Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: po ukončení Ubuntu se PC nevypne [vyřešeno]  (Přečteno 9347 krát)

gb

• Aktivní člen
  • *
po ukončení Ubuntu se PC nevypne [vyřešeno]
« kdy: 25 Května 2007, 07:22:16 »
Dobrý den,
mám čerstvou instalaci Ubuntu 704 (ubuntu-7.04-desktop-i386.iso) s parametry pci=nommconf acpi=off noapic nolapic.

Bez těch parametrů to nešlo nainstalovat, jestli jsou i nadále potřeba netuším.

Po odklepnutí volby vypnout se rozeběhne ten oranžový progress a když dojede (je celý černý), tak se dál nic neděje. PC je zapnuté, větráky hučí, ....

Hledal jsem ve fóru a našel jsem jen podobné problémy s 64-kovou verzí a navíc s řešením instalovat jádro 386. Což asi mám, nebo ne??? viz popis instalace.

Neřešil někdo podobný problém?

Děkuji za info GB

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #1 kdy: 25 Května 2007, 07:45:45 »
Uz se to tady resilo. Ja mam stejny problem - radili mi bootovat s acpi=force, ale nepomohlo to. Tak musim PC vypinat rucne, nez se to nejak nevyresi.
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

gb

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 25 Května 2007, 08:02:12 »
Citace: hase
Uz se to tady resilo. Ja mam stejny problem - radili mi bootovat s acpi=force, ale nepomohlo to. Tak musim PC vypinat rucne, nez se to nejak nevyresi.
Ano četl jsem to. Není to námět na nahlášení bug-u? Těch případů jen z tohoto fóra je několik. Mám dokonce pocit, že někdo psal, že to na dřívější verzi chodilo. :(

Viděl jsem i nějaké řešení, ale bylo to pro KDE, myslel jsem, že třeba existuje něco podobného i pro Gnome. I když upřímě řečeno, hrabat se jako začátečník v nějakých konfigurákách někde v /etc/ se mi nejeví jako nejlepší cesta. :(

Takže budeme čekat na nějakou schopnou aktualizaci?

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #3 kdy: 25 Května 2007, 08:19:25 »
Taky jsem před několika týdny řešil podobný problém:
http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=10329
A taky mi "acpi=force" ani "acpi=off" nepomohlo.

Ale ve výše zmíněném odkazu jsou 2 řešení, která mi pomohla (stačilo provést jedno z nich):
- instalace jádra "linux-386" (při instalaci se standardně nainstalovalo jádro "linux-generic")
- přidání parametru "apm power_off=1" do souboru "/etc/modules"

Zkuste a uvidíte, co Vám bude fungovat. Hodně štěstí.
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

gb

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 25 Května 2007, 08:56:34 »
Citace: albi
- instalace jádra "linux-386" (při instalaci se standardně nainstalovalo jádro "linux-generic")
Ano, to jsem si neuvědomil :rolleyes:

Ano toto řešení jsem četl a večer ho zkusím, jeví se mi zatím jako jediné použitelné.
Našel jsem ještě toto:
Citace
zmenit (alebo dopisat riadok) v /etc/gdm/gdm.conf
AlwaysRestartServer=true
Zkusím uvidím, napíšu result.

Díky GB.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #5 kdy: 25 Května 2007, 09:09:58 »
Citace: gb
Ano toto řešení jsem četl a večer ho zkusím, jeví se mi zatím jako jediné použitelné.
jj, taky mi přišlo rozumnější než instalovat navíc další typ jádra, navíc starší verzi.

Našel jsem ještě toto:
Citace
zmenit (alebo dopisat riadok) v /etc/gdm/gdm.conf
AlwaysRestartServer=true
Zkusím uvidím, napíšu result.
Nejsem si jistý, ale myslím si, že se v tomto případě jednalo o řešení pro serverovou verzi.
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #6 kdy: 25 Května 2007, 09:45:58 »
Zkuste jednu z možností popsaných na http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=10329

hybera

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 25 Května 2007, 10:32:13 »
Ahoj,
já se s podobným problémem setkal vloni při instalaci UBUNTU 6.06, bylo to na starší mašinu a pomohlo viz : http://www.abclinuxu.cz/forum/show/136965 - tam jsem to řešil a nakonec si to i vyřešil. Nevýhoda této cesty je, že si musíte sestavit nově jádro ....

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #8 kdy: 25 Května 2007, 12:16:11 »
přidání parametru "apm power_off=1" do souboru "/etc/modules" POMOHLO
Rozepisu to presne pro vsechny i ZACINAJICI
v terminalu zadej: sudo nano /etc/modules
na konec zkopiruj : apm power_off=1
stlac CTRL+o -pak ENTER - pak CTRL +x, restartuj PC a pojede to

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #9 kdy: 25 Května 2007, 12:24:32 »
bezva nápad, díky

gb

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 25 Května 2007, 13:40:29 »
Tak to je dobrá zpráva. Jen by mě jakožto potenciálního rejpala zajímalo. Proč to není nastaveno už z instalace popř. na co všechno to bude mít vliv. :(

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #11 kdy: 25 Května 2007, 13:54:43 »
To právě nevím, u verze EE 6.10 se mi to normálně vypínalo, ale tady v FF 7.04 se to vypíná až po té modifikaci. Ale zase se automaticky připojují oddíly disků (bez zásahu do fstab).

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #12 kdy: 25 Května 2007, 16:41:19 »
Ja myslim, ze je to problem nejake neexistujici funkce stareho hardwaru. Uz jsem instaloval Feisty na 2 novejsi pocitace a tam to nedelalo. Ja mam svepomocne slozenej P3 800MHz, 512RAM a mel jsem ten problem. Nejspis uz komunita pri tvorbe Feisty nejak nevzala v potaz, ze si to lidi budou cpat i do starych masin. Nevim-mam malo prikladu pro srovnani.

gb

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 26 Května 2007, 00:45:43 »
Tak jsem to zkusil. Parametr a AlwaysRestartServer=true nepomohl zato zde zmiňovaný apm power_off=1 evidentně zabral, Testováno jen na vypnutí systému. Co mi přijde opravdu zajímavé, je to, že restart fungoval i bez té úpravy, Jak jste na tom ostatní? Nebo proto máte nějaké vysvětlení?

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #14 kdy: 26 Května 2007, 10:21:24 »
Ja myslim, ze je to problem nejake neexistujici funkce stareho hardwaru. Uz jsem instaloval Feisty na 2 novejsi pocitace a tam to nedelalo. Ja mam svepomocne slozenej P3 800MHz, 512RAM a mel jsem ten problem. Nejspis uz komunita pri tvorbe Feisty nejak nevzala v potaz, ze si to lidi budou cpat i do starych masin. Nevim-mam malo prikladu pro srovnani.
vypadá to pravděpodobně

Tak jsem to zkusil. Parametr a AlwaysRestartServer=true nepomohl zato zde zmiňovaný apm power_off=1 evidentně zabral, Testováno jen na vypnutí systému. Co mi přijde opravdu zajímavé, je to, že restart fungoval i bez té úpravy, Jak jste na tom ostatní? Nebo proto máte nějaké vysvětlení?
To je super. Restart mi taky fungoval už předtím, ale nic to neřešilo, když se to muselo stejně vypnout ručně.

Tomáš Kubíček

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.foto-reklama.cz
« Odpověď #15 kdy: 26 Května 2007, 16:41:20 »
už se to tu opravdu řešilo mockrát. Tenhle problém jsem řešil už u 6.10 a opravdu stačilo nainstalovat jádro linux-386, které je myslím právě pro starší počítače. Standartně se totiž při instalaci instaluje univerzální jádro generic...Samozřejmě je pak třeba nabootovat do jádra linux-386...Jinak pokud vím, tak to není starší verze jádra, ale je upravená pro starší procesory
------------------------------------------------------------------------------------
Intel Mini Mac 1,83 Ghz, 2 GB RAM, MAC OSX 10.4.11, virtuálně XP přes Parallels Desktop; dual boot OpenSuse 11 Gnome a Win XP na AMD SEMPRON,  Ubuntu 8.04 na AMD k7
http://www.foto-reklama.cz

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #16 kdy: 26 Května 2007, 20:19:08 »
To je pravda, ale prý se do budoucna nepočítá s podporou tohoto jádra (linux-386), proto je myslím výhodnější zůstat na jádru linux-generic a přidat parametr "apm power_off=1" do souboru "/etc/modules".

gb

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 28 Května 2007, 07:56:02 »
Citace: tkubicek
už se to tu opravdu řešilo mockrát. Tenhle problém jsem řešil už u 6.10 a opravdu stačilo nainstalovat jádro linux-386, které je myslím právě pro starší počítače. Standartně se totiž při instalaci instaluje univerzální jádro generic...Samozřejmě je pak třeba nabootovat do jádra linux-386...Jinak pokud vím, tak to není starší verze jádra, ale je upravená pro starší procesory
To je pravda, ale prý se do budoucna nepočítá s podporou tohoto jádra (linux-386), proto je myslím výhodnější zůstat na jádru linux-generic a přidat parametr "apm power_off=1" do souboru "/etc/modules".
A navíc. Nechci kverulovat, ale před rokem jsem si postavil PC z relativně in - komponent (athlon 3000+ venice,  nvidia chipset geforce 6600, atd ...). Tak popravdě řečeno nevím proč bych měl používat jádro pro stará PC. Uznávám že teď už jsou tyto komponenty out, zas tak moc snad ne!

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #18 kdy: 28 Května 2007, 08:15:42 »
dneska prisli aktualizace linux generic, kernels.... a kompletne se to predelavalo. Po aktualizaci byl nutny restart a ja se bal, ze bude vsechno jak predtim. Ale pak jsem zkusil vypnout a OK. Takze ta preinstalace ten apm power off=off nesmazala. :cool:

gb

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: 28 Května 2007, 08:26:36 »
dneska prisli aktualizace linux generic, kernels.... a kompletne se to predelavalo. Po aktualizaci byl nutny restart a ja se bal, ze bude vsechno jak predtim. Ale pak jsem zkusil vypnout a OK. Takze ta preinstalace ten apm power off=off nesmazala. :cool:
Jsem nezkušený co se Ubuntu/Linuxu týká. To se takto děje často? A že to funguje i nadále, to nebývá pravidlem?

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #20 kdy: 28 Května 2007, 10:08:42 »
taky do toho pouze "vchazim". A kazda takova vec je jenom dalsi krok k poznani. Myslel jsem si, ze kdyz se bude formou aktualizace menit kernel, linux generic, tak mi to zmaze drivejsi nastaveni - ale nestalo se tak, co je samozrejme dobre.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re: po ukončení Ubuntu se PC nevypne [vyřešeno]
« Odpověď #21 kdy: 11 Prosince 2007, 16:10:39 »
Taky mám BX chipset na P3. Taky nevypíná.. Píšu jen pro kontrolu. Zkusím zdejší rady :)
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #22 kdy: 11 Prosince 2007, 16:22:01 »
zkus tuto z prdchadzajucej strany tiez som to robil na Plll

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #23 kdy: 11 Prosince 2007, 16:52:51 »
Dík.. Aspoň vím jak na to jinak než s gedit :o)
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.