Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: samovolný restart Ubuntu s přetaktovaným procesorem  (Přečteno 3340 krát)

LadaLUNI

• Aktivní člen
  • *
samovolný restart Ubuntu s přetaktovaným procesorem
« kdy: 21 Května 2007, 10:25:50 »
Dobrý den. Mám problémek a nevím jak to vyřešit. Cca před rokem jsem si přetaktoval procesor a vše běželo ve WIN bez problému. Poté jsem se začal zajímat o Linux a skončil jsem na Ubuntu. Opravdu USER-FRIENDLY systém.

K problému:
Už když jsem chtěl nainstalovat Ubuntu tak po naběhnutí LiveCD se cca po 30 s samovolně restartoval. Kontaktoval jsem přítele a ten mi poradil, abych přetaktování dal na původní hodnotu. BUDIŽ.

Systém nainstalován, běží absolutně OK při defaultním taktu PC, ale když jsem vrátil takt procesoru tak se mi UBUNTU samovolně restartuje až po přihlášení a naběhnutí všech systémových věcí a programů po spuštění.

Chyba pamětí to není když to běží rok v pořádku. Napadlo mne jestli Ubuntu nemění takt procesoru a také jeho voltáž, ale Ubuntu mi hlásí, že změna frekvence není podporována.
Jak jsem prohlédával fórum, tak se zdá, že se nikomu nic podobného nestalo.

CPU: AMD 64 3000+
MB: DFI LanParty - čip NF4
Ubuntu mám 32-bit i když procesor 64-bit.

Díky za jakoukoli radu.

PS: nit v pomoci s harwarem jsem smazal. Jsem uživatel 64 bit procesoru.
Tiskneme srdcem

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #1 kdy: 21 Května 2007, 12:22:04 »
On muze byt problem v tom, ze linux vyuziva pamet trochu jinym zpusobem nez win a tudiz i chyba pameti (resp. chybneho prenosu dat mezi pameti v dusledku pretaktovani CPU) se projevi rychleji a silneji. Pokud, jak rikate, je vse ok kdyz CPU pretaktovan neni, zkusil bych zrusit pretaktovani, pripadne bych CPU "trochu mene zhavil"

btw. ze pamet bezi rok vporadku nemusi znamenat, ze je vporadku. Pri spousteni ubuntu (resp. grubu) stisknete ESC a zkuste zavest x86memory tester pri procesoru v puvodnim taktu a nasledne pri pretaktovani. Je to trochu delsi proces, nechal bych to bezet alespon pul dne.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

LadaLUNI

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 07 Června 2007, 11:09:11 »
Dle testu pamětí, který byl 5x PASS se jeví, že jsou v pořádku.
Zkusil jsem tedy pustit Ubuntu a již se samovolně nerestartovalo. Pustil jsem si utilitku sledování frekvence CPU a ta ukazuje hodnotu základní 1.8 Ghz. Restartoval jsem a zkontroloval hodnotu v BIOSU a Windows a ukazovali hodnotu přetaktovanou 2,34 Ghz.
Je možné, že si Ubuntu procesor podtaktuje?? Předtím mi Ubuntu hlásilo, že tuto funkci neumí. Nebo jen ukazuje hodnotu 1,8 Ghz, kterou zná z typu procesoru?
A pokud si procesor podtaktoval dá se mu to zakázat?

Díky za rady  a zkušenosti.
Tiskneme srdcem

lemplik

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 12 Června 2007, 20:20:38 »
problem neni v linuxu, ale v x64 instrukcich. Mam stejny problem s win vista. V 32bit jede CPU na 2,8 GHz v 64bit max 2,53.

EDIT : pardon, prehledl jsem, ze jedes na 32bit ubuntu. Pak tedy nevim, kde je problem
Rozjed winy a testni prime95 po dobu 24 hodin at mas jistotu, ze je system stabilni. To, ze nepadaji winy jeste neznamena, ze je stabilni PC

LadaLUNI

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 14 Června 2007, 10:58:51 »
Ahoj, diky za radu, s Prime jsem testoval zda-li je system stabilni po pretaktovani cca pred rokem a neco. Tato frekvence byla a je stabilni, dale jsem jiz netaktoval, protoze vyssi frekvence jiz vykazovali nestabilitu. Mozna ze jsem nenechal test 24 hodin, ale pres 12 to urcite bylo.
Tiskneme srdcem

LadaLUNI

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 18 Června 2007, 13:39:20 »
uz jsem přišel na to proč je frekvence 1,8 a ne 2,34 . Já jsem totiž ve službách vypnul powernod demona . Když jsem ho zapnul objevila se frekvence 1 Ghz a následně se stalo hádejte co :):) jasně že samovolný restart. Nemění Ubuntu s frekvencí i napětí???
Tiskneme srdcem

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.