mbr toho disku, kde je Ubuntu nainstalováno. Vy ovšem máte nejspíš v biosu nastaveno bootování z toho disku, kde je windows.
Je tedy zapotřebí:
a) nastavit v biosu bootování z disku s Ubuntu
b) v Ubuntu zjistit, jak jsou označeny ostatní disky (hlavně ten, kde jsou windows)
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l→ výpis disků a oddílů s jejich označením
c) do grubu zapsat ten disk s Windows
kdesu kate /boot/grub/menu.lst→ otevře se konfigurační soubor grubu
title Windows 95/98/NT/2000
 root (hd0,0)
 makeactive
chainloader +1
→ toto tam přidejte, ale musíte podle sebe upravit parametr (hd0,0) - první číslo označuje disk (0 = hda, 1 = hdb...), druhé oddíl (0 = první, 1 = druhý...)

pilarius

• Návštěvník
Kubuntu a zavadec
« Odpověď #2 kdy: 16 Května 2007, 06:15:22 »
Dneska odpoledne se na to mrknu. Jen me jeste tak napada, jestli to Linux nevidel kvuli tomu, ze je to (20GB i 120GB disk) na pridavnem IDE diskovem radici (je to na desce Asus P5W DH Deluxe, ktera ma vlastni + pridavny radic).
No zatim to tu takto necham, odpoledne vyzkousim.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.