Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Padání systému - netuším kde je problém  (Přečteno 3283 krát)

Mireczek

• Návštěvník
Padání systému - netuším kde je problém
« kdy: 24 Května 2007, 12:48:18 »
Dobrý den, před 14 dny mi umřel harddisk na kterém jsem měl nainstalované ubuntu a tak jsem musel provést novou instalaci. Nainstaloval jsem si ubuntu 7.04 ze standardního instalačního cd. Do této čisté instalace jsem samozřejmě nainstaloval ještě další programy a pro jistotu přikládám jejich výčet (snad úplný):
Stardict a nějaké slovníky v jeho formátu
VLC media player (z mně neznámého důvodu nejdou dvd přehrávat standardně v totemu tak jsem na přehrávání dvd videa nainstaloval tenhle program)
gnome-compiz-manager
ovladače pro moji grafickou kartu
Dále jsem nainstaloval balíky uvedené v návodu na wiki „Průvodce po instalaci“

Můj hardware:
CPU - amd athlon xp 2600+
MB - asus A7V8X-X
Paměť – DDR 400, celkem giga a čtvrt
Grafika – inno 3D GeForce FX-5500
Dále dva hardisky a dvd vypalovačku a cd romku
wifi WL-5460PCI - jedoucí přes ndiswrapper

A nyní můj problém po určité době (zhruba 10 minut až hodina a půl) mi kompletně zamrzne celý systém. Pokud bylo puštěno nějaké audio tak se přehrává poslední půl sekundy ve smyčce jak na staré gramodesce. Nereaguje klávesnice ani myš, pomůže jenom tvrdý reset.
Hrál jsem si dost s nastavováním compizu ale ikdyž mám teď „efekty prostředí“ vypnuté tak problém přetrvává. Nepodařilo se mi vůbec zjistit kdy a z jakého důvodu to takhle padá.
Takže bych potřeboval vědět kde najdu nějaké logy nebo něco na ten způsob abych konečně zjistil kde je problém a kvůli čemu to padá.
Nejdřiv jsem si myslel že došlo k nějaké hardware chybě, ale windows XP nepadají, takže to hardwarovou chybu snad zamítá.

Jestli mám přiložit nějaké další výpisi ze systému tak napište jaké a jak je získám, jsem ještě dost začátečník co se linuxu týče

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #1 kdy: 24 Května 2007, 13:15:31 »
1) Problém v RAMce - zkuste memtest při bootu a nechte ho běžet aspoň přes noc
Pokud vám to najde chyby, pak jsou vadné RAM
2) Je možné, že by blbnul ovladač k Wifi?
3) Může blbnout cokoliv jiného...
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

hybera

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 24 Května 2007, 13:58:33 »
Ahoj,
To že widle fungují neznamená, že je hw OK. Není to ani 10 dní co jsem byl přivolaný k PCčku, kde byly nainstalované widle a všechno se chovalo jak má. JEN se špatně asociovaly ikony + aplikace k dokumentům. Strávil jsem tam hodiny nastavování a vše k ničemu. Až nakonec jsem otestoval HW díly kus po kuse. Byly vadné bloky na HDD. A jak říkám vše chodilo jak má až na drobnost ...

No já bych určitě začal sledovat soubory /var/log/* myslím messages, ....

Vznikají v těchto souborech nějaké zápisy v době zamrznutí, kolizí ?
Každopádně je otázka, když Ti odešel disk, jestli ještě něco nevzal s sebou. Uznávám, tohle se blbě dohledává, ale přeji hodně štěstí a dej vědět.

Mireczek

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 24 Května 2007, 15:57:50 »
Díky za info zkusím v noci prověřit paměť, a ty soubory prověřím až mi to zase zamrzne. Samozřejmě že díky zákonu schválnosti to teď jede bez pádu už od rána, takže nemůžu zjistit co je v těch výpisech v okamžiku pádu :o)))
Harddisk snad sebou nic nevzal, hlásil mi dopředu drobným skřípáním že se loučí a tak jsem měl čas i vše zálohovat, ale samozřejmě že může bejt v háji ještě něco :o))) uvidíme :o))

Mireczek

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 26 Května 2007, 12:11:15 »
Tak jsem přes noc provedl test paměti a nehodilo mi to žádnej error.
Už mi to "konečně" spadlo, takže ani v /var/logs/mesagges ani v ničem dalším se nic podezřelého v okamžiku pádu neobjevilo.
Zkusím odstřelit ovladače k wifině, ale bez wifi bi mi bylo ubuntu dost na prd. Jestli máte někdo ještě nějaké návrhy kde hledat příčinu problému sem s ním :o))

Lamak

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 26 Května 2007, 15:15:54 »
je to dost blba rada ale ja bych asi zkousel jiny komponenty, jinou grafiku, disk klidne i jinej modul RAM proste to zkusit prohazet, nic lepsiho asi nejde:-) no ale sehnat do toho jiny zelezo bude asi problem rikam je to blba rada:-)

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #6 kdy: 26 Května 2007, 15:27:49 »
Napadá mě ještě jetý procesor (občas se to stane, že začne házet chyby a pak se s ní už dá jedině házet)
Ale může to být jakákoliv blbost (pokud to vůbec je chyba HW)
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 26 Května 2007, 17:24:53 »
nemáte možnosť hodiť na nejaký prázdny kúsok disku novú inštaláciu či padne aj ona?
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

Tomáš Kubíček

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.foto-reklama.cz
« Odpověď #8 kdy: 28 Května 2007, 11:31:08 »
Já máme zase opačné zkušenosti :-) na jednom mém PC jakékoliv Win naprosto nepravidelně zamrzají, přestane cokoliv fungovat, nehýbe se myš, ani nereagují na klávesnici, pomůže jen tvrdý restart. Testoval jsem pamět, ta je o.k. byl jsem s tím i v servisu a řekli mi, že zřejmě bude chyba na základní desce...Mám tam teď dual boot WinXP a Ubuntu...XP stále občas zamrznou a v Ubuntu se mi to ještě nestalo? Taky mě napadlo, jestli Linux nevyužívá jinak komponenty na desce než Win... :-)
------------------------------------------------------------------------------------
Intel Mini Mac 1,83 Ghz, 2 GB RAM, MAC OSX 10.4.11, virtuálně XP přes Parallels Desktop; dual boot OpenSuse 11 Gnome a Win XP na AMD SEMPRON,  Ubuntu 8.04 na AMD k7
http://www.foto-reklama.cz

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.