Dobrý den,
chci si nainstalovat Xubuntu, ale v instalaci si nejsem moc jistý s dělením disku na oddíly. Tak jsem si stáhl LiveCD GParted a vypálil InfraRecorderem jako obraz.
Při startu počítače jsem dal CD rychle do mechaniky. BIOS ho rozpoznal a nabootoval z něj.
Na úvodní obrazovce jsem dal, aby se mi spustil GParted v normální verzy a pak jely samé přikazy asi 2 minuty, dal jsem že to chci česky s českou klávesnicí. Najednou se objevilo:
--------------------------GParted---------------------------------------------------------------------------------
homepage: xxxxxxxxxxxx.xx (ty křížky tam nebyly, jenom si to nepamatuju)
*Warning: Never mount anything on /mnt! It would freeze the system. Use mkdir/mnt/mydir and mount on /mnt/mydir/istead
*X.Org: You need graphical environment to start GParted. The graphical enviroment configuration should have been done automatically. Unfortunately it did not, since you are back to the bash!
So please run Forcevideo script and you will be asked for video driver, and resolution.
VESA driver should always work, and 1024x768 resolution too. If needed, yuo can kill X by using ctrl+alt+bachspace combination!
gparted~#_