Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: instalace balicku  (Přečteno 3459 krát)

martasek

• Aktivní člen
  • *
instalace balicku
« kdy: 26 Května 2007, 10:40:13 »
vsem tady preji krasny den. potreboval bych poradit jak na instalaci balicku z lokalniho zdroje. mam kubuntu7.04. postupoval jsem presne dle navodu, ale nepovedlo se. muze mi nekdo napsat jak presne vypadaji prikazy? mozna je na wiki chybka. mozna ji pro same oci nevidim u sebe. prochazel jsem to tu a nevyresil nic. dekuji za snahu a trpelivost

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
instalace balicku
« Odpověď #1 kdy: 26 Května 2007, 10:46:55 »
Na wiki chyba (snad) není, ale vás bych požádal o napravení jedné vaší chyby - popis problému "nepovedlo se" je tak všeříkající... → zkusit ještě jednou a poslat chyby!

martasek

• Aktivní člen
  • *
instalace balicku
« Odpověď #2 kdy: 26 Května 2007, 11:10:11 »
jakub.lucky: omlouvam se,

postupoval jsem takto.

a) stahnul jsem si balicek programu varicad (pro distribuci debiana)
b) vytvoril adresar debs
c) v tomto adreasi opet debs kam jsem ulozil onen balicek
d) v adresari vytvorenym v bode b) jsem provedl vytvoreni seznamu balicku pomoci prikazu:
    sudo dpkg-scanpackages debs /dev/null | gzip > ./Packages.gz (vytvori se bez potizi)
e) pak jsem v sources.list vytvoril cestu:
    deb file:/debs ./   (psano presne jak uvadim)
f) pote jsem system zaktualizoval pomoci:
    sudo aptitude update
g) pak jsem spustil pridat/odstranit programy a v nem se pokousel varicad najit. neobjevil se.

dpkg-dev mam nainstalovany.

Walard

• Aktivní člen
  • *
instalace balicku
« Odpověď #3 kdy: 26 Května 2007, 18:02:10 »
Ten balíček nemusíš nějak upravovat, šlo to nainstalovat rovnou, program běží dobře.  :)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
instalace balicku
« Odpověď #4 kdy: 26 Května 2007, 18:06:10 »
Citace: martasek

postupoval jsem takto.

b) vytvoril adresar debs
d) v adresari vytvorenym v bode b) jsem provedl vytvoreni seznamu balicku pomoci prikazu:
    sudo dpkg-scanpackages debs /dev/null | gzip > ./Packages.gz (vytvori se bez potizi)
    sudo aptitude update
g) pak jsem spustil pridat/odstranit programy a v nem se pokousel varicad najit. neobjevil se.

Co s tím balíkem blázníte? Prostě stáhnout a pak nainstalovat buď pomocí dpkg (sudo dpkg -i nazev_baliku.deb), nebo pomocí gdebi (gui pro dpkg).

martasek

• Aktivní člen
  • *
instalace balicku
« Odpověď #5 kdy: 26 Května 2007, 18:41:22 »
nakonec jsem to taky instalnul primo. ted me traapi ten muj postup. jestli je spravne, nebo ne. protoze z lokalniho zdroje to proste nejde. s balickama nedelam vubec nic, krom toho, ze je nakopiruju do toho adresare. vsechny maji priponu *.deb a u balicku s priponou *.tar.gz si nevim rady vubec. porad to tu zkousim dokola a porad nic. proste lokalni zdroj ne a ne zprovoznit. faktem je ze vcera pokusy o instalaci byly uplne marne. diky za trpelivost, ale do budoucna bych to rad rozchodil. ono nejde ani tak o me. ja se to naucim tak ci tak, ale jde o lidi neznale, pracujici v grafickem klikacim rozhrani. proto hlavne ta snaha to zprovoznit. navic jsou i balicky, ktere jeste potrebuji nektere ostatni a vytvorit zavislosti je zatim pro me neresitelny ukol. taky bych tomu rad porozumel.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
instalace balicku
« Odpověď #6 kdy: 26 Května 2007, 18:44:51 »
NEvím, oč vám jde, ale projděte si tohle - http://wiki.ubuntu.cz/Instalace_program%C5%AF - je tam snad vše o instalaci programů v Ubuntu (některé možnosti jsou rafinovaně skryté v odkazech).

martasek

• Aktivní člen
  • *
instalace balicku
« Odpověď #7 kdy: 26 Května 2007, 19:38:58 »
ja zase nechapu to, ze kdyz se ptam jestli je to spravny postup dostanu odpoved typu, vcera jsem venku nebyl. to je tak tezke napsat ANO je to spravny postup se spravnym napsanim prikazu, nebo NE neni to zcela spravne, protoze jsem neco napsal spatne. oc mi jde, je si myslim zcela jasne napsano. rozchodit instalaci z vlastniho zdroje na lokalnim disku. jak jinak jasneji to mam popsat? o nic jineho mi nejde. nepsal bych, kdybych nepostupoval presne podle wiki a povedlo se to rozchodit. dokonce jsem procital i ty rafinovane odkazy. asi jsem tele. ktere se neumi jasneji zeptat.

martasek

• Aktivní člen
  • *
instalace balicku
« Odpověď #8 kdy: 27 Května 2007, 13:09:28 »
Citace: martasek

postupoval jsem takto.

b) vytvoril adresar debs
    sudo aptitude update

tak k tomu postupu. vcera jsem nad tim opravdu stravil mnoho mnoho casu, nez jsem prisel na toto: postup je naprosto spravny, jen v bode e) jsem nasel odlisnost cesty. v jinych manualech se pise cesta dokonce takto: deb file:///soubor ./ funguje to v obou pripadech. proc se ale balicky nezobrazi v pridat/odstranit programy vazne nechapu, ale objevi se v adept manager. coz je trosku pro me vyhra. a kdyz dam priznak instalovat a nahodou se objevi POSKOZEN, neznamena to nutne, ze je spatne balicek stazeny, ale ze nema k dispozici veskere zavislosti. coz se na wiki o tomto vubec nepise. zkousel jsem to nekolikrat. v pripade varicadu je jasno, ten zavislosti nema. takze hura, pisu si dalsi vitezstvi nad linuxem :-)

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
instalace balicku
« Odpověď #9 kdy: 27 Května 2007, 19:22:29 »
Ono není ideální používat přidat/odebrat programy...
Resp mě se to nelíbí
Synaptic je v tomhle lepší..
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

martasek

• Aktivní člen
  • *
instalace balicku
« Odpověď #10 kdy: 27 Května 2007, 20:36:01 »
Citace: jakub.lucky
Ono není ideální používat přidat/odebrat programy...
Resp mě se to nelíbí
Synaptic je v tomhle lepší..
urcite dam na rady zkusenejsich. diky za tip.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.