Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: přechod z XFCE na GNOME/KDE [vyřešeno]  (Přečteno 4133 krát)

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
přechod z XFCE na GNOME/KDE [vyřešeno]
« kdy: 24 Května 2007, 14:43:38 »
Dobrý den,

před 3 týdny jsem si nainstaloval Xubuntu (kvůli rychlosti, protože jsem měl 256 MB RAM). Včera jsem si koupil dalších 256 MB, a tak bych chtěl vědět, jestli se vyplatí přejít na paměťově náročnější grafická prostředí Gnome/Kde. Respektive co přinášejí oproti XFCE navíc, co v nich mohu dělat a v XFCE ne (jestli to má nějaká omezení). (S 256 MB RAM jsem si na rychlost v XFCE stěžovat nemohl, byl jsem spokojen.)

Díky za tipy.
« Poslední změna: 11 Července 2009, 21:42:54 od Jan Skořepa »
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

hybera

• Návštěvník
přechod z XFCE na Gnome/Kde
« Odpověď #1 kdy: 24 Května 2007, 15:56:43 »
Ha a já zas od včerejška po roce používaní GNOME přešel na Xfce. Jaký je rozdíl ? Všechno má své pro a proti. Nebudu zde nic uvádět. Byl by to start pro flame. Nejlepší je vlastní zkušenost. Ale Xfce si mě získalo :)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #2 kdy: 24 Května 2007, 16:01:21 »
Mám jednoduchou radu - vyzkoušejte (buď doinstalujte KDE/Gnome, nebo vyzkoušejte LiveCD).

Vojtin

• Host
« Odpověď #3 kdy: 24 Května 2007, 16:13:42 »
Jasně, doinstaluj pomocí aptitude:
Kód: [Vybrat]
sudo aptitute install ubuntu-desktopa když se ti ot nebude líbit proveď
sudo aptitude remove ubuntu-desktopobě prostředí mohou být nainstalovaná bez problému a mužeš být chvilku v jednom a chvilku v druhym.

Rawen

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 24 Května 2007, 17:23:59 »
klidně si to doinstaluj a vyzkoušej - já ti dám ale radu, pokud máš jen 850Mhz procesor tak raději zůstaň na XFCE - XFCE je navíc už skoro na úrovni GNOME a KDE a dál se vylepšuje
Linux je pro borce, který se dokáží sami rozhodovat!

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #5 kdy: 26 Května 2007, 10:46:48 »
Citace: hybera
Ha a já zas od včerejška po roce používaní GNOME přešel na Xfce. Jaký je rozdíl ? Všechno má své pro a proti. Nebudu zde nic uvádět. Byl by to start pro flame. Nejlepší je vlastní zkušenost. Ale Xfce si mě získalo :)
No to je pravda, i když zase pokud v XFCE budu provozovat aplikace pro GNOME/KDE, nebudou asi běžet optimálně.

Citace: vojtech.t
Mám jednoduchou radu - vyzkoušejte (buď doinstalujte KDE/Gnome, nebo vyzkoušejte LiveCD).
To já zkoušel, ale nějaký podstatný rozdíl nevidím.

Citace: Vojtin
Jasně, doinstaluj pomocí aptitude:
sudo aptitute install ubuntu-desktopa když se ti ot nebude líbit proveď
sudo aptitude remove ubuntu-desktopobě prostředí mohou být nainstalovaná bez problému a mužeš být chvilku v jednom a chvilku v druhym.
No abych si nezaplácal systém a nezpomalovalo se to.

Citace: rawen81
klidně si to doinstaluj a vyzkoušej - já ti dám ale radu, pokud máš jen 850Mhz procesor tak raději zůstaň na XFCE - XFCE je navíc už skoro na úrovni GNOME a KDE a dál se vylepšuje
Tak děkuju moc, řekl bych, že asi tohleto slyším nejradši. Už se mi moc nechce něco doinstalovávat a experimentovat.
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #6 kdy: 26 Května 2007, 10:47:38 »
Citace: albi
No to je pravda, i když zase pokud v XFCE budu provozovat aplikace pro GNOME/KDE, nebudou asi běžet optimálně.
Budou.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #7 kdy: 26 Května 2007, 10:55:49 »
No nevím, slyšel jsem, že třeba Krusader v GNOME se spouští o dost pomaleji. Já se jen obával, jestli se používáním light prostředí XFCE o něco neochuzuju, než kdybych používal GNOME/KDE. O samotnou grafiku mi nejde, i když bych si chtěl systém nastavit tak, aby byl co nejpodobnější Windows - tlačítko start, nabídka programů, snadné spouštění...

Vojtin

• Host
« Odpověď #8 kdy: 26 Května 2007, 11:01:22 »
Krusader se spouští pomaleji, protože musí načíst KDE knihovny pak už jede normálně.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #9 kdy: 26 Května 2007, 11:06:31 »
aha, díky

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #10 kdy: 26 Května 2007, 11:15:15 »
Budou fungovat v pořádku, jen budou pomalejší, než v nativním prostředí a budou lehce víc žrát (ale bez problémů provozuji pod Gnome aplikace jako Krusader a kArm )
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #11 kdy: 26 Května 2007, 11:17:04 »
Tak děkuju. Já se jen bál, aby třeba K3B v XFCE nevypalovalo s chybami.

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 26 Května 2007, 11:51:19 »
mne sa xubuntu veľmo zapáčilo, mám ho na staršom počítači. môj prvý dojem bol, že kvôli tomu, že to musí byť jednoduchšie, tak sa to nemôže spoliehať na to, že nejaký giga-balík na nejaké funkcie si doinštalujem. takže veľmo príjemné prepínanie medzi plochami (posúvaním okna) alebo namapovanie alt+tab je už v základe. na druhú stranu čo tam nie je, to sa tam dá dostať len s ťažkosťami (napríklad úprava menu).

a jedna blbá otázka: skutočne "sudo aptitute install ubuntu-desktop" funguje? nemám ten počítač po ruke, ale mal som dojem, že do xubuntu sa gnome ani kde nedá doinštalovať. opravte ma prosím.
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #13 kdy: 26 Května 2007, 12:36:09 »
Citace: dumi
mne sa xubuntu veľmo zapáčilo, mám ho na staršom počítači. môj prvý dojem bol, že kvôli tomu, že to musí byť jednoduchšie, tak sa to nemôže spoliehať na to, že nejaký giga-balík na nejaké funkcie si doinštalujem. takže veľmo príjemné prepínanie medzi plochami (posúvaním okna) alebo namapovanie alt+tab je už v základe. na druhú stranu čo tam nie je, to sa tam dá dostať len s ťažkosťami (napríklad úprava menu).
jj, taky mi nešlo editovat menu, nebo z něj natahat zástupce na plochu, jaxe to dalo ve Windows.

a jedna blbá otázka: skutočne "sudo aptitute install ubuntu-desktop" funguje? nemám ten počítač po ruke, ale mal som dojem, že do xubuntu sa gnome ani kde nedá doinštalovať. opravte ma prosím.
Já s tím nemám zkušenosti, ale prý to jde, několikrát to na fóru radili. A paxe přepíná mezi prostředími jen výběrem při startu systému.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #14 kdy: 26 Května 2007, 13:04:41 »
Opravdu to jde, proč by to nešlo?
Podívej se na balíček ubuntu-desktop
na jeho závislosti

Navíc když se podíveš do sources.list, vsadím se, že tam nemáš verzi prostředí, ale prostě feisty (nebo jakou verzi máš)

A navíc, Vojtech.t má (nebo měl) asi 4 grafické prostředí (Gnome, KDE, Xfce, Enlightement), takže živoucí důkaz taky existuje :)
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #15 kdy: 26 Května 2007, 13:28:42 »
Proč by to nemělo jít? Jde to bez problémů - na svém pc mám 5 graf. prostředí navzájem doinstalovaných a bez problémů...

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 26 Května 2007, 15:19:16 »
jj, taky mi nešlo editovat menu, nebo z něj natahat zástupce na plochu, jaxe to dalo ve Windows.
na to je výborný tento návod, ostatne ako aj celý ten blog..

a ostatným sa ospravedlňujem, áno, donútili ste ma ten počítač vytiahnuť a aj gnome aj kde sa tam doťahať dá. zjavne zvíťazila vtedy niekde moja blbosť..

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #17 kdy: 26 Května 2007, 22:03:35 »
To jsem moc nepochopil, jak to souvisí s úpravami menu Aplikace - jen jsem zjistil, jaxe to tam může skrýt, aby se to nezobrazovalo.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #18 kdy: 26 Května 2007, 22:11:54 »
http://wiki.ubuntu.cz/FAQ/Grafick%C3%A9_prost%C5%99ed%C3%AD#head-4c9a4fff9323d6eab58e1ef56671036213ef8204

A ještě bych si dovolil poprosit, abyste psal "jak se" - ty podivnosti s x, w a podobně mi příšerně lezou na nervy.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #19 kdy: 26 Května 2007, 22:21:27 »
http://wiki.ubuntu.cz/FAQ/Grafick%C3%A9_prost%C5%99ed%C3%AD#head-4c9a4fff9323d6eab58e1ef56671036213ef8204
Tam se ale neřeší úprava menu systémového, tj. ve sloupečku "Název" je "--- obsahuje ---" a ve sloupečku "Příkaz" je "systém". Tady to jsem nezjistil, jak to editovat.

A ještě bych si dovolil poprosit, abyste psal "jak se" - ty podivnosti s x, w a podobně mi příšerně lezou na nervy.
oki, budu to psát normálně. A mimochodem, o žádných podivnostech s "w" nevím.

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #20 kdy: 26 Května 2007, 22:46:20 »
na to je výborný tento návod, ostatne ako aj celý ten blog..
To jsem moc nepochopil, jak to souvisí s úpravami menu Aplikace - jen jsem zjistil, jaxe to tam může skrýt, aby se to nezobrazovalo.
tak po poriadku. zástupcov z menu nepoťaháte, ale tých si určite viete spraviť na ploche aj inak. súčasťou editácie je aj odstránenie z menu - takže časť problému to rieši. a príslušné .desktop položky keď otvoríte, tak zistíte, že tých možností je tam viac - napríklad presúvanie medzi jednotlivými kategóriami. ale uznávam, že môj odkaz je mierne vytrhnutý z kontextu, tak pripájam celú diskusiu z ubuntuforums.org.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #21 kdy: 26 Května 2007, 23:01:46 »
jj, děkuju, já se ptal, jen že mě to zajímalo. A v Linuxu zatím nejsem tak jistý, abych si dovolil se pouštět do hlubšího experimentování.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.