Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rozdíl pouštění win her klikáním a přes terminál[Vyřešeno]  (Přečteno 4259 krát)

ing. Roubátko

• Host
jsem z toho docela zmaten. následující popis je pro:
a) pouštění wine her klikáním (v krusaderu klik pravým myšítkem na spouštěcí soubor, otevřít s "wine windows emulator")
b) pouštěním přes konzoli (cd /home/..../.wine/drive_c/Program\ Files/ atd...a "wine spouštěcí soubor)

Croc 2:
a) klikáním- nechtěl ukládat, když jsem uložil hru a vyjel z ní, po čase znova chtěl hrát tak prostě nebyla uložená pozice. problém s právy není. teď navíc nechce vůbec načíst žádné uložené hry.
b) přes konzoli- vše je v pořádku, načtou se uložené hry a i se uloží a i zapíšou na disk.

Counter strike
a) klikáním- pouštím přes hl.exe, v menu change game a tam se musí dát counter strike. když hru pustím klikáním tak se v okně které se otevře při zadání "change game" nezobrazí vůbec nic- tudíž nemůžu přepnout na cs.
b) přes konzoli- samozřejmě jde přepnout na cs bez problému.

Return to castle Wolfenstein
tady je to ještě zajímavější:
a) klikáním- jak je na začátku ta načítací konzole tak se tam napíše "couldn't load default.cfg" a do hry mě to nepustí.
b) přes konzoli- do hry mě to pustí, přesněji řečno pouze do menu. po výběru obtížnosti je ta načítací obrazovka s vlajkama a pak se kliknutím  na šipku v dolním pravém rohu má přesunout k videosekvenci v nějakém tom kanclu, však víte. jenže po kliknutí na tu šipku se mi nezobrazí video ale hláška "insufficient free disk space. please free at least 5mb of free space on game drive."
ovšem když před příkaz "wine WolfSP.exe" přidám sudo a zadám heslo, tak hádejte co se stane- dosanu se do hry! problém s místem na disku samozřejmě nemám.

Carmageddon 2
a) klikáním- po kliknutí na "launch" se zobrazí chybová hláška "couldn't open general settings file".
b) přes konzoli- jak jinak než že všecko v pořádku...

tak mě z toho vyveďte jakej je rozdíl mezi klikáním a konzolí...o zmatku s odkazama na aplikace v K menu ani nemluvim. tam i když dám příkaz wine /home/bla bla tak se hra prostě nespustí. přitom tam dávám to co píšu do terminálu...

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
Rozdíl pouštění win her klikáním a přes terminál[Vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 20 Května 2007, 14:44:08 »
Klikání ti neotevře hru v aktuálním adresáři... Prostě jí spouštíš odjinud a proto nemůže najít některé soubory... Proto se používají skripty:
#!/bin/sh
cd /misto/kde/je/hra
wine hra.exe
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

ing. Roubátko

• Host
« Odpověď #2 kdy: 20 Května 2007, 21:21:28 »
Citace: djSmaky
Klikání ti neotevře hru v aktuálním adresáři... Prostě jí spouštíš odjinud a proto nemůže najít některé soubory... Proto se používají skripty:
#!/bin/sh
cd /misto/kde/je/hra
wine hra.exe
sice nechápu tu podstatu toho, nevím proč je ten první řádek zakomentovanej ale funguje to a to je hlavní :) díky moc :)

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 20 Května 2007, 21:40:32 »
ak sa nemýlim, tak #!/bin/sh znamená, že sa jedná o skript a očakávam, že vďaka tomu daná kompilátor spustí príkaz.
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #4 kdy: 20 Května 2007, 22:56:55 »
Citace: dumi
ak sa nemýlim, tak #!/bin/sh znamená, že sa jedná o skript a očakávam, že vďaka tomu daná kompilátor spustí príkaz.
Skoro...
Skript se prostě spustí... na prvním řádku je informace, kdo ho má vykonat, který interpreter (nikoliv kompilátor, ale je to podobné)
Např. pokud byste tam zapsal
#!/usr/bin/python
tak se pokusí provést ty příkazy níže Python
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

ing. Roubátko

• Host
« Odpověď #5 kdy: 20 Května 2007, 23:12:27 »
dumi, jakub.lucky:
díky kluci, ale stejně vám nerozumím :lol: hlavně že to jede, ne? :rolleyes:

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 21 Května 2007, 09:32:31 »
Takže tady máš seznam skriptů,který musíš vytvoři,pokud to chceš otvírat klikáním (případně když je zkopíruješ do /usr/games,tak stačí jen napsat jejich název do konzole)
Nad skriptem bude napsané JMÉNO skriptu (můžeš si ho podle sebe změnit
Kód: [Vybrat]
a v kódu obsah skriptucroc2
#!/bin/sh
cd /misto/kde/mas/nainstalovany/croc2
wine croc2.exe
half-life
#!/bin/sh
cd /misto/kde/mas/half-life
wine hl.exe
cstrike
#!/bin/sh
cd /misto/kde/mas/half-life
wine hl.exe -game cstrike
rtcw
#!/bin/sh
cd /misto/kde/je/wolfenstein
kdesu wine rtcw.exe
carma2
#!/bin/sh
cd /misto/kde/je/carmageddon
wine carma2.exe
Tyhle skripty by měly fachat... Vytvoříš je tak,že otevřeš Kate, vložíš do něj obsah skriptu a uložíš bez přípony... Co se RtCW týče - to se tě bude při každém spuštění ptát na heslo roota... Nejspíš by stačilo změnit práva v adresáři, kde ho máš uložený, ale to už je zase jiný příběh :)

Pokud budeš chtít do menu jednotlivý hry, tak je jednoduše zkopíruj do /usr/games a do menu pak vytvoříš jen položky,do kterých napíšeš jména těch skriptů.... gl+hf :)
Linux Gaming Clan leader

ing. Roubátko

• Host
« Odpověď #7 kdy: 21 Května 2007, 10:57:18 »
djSmaky:
díky moc za snahu ;) skripty jsem si už vytvořil, ano rtcw se mě ptá na heslo :) ale to vůbec nevadí..ale s právy problém není, ta složka je přístupná úplně každýmu, nastavoval jsem to. ale to je fuk, hlavně že to se sudo jde. jen mám ještě jeden problém- u toho rtcw, nechce se mi pustit v emulované ploše. liší se od ostatních jen tím že ji pouštím jako root, takže to asi bude tím. když jsem zkusil jinou hru dát pod roota tak se mi taky nespustila v emulované ploše ale ve fullscreenu. takže teď ještě potřebuju dostat rootovské hry do emulované plochy :( jediné co mě napadlo bylo spustit winecfg se sudo ale to nepomohlo...samozřejmě když jsem příkaz ručně vypsal do konzole tak se emulovaná plocha spustila..on by mi ten fullscreen třeba ani tak nevadil, ale ten croc2, kterej sudo taky potřebuje jinak nezapíše uloženou hru, se mi ve fullscreenu zobrazuje blbě- je uřízlej spodek obrazovky. a přehazuje to ikony :mad: a v emulovaný ploše je to prostě lepšejší :)

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 22 Května 2007, 18:49:29 »
Napadá mě jediný řešení -> Vytvořit symlink... nevím jak se to dělá z terminálu,ale prostě do adresáře roota nalinkuj adresář .wine z tvého domovského adresáře... S trochou štěstí by to mohlo chodit...
Když nad tím tak přemýšlím - nemá náhodou RtCW nativního klienta?
Linux Gaming Clan leader

ing. Roubátko

• Host
« Odpověď #9 kdy: 22 Května 2007, 21:38:28 »
Napadá mě jediný řešení -> Vytvořit symlink... nevím jak se to dělá z terminálu,ale prostě do adresáře roota nalinkuj adresář .wine z tvého domovského adresáře... S trochou štěstí by to mohlo chodit...
zkopírovat?
Když nad tím tak přemýšlím - nemá náhodou RtCW nativního klienta?
jj má ale nikde jsem neviděl že by to bylo free...a pod wine to chodí bez problému

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 22 Května 2007, 21:43:36 »
nn,vytvořit symlink (odkaz)... Nevím,jak dlouho s linuxem děláš,ale vysvětlím ti,jaký je rozdíl mezi zástupcem (windows) a symlinkem (*nix):
Zástupce:
Pokud vytvoříš složku a uděláš na ní zástupce, tak je to jako by jsi spustil příkaz "cd složka"... Takže tě to vlastně jen přehodí do složky
Adresář:
Pokud vytvoříš adresář a uděláš na něj symlink, tak je to vlastně jako by jsi do toho umístění "namountoval" umístění, na které odkazuje... To znamená, že ti vlastně vytvoří vyrtuální adresář, který obsahuje soubory z adresáře originálního... Výhoda symlinku oproti zástupci spočívá v tom, že nepotřebuješ kopírovat adresář na to, aby se ti na disku nacházely stejné soubory několikrát (tzn. že ušetříš místo)...
Linux Gaming Clan leader

ing. Roubátko

• Host
« Odpověď #11 kdy: 23 Května 2007, 12:36:38 »
nn,vytvořit symlink (odkaz)... Nevím,jak dlouho s linuxem děláš,ale vysvětlím ti,jaký je rozdíl mezi zástupcem (windows) a symlinkem (*nix):
Zástupce:
Pokud vytvoříš složku a uděláš na ní zástupce, tak je to jako by jsi spustil příkaz "cd složka"... Takže tě to vlastně jen přehodí do složky
Adresář:
Pokud vytvoříš adresář a uděláš na něj symlink, tak je to vlastně jako by jsi do toho umístění "namountoval" umístění, na které odkazuje... To znamená, že ti vlastně vytvoří vyrtuální adresář, který obsahuje soubory z adresáře originálního... Výhoda symlinku oproti zástupci spočívá v tom, že nepotřebuješ kopírovat adresář na to, aby se ti na disku nacházely stejné soubory několikrát (tzn. že ušetříš místo)...
s linuxem dělám asi půl až 3/4 roku...symlink slyším poprvé, díky za vysvětlení. jen stejně nevím jak s tím pracovat. v krusaderu jsem zjistil že mám v /root adresář .wine, ale v /root/.wine/drive_c/Program Files/ jsou jen "Common files" a to je vše. když dám klik pravým na složku /home/vlkodrak/.wine , správu odkazu- nový symbolický odkaz (předpokládám že je to ono) tak se jen zobrazí okno kde můžu napsat asi název toho symbolickýho odkazu, ale když to potvrdím tak se asi nic nestane...respektive nevidím žádné známky toho že by se něco stalo :rolleyes:

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 23 Května 2007, 13:07:11 »
No,je to jednoduchý - otevři si konqueror jako root (sudo konqueror)... smaž adresář /root/.wine... Najeď si do /home/uživatel a udělej to samý,jako kdyby jsi chtěl adresář .wine kopírovat do /root... Jenže místo možnosti kopírovat dej "vytvořit symbolický odkaz" a ten se musí jmenovat taky .wine... Doufám že to z mýho výkladu pochopíš, vysvětluje se to docela blbě :)
Linux Gaming Clan leader

ing. Roubátko

• Host
« Odpověď #13 kdy: 23 Května 2007, 13:21:23 »
No,je to jednoduchý - otevři si konqueror jako root (sudo konqueror)... smaž adresář /root/.wine... Najeď si do /home/uživatel a udělej to samý,jako kdyby jsi chtěl adresář .wine kopírovat do /root... Jenže místo možnosti kopírovat dej "vytvořit symbolický odkaz" a ten se musí jmenovat taky .wine... Doufám že to z mýho výkladu pochopíš, vysvětluje se to docela blbě :)
sice tam bylo jen "vytvořit odkaz" a na jméno se to neptalo, ale to je jedno..ono to funguje :) rtcw mi jede už taky v okně :) díky za pomoc a za vysvětlení ;)
páni administrátoři, já myslím že vyřešeno.

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 23 Května 2007, 13:46:03 »
No,rád jsem pomohl :)
Linux Gaming Clan leader

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #15 kdy: 24 Května 2007, 07:46:00 »
V tom Krusaderu kliknete na adresář, který chcete simlinkovat, vyskočí okno a tam napište celou cestu, kde chcete mít ten simlinkový adresář. Tedy ve vašem případě /root/.wine

Jinak v příkaz.řádce na to je tuším příkaz "ln -s /cesta_co /cesta_kam"

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.