Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Podíl Linuxu se za poslední rok zvýšil o čtvrtinu  (Přečteno 6292 krát)

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
Podíl Linuxu se za poslední rok zvýšil o čtvrtinu
« Odpověď #1 kdy: 22 Května 2007, 11:49:59 »
Přišly Visty....dalo se to čekat :)
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

Jiří :Kačer: Voseček

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
« Odpověď #2 kdy: 22 Května 2007, 12:24:30 »
Právě že je veliký problém to, že Visty cpou do všech notebooků a člověk si je musí koupit, najít notebook, který se mi líbí a nemá OS je docela těžký, pak rychle stoupá prodej Vist...
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 22 Května 2007, 13:13:26 »
Visty používá málokdo, podle těch, co je zkoušeli se mi doneslo, že moc odladěný nejsou... Já osobně je nezkoušel, ale imho málokdo obětuje tolik výkonu jen proto, aby měli takový omalovánky... Takže mají 3 možnosti:
a) Koupí a nainstalují XPčka
b) Seženou ilegální kopii XPček
c) Použijí linux
d) Upgraduje HW za těžký peníze
Vzhledem k tomu, že MS bude chtít zvýšit prodej Visty, tak skončí s prodejem Windows XP... Která ze zbývajících možností pak bude (hlavně pro firmy) ideální? :)
Linux Gaming Clan leader

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #4 kdy: 22 Května 2007, 14:07:30 »
Narust podilu z 0.6% na 0.75%, navic odecteny ze statistiky, kde mesicni hodnoty litaji nahoru dolu radove o desetiny procentniho bodu, je bohuzel naprosto neprukazny. Jisty vzestupny trend se z toho vysledovat da, ale tvrdit, ze se jedna o narust o ctvtinu, bych si netroufl.

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
« Odpověď #5 kdy: 22 Května 2007, 14:27:33 »
Citace: djSmaky
c) Použijí linux
Visty jsem v reálu neviděl, ale hodně lidí omalovánky oblbnou. Ale k těm firmám - půjdou tedy na linux, no ale musí jim to někdo připravit, nainstalovat a spravovat, ne? :) muhehehe.
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 22 Května 2007, 15:51:47 »
Citace: Kačer
Visty jsem v reálu neviděl, ale hodně lidí omalovánky oblbnou. Ale k těm firmám - půjdou tedy na linux, no ale musí jim to někdo připravit, nainstalovat a spravovat, ne? :) muhehehe.
Když si spočítáš peníze, co by musely jít do HW a licencí, tak je na tom Linux pořád mnohem líp... ;)
a to že lidi oblbnou omalovánky -> jaký požadavky že to má Aero? Podle mě budou ve firmách preferovat spíš použitelnost, než aby kupovali HW aby rozjeli to Wow Aero... Další + pro tučňáky - na starým HW rozjedou (IMHO) lepší omalovánky, než Vista ;)
Linux Gaming Clan leader

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
« Odpověď #7 kdy: 22 Května 2007, 16:07:32 »
Jsi mě asi plně nepochopil, tu poznámkou o nainstalování a spravování, to samozřejmě jsou náklady menší, než na licence :)

Ty omalovánky jsem měl na mysli na domácí uživatele, jasně že ve firmách preferují použitelnost, ale domácích uživatelů co mají PC na pouštění videí a muziky a psaní babičce je taky dost.

Jony

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 22 Května 2007, 17:33:37 »
... k tomu článku a následné diskuzi... souhlasím s Lukášem, kdo utpěl alespoň semestrem statistiky, neřknu-li  čtyřmi... =)

... ad NTB s jehoVistama) ... bohužel nižší verze (Home Basic, Home Premium) nelze ani legálně downgradovat na XP, lze to provést pouze u Business nebo Ultimate (i OEM-ka)

... 2 Kačer ... ono překlopit firmu na linux není až taková sranda =)... najednou zjistíš, kolik HW není linux ready (tiskárny, plotery,...)... ono velmi často narazíš i při "překlápění" na OpenOffice (archiv s atyp. šablonami atd.).. neříkám, že tudy cesta nevede, ale je to "běh na dlouhou trať" a to i finančně (v krátkodobém horizontu to není tak jednoznačné, jak si myslíš)

Petr Tomeš

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 22 Května 2007, 17:52:30 »
Citace: lukas.svoboda
Narust podilu z 0.6% na 0.75%, navic odecteny ze statistiky, kde mesicni hodnoty litaji nahoru dolu radove o desetiny procentniho bodu, je bohuzel naprosto neprukazny. Jisty vzestupny trend se z toho vysledovat da, ale tvrdit, ze se jedna o narust o ctvtinu, bych si netroufl.
Měsíční hodnoty asi o ty desetiny procentního bodu nelítají jen tak samovolně, vždy mají nějaký průbě ha vývoj. Navíc se porovnává období úřes 12 měsíci s obdobím po 12 měsících, ať už se vezme několik týdnů v řadě. Tedy průkazné to je, mimojiné i proto, že to kopíruje trend mnoha dalších statistik.

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
« Odpověď #10 kdy: 22 Května 2007, 18:27:57 »
2 Jony: Vím o tom, nepředstavuju si to jak Hurvínek válku :)
Tiskárny (běžné) by byly ještě v pohodě, plotry to už je něco jiného, ale právě ten přechod na OpenOffice složitých dokumentů může být problém, nemluvě o specifických softwarech. Ale pokud má malá firma pár PC kde zpracovává objednávky a spravuje si web a prodává hrnečky s potiskem, tak by to nemuselo být tak obtížné.

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 22 Května 2007, 18:52:21 »
Když se podíváme na jiné statistiky, tak zjistíme, že podíl linuxu je stále zhruba stejný od roku 2005 :(

http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp

Petr Tomeš

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 22 Května 2007, 19:28:58 »
Citace: xodut
Když se podíváme na jiné statistiky, tak zjistíme, že podíl linuxu je stále zhruba stejný od roku 2005 :(

Toto ale není žádná reprezentativní statistika, je hodně ovlivněná a ohnutá vzorkem, který jí navštěvuje. Hodně techicky zdatní uživatelé, webmasteři... Proto je tam i násobně vyšší podíl Linuxu než v globálu.

Ljukee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 23 Května 2007, 16:09:25 »
Citace: xodut

Pravda na jednu stranu je to skoda, ale na druhou stranu je to i dobre....

Ono kdyby kazdym rokem vzrustal rapidne pocet uzivatelu linuxu, tak by to mohlo dopadnout tak jako s Widlema. (nestabilni system ,viry a podobne) to bych osobne nechtel

A jeste k tem Vistam. Osobne si myslim ze Bill na tom narube nehorazne klacky, protoze kazdy clovek si radsi neco koupi nez aby to mel zadarmo, ponevadz si mysli ze je to lepsi.. ale opak je pravdou :)
Archlinux - 2007.08 (Don't Panic), Fluxbox window manager
DELL  Latitude C500 laptop
Celeron (Coppermine) 900Mhz 128 MB SO-DIMM, VGA Ati RAGE M3 8MB AGP2X, HDD IBM Travelstar 10GB 4200Rpm

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 23 Května 2007, 22:36:41 »
Jakou souvislost má nestabilita a vysokej tržní podíl? Jinak větší podíl má tu výhodu, že výrobci HW nebudou linux tolik ignorovat...

puba

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 29 Července 2007, 16:42:27 »
myslim, ze aby se podil Linuxu (ne)dejBoze prehoupnul nekdy pres 10% je jen nase tiche zbozne prani :-), ale i tak nelituji prechodu z Widli na U. 7.04
HP Pavilion dv2058ea (Intel Core Duo 1,66GHz, 2GB RAM, Geforce 7200 Go - 256MB, WD-120 GB sata, WiFi, Bluetooth, ctecka 5in1 ), Ubuntu HH 8.04

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.