Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu z CD  (Přečteno 1525 krát)

sdx

• Návštěvník
Ubuntu z CD
« kdy: 25 Května 2007, 19:53:27 »
Chcel by som prejst na Linux, konkretne na Ubuntu. Faktom vsak je ze rodinu nan asi (zatial) nepremigrujem a mat dva systemy na hard-disku nerobi dobre. Preto by som chcel Ubuntu spustat z CD. Uz si system stahujem, len som mal par otazok: aj ked ho budem pouzivat z CD, mozem si vsetky subory ukladat na hard-disk? Da sa nastavit aby sa ma comp pred spustenim pytal ci ma bootovat z CD (Ubuntu), alebo z hard-disku (WinXP)? Dakujem.

Jiří :Kačer: Voseček

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
Ubuntu z CD
« Odpověď #1 kdy: 25 Května 2007, 20:01:47 »
Při používání z CD lze zapisovat na disk, ale je potřeba jej ručnět, tj. přes příkazovou řádku připojit, jestli se nepletu. Ovšem jestli je daný disk NTFS, jako že je, tak to nepůjde, to jde jen s ntfs-3g a to nevím nevím live CD. Používat ho takhle, to asi není nejlepší nápad.

Z čeho se bude bootovoat, respektive v jakém pořadí se nastavuje v BIOSu, dostává se tam většinou stiskem klávesy DEL při zapnutí PC. Každý BIOS je trochu jiný, ale najdeš to tam. Hlavně tam ale neměň nic, čemu nerozumíš. Vybereš první bootovací médium cdromku a jakou druhý harddisk.

Ovšem s tím mít na jednom disku oba systémy není problém. Já to takhle mám a nejsem sám a bez problémů.
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

sdx

• Návštěvník
Ubuntu z CD
« Odpověď #2 kdy: 25 Května 2007, 20:18:55 »
V BIOSe sa vyznam to je OK :)
Problemom je ze mam dovod preco ten Linux nemozem mat na hard-disku.. s nejakou inou distribuciou by sa to nedalo?
A este jedna vec - pravdepodobne sa budem dost casto pohybovat medzi dvoma kompami, preto si chcem kupit externy hard-disk.. keby som mal Linux na nom bolo by mozne aby som cez neho spustal data zo standardneho disku, s tym ze by som nemusel za kazdym po zmene compu ten disk nastavovat? Dik..

Jony

• Stálý člen
  • **
Ubuntu z CD
« Odpověď #3 kdy: 25 Května 2007, 23:24:29 »
Zkus si stáhnout Puppy linux (minidistribuce cca 100MB) , já ho mám na USB flash disku a přenáším mezi 3 PC =).
Akorát musí PC umět boot-ovat z USB flash-ky. Poprvé *.iso vypálíš na CD, Boot-neš CD a pomocí wizardu uděláš inst na USB (volby zavaděče - ne každý funguje všude - více PC).
Jedná se o moderní jednoduché a výkonné distro (kompletně běžící v RAMce = raketa), akorát lokalizace je poněkud obtížnější (pomocí zdrojů z jiných dister) =)
Připojování disků (mount) je jednoduchý pomocí "GUI klikátka" i na NTFS =)

Jiří :Kačer: Voseček

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
Ubuntu z CD
« Odpověď #4 kdy: 25 Května 2007, 23:26:24 »
O žádné distribuci která by si namountovala disky a mohla na ně jako live cd zapisovat nevím.

S externím diskem nebude problém, když se připojí jako Master a bude bootování z prvního disku, tak si ho vezme a načte si Ubuntu.
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Ubuntu z CD
« Odpověď #5 kdy: 26 Května 2007, 11:05:06 »
Citace
mat dva systemy na hard-disku nerobi dobre.
To z jakého důvodu? Má to tak minimálně 30% lidí tady na fóru (jak WinXP, tak i Visty) a nikdo s tím nemá žádný problém

Citace: Kačer
O žádné distribuci která by si namountovala disky a mohla na ně jako live cd zapisovat nevím.
ntfs-3g (ovladač pro zápis na Windows disky) má v sobě třeba System Rescue CD, ale to není na práci...
Také jsem nedávno četl o zajímavém systému na úpravu Ubuntu LiveCD (doinstaluje se tam co chcete, lze všše možné nastavit apod), bylo to tuším na ABClinuxu
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.