Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: názor na instalace Ubuntu  (Přečteno 3647 krát)

misa1

• Návštěvník
názor na instalace Ubuntu
« kdy: 19 Května 2007, 03:28:25 »
Ahoj, náhodou se mi sešly dvě instalační CD s Úbuntu 7,04. První je stažená z Vašich stránek a druhá je stažená přes torent. Rozdíl mezi nimi je ten, že Vaše CD je live. To jsem poznal až při instalaci. Musím uznat,že verze od Vás je pěkně provedena graficky a provede Tě pěkně celou instalací. Problém nastane až po instalaci. Alespoň pro mě. Mám Wifi se sdílenou IP. A řeknu Vám, když je člověk lama jako já a navíc po instalaci všechno na mě mluvilo anglicky. Přiznám se, že se mi internet nepovedl rozchodit. Kdybych dělal kompletní instalaci na celý disk tak nevím jak bych se nakonec připojil.
Jako člověk co rád něco zkouší jsem zkusil i instalaci z druhého CD. Instalace probíhala v Dos prostředí, ale taky na mě většinou mluvila česky. Co bylo pěkný, bylo to,že se sama zkoušela napojit na internet a po selhání mi byla nabídnuta ruční instalace. Po zadání IP se ostatní nastavení již zobrazovaly samy. Po instalaci se mi to ještě na něco anglicky zeptalo. Mezi řádky bylo něco o jazykových balíčkách a tak jsem instalaci potvrdil. Po cca deseti minutách byla instalace hotová a po přihlášení již na mě mluvilo vše česky a rovnou se mi objevovaly nové verze.
Nevím jak probíhá příprava takového instalačního CD ani nemám představu kdo to tvoří, ale myslím si , že kdyby Verze od Vás obsahovala takový nástroj na instalaci připojení k síti, byla by to pěkná třešinka na velmi dobře připraveném instalačním CD. A hlavně by to pomohlo slabším kouskům jako já s počáteční instalací a pak by se mohl více kochat novýma možnostma s Ubuntu.
Míša
« Poslední změna: 19 Října 2007, 15:47:45 od Anna Taliánová »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
názor na instalace ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 19 Května 2007, 07:36:02 »
Obě ty verze jsou "od nás".
První je takzvané dektop CD - instalace probíhá v grafickém režimu a je zároveň LiveCD.
Druhé je alternate CD - instalace probíhá v textové režimu a má mnohem více pokročilých možností instalace - během instalace se dá nastavit mnohem více věcí.
---> DesktopCD má lehkou instalaci a vše se nastavuje až v systému pomocí grafických programů v Systém→Správa a Systém→Volby, zatímco u AlternateCD je více nastavení v průběhu instalace.
Ještě dovětek - na LiveCD je také čeština, ale musí se zvolit během bootování.

misa1

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 19 Května 2007, 13:33:32 »
Diky za odpověď. Jenom k dovětku při instalaci jsem samozřejmě češtinu měl, ale po nainstalování to na mě mluvilo anglicky. Možná (spíše určitě) jsem po instalaci české prostředí mohl zapnout. Ale spíše mě šlo o možnost připojení na internet. Tu jsem jako začátečník z live cd nezvládl. Určitě by pomohla zobrazená automatická detekce s možností v případě nenavázání spojení , ruční instalace, tak jako to je v dektoskop cd. Protože ,když je pak člověk připojen, stačí přejít na Wiky a tam tě provede perfektně zpracovaný návod na další postup po instalaci.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #3 kdy: 19 Května 2007, 15:02:26 »
Dovolím si stále tvrdit, že LiveCD je lepší - sice se vám systém sám nenabídne dialog s nastavením sítě, ale zase v Systém→Správa→Sítě je (rafinovaně schovaný) klikací nástroj na konfiguraci sítě...

misa1

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 19 Května 2007, 15:28:23 »
To Vám musím dát za pravdu. Jednodušší, srozumitelný a navíc pěkně provedený graficky. Koukal jsem se na umístnění Vámi popsané. Při instalaci jsem tam byl, ale ta angličtina. Klikal jsem na horní pole nabídky a né na vlastnosti. Tam bych to asi rozchodil. Jenom by mě zajímalo, když jsem dal při instalaci češtinu ,proč to se mnou mluvilo anglicky v jazykovém nastavení (jazyková podpora) byla nastavena čeština.
Teď už bych to snad zvládl. Jde jenom o můj prvotní dojem. Myslím, že to co se stalo mě by mohlo třeba odradit od zkoušky ubuntu nějakého amatéra, jako jsem já a to si myslím by byla škoda.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #5 kdy: 19 Května 2007, 17:38:26 »
Anglicky "to" na vás mluvilo, protože během instalace nebyl přístup k internetu → na CD se nenacházejí jazykové balíky - musí stáhnout z internetu.

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 19 Května 2007, 19:12:03 »
V Ubuntu 7.04 je NetworkManager, takže stačí kliknout na ikonu v system tray a zvolit "Manual configuration"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.