Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ani OSX neni dokonalej OS  (Přečteno 9833 krát)

Vojtin

• Host
Ani OSX neni dokonalej OS
« kdy: 31 Května 2007, 10:39:44 »
Včera jsem půjčil přítelkyni macbooka na brouzdání internetem a vybrání pošty. Já jsem si zatim hrál s ipodem nano. Stáhla si nějaké .pps a prohlížela ty stupidní prezentace (v Keynote), pak, náhle asi u třetí prezentace, se vypnul displej a za chvilku začal macbook fuňet. Nereagoval vůbec na nic, pár minut jsem ho nechal, jestli se náhodou nezpamatuje, ale fuňel pořád a displej byl černý, neregoval na touchpad, na tlačítko myši, ani na žádnu klávesu, nešlo se odhlásit, prostě nic, zamrznul. Tak jsem ho vypnul natvrdo tlačítkem a čekal jak naběhne. Naběhl s nakonfugurovanym hornim panelem, ale dock byl výchozí, to už jsem začal tušit, že je něco blbě. Mail, iCal, iTunes, Safari, Keychain (to co nejvíc používám) najelo v defaultu jako při prvnim spuštění. Mail jsem po nějaký době zprovoznil, keychain jsem měl zálohu asi tejden starou, iCal mam synchronizovanej s iPodem nano, tak to co nemam zálohovaný přepíšu. Safari mam taky zálohu. Co mě, ale od tý doby blbne je iTunes. To, že jsem přišel o nastavení, playlisty, počty hraní a asi i obrázky alb u sbírky cca 40GB hudby ještě nějak překousnu, ale při spuštění iTunes mi nezobrazí vůbec v Music ty řádky a když cokoliv importuju tak hudba prostě neni vidět. Když chci smazat defaultni smart playlisty, tak se iTunes kousne a vypne s hláškou o pádu aplikace.
Tohle je vlastnost, která mě na OSX začíná pěkně *censored*, když mi spadnou Windows tak se ztratí poslední nastavení-relace, když mi spadne linux-tak se mi ztratí jen neuložený změny, ale když spadne OSX ztratí se veškerý nastavení účtu.. Podotýkám, Mail, iCal, iTunes byly ukončený před pádem.

MarrLiss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #1 kdy: 31 Května 2007, 10:56:41 »
Neni tohle spatny misto na stiznosti na MacOS? ;) Nebylo by lepsi to napsat na mujmac.cz nebo nekam, kde ti muzou poradit?
Prestigio Nobile 1590: P-M 740, 1 GB RAM, NV 6600
Ubuntu FF

Vojtin

• Host
« Odpověď #2 kdy: 31 Května 2007, 11:00:46 »
Citace: MarrLiss
Neni tohle spatny misto na stiznosti na MacOS? ;) Nebylo by lepsi to napsat na mujmac.cz nebo nekam, kde ti muzou poradit?
Tam jsem to napsal taky, jen chci sdělit to co je v nadpisu :)

Skeletonix

• Host
« Odpověď #3 kdy: 31 Května 2007, 11:32:29 »
jsem rád za toto ... pořád samá chvála na Mac OS X a nikdo to špatné nepouští ven ;) ... dík ....

----------------

existence dokonalé věci je prostě jen pouhá iluze. Leda že by to stvořilo něco jiného než člověk (a bůh to nebude, ten už udělal jeden velkej omyl s člověkem).

tomsoyer

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 31 Května 2007, 13:11:36 »
Ty jo tak to moje rozhodování koupit si macbooka zase přiklonilo k možnosti NE.
To co se vám stalo je více než nemilé.
HP nx6310 + Kubuntu Feisty Fawn

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 31 Května 2007, 13:14:00 »
Citace: Vojtin
když spadne OSX ztratí se veškerý nastavení účtu..
už sa to stalo aj niekedy predtým? teda že či je štandardné, že keď osx padne, tak už riadne.. či to môžem považovať za hodnovernú info :)
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 31 Května 2007, 14:11:37 »
Viděl jsem šedou vícejazyčnou obrazovku smrti.
Viděl jsem kernel panic.
Viděl jsem "Not respodning" rozlézající se seznamem "Force Quit" jako mor.
Viděl jsem nesčetněkrát, jak se stroj odmítl dát vypnout slušným způsobem.

Ale tohle, tohle jsem jsem ještě nikdy neviděl a ani vidět nechci! Bůh chraň!
(Mačká Shift+Ctrl+Alt+Jabko+F13 pro ochranu před uřknutím...)

Vojtin

• Host
« Odpověď #7 kdy: 01 Června 2007, 09:21:52 »
OSX je sada programů jako u každýho jinýho operačního systému.
Vše je opraveno, částečně ze záloh, částečně obnoveno z původních adresářů. Nic se mi nevymazalo, jen se ztratila cesta k těm datům, bylo to způsobeno tím, že jsem ten počítač vypnul natvrdo když procesor makal na sto procent, možná kdybych počkal dýl tak se macbook zpamatuje.
I tak jsem na OSX nezanevřel a stále si myslím, že je to nej OS s nejjednodušším ovládáním a nastavováním. Problémy kdy jsem měl sto chutí rozkopat počítač jsem měl i s windows i s linuxem.

tomsoyer

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 01 Června 2007, 10:49:43 »
Tak gratuluji k uspěchu.
Jsem rád že to slyším.
A jestli to vyjde tak za nedlouho budu majitelem macbook black :-)

Vojtin

• Host
« Odpověď #9 kdy: 01 Června 2007, 12:36:51 »
proč černej? Je na něm vidět každej otisk prstu, navíc je dražší.

tomsoyer

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 01 Června 2007, 22:12:28 »
mam strach ze ten bilej bude hned jako prase.
a cernej mi prijde takovej elegantni ikdyz bilej se mi líbí take.
má ho kamoska a vypada moc pekne.
tak taky trochu resim dilema který -)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #11 kdy: 01 Června 2007, 22:16:34 »
Barva notebooku se vybírá zásadně podle oblíbeného tématu - já mám rád tmavá témata, tak mám černou barvu... :D

Vojtin

• Host
« Odpověď #12 kdy: 02 Června 2007, 11:09:10 »
Citace: tomsoyer
mam strach ze ten bilej bude hned jako prase.
a cernej mi prijde takovej elegantni ikdyz bilej se mi líbí take.
má ho kamoska a vypada moc pekne.
tak taky trochu resim dilema který -)
Já mam bílej a jako prase neni, stačí ho občas vyčistit vlhkym hadříkem, na tom černym je fakt viět každej otisk prstu, zkus to v nějakym obchodě...

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 03 Června 2007, 23:40:54 »
Po zkušenostech s MacOSX vždy když mám čerstvě nainstalováno na plotnu, první co udělám je, že ihned vytvořím nového uživatele s administrátorskými právy. Restartnu a přihlásím se jako nově vytvořený uživatel. Ten "starý" účet smažu - zlikviduji.
To co se stalo Vojtínovi je občas se vyskytující příhoda, která se vyskytuje na účtu, který vzniknul při instalaci. Nepřišel jsem nikdy na to proč, ale vlastnost to do jisté míry je.
» Linux Mint on mini-ITX boards «

Vojtin

• Host
« Odpověď #14 kdy: 03 Června 2007, 23:44:13 »
Citace: GlidingFLY
Po zkušenostech s MacOSX vždy když mám čerstvě nainstalováno na plotnu, první co udělám je, že ihned vytvořím nového uživatele s administrátorskými právy. Restartnu a přihlásím se jako nově vytvořený uživatel. Ten "starý" účet smažu - zlikviduji.
To co se stalo Vojtínovi je občas se vyskytující příhoda, která se vyskytuje na účtu, který vzniknul při instalaci. Nepřišel jsem nikdy na to proč, ale vlastnost to do jisté míry je.
To zní zajímavě, jak často se toto vyskytuje?

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 04 Června 2007, 13:34:18 »
Mně se to stalo už několkrát. I ve verzích Tiger.

Vojtin

• Host
« Odpověď #16 kdy: 04 Června 2007, 14:36:58 »
A půjde bez problému vytvořit novej admin účet, když už jsem v tomto pár měsíců? A ten starej smazat?

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 05 Června 2007, 09:03:47 »
No jasně. Stačí uživatelovi nastavit práva admina. Pak se přihlaš jako ten nový uživatel a hned můžeš ověřit zdali opravdu máš tato práva. Pak už je to na tobě co s tím uděláš dál. Nakonec ten původní si můžeš nechat a pracovat v tom novém anebo cokoli jiného.

Vojtin

• Host
« Odpověď #18 kdy: 05 Června 2007, 11:13:21 »
No udělal jsem to tak, odebral jsem si práva v účtu, kterej byl vytvořenej při instalaci a vytvořil admina. Možná ještě vytvořim jednoho a tam vše přesunu, ale je to cca 70GB dat :) Uvidíme jak to bude teď šlapat, zatim v pohodě, žádnej náznak předchozího pádu, stability opět na jedničku.

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
« Odpověď #19 kdy: 05 Června 2007, 11:37:40 »
Mohl bych se jako něko, kdo pracoval s Mac OS X jen párkrát pár hodin ve studovně zeptat zkušenějších, zda to chápu dobře, že pojetí pracovních prncipů a do jisté míry vzhledu lze přirovnat nejvíce ke GNOME, tedy že je mu nejbližší svou filozofií? Mě tak vyhovuje, myslím si, že v GNOME/Ubuntu jde dokoce řada věcí lépe nastavit (resp. více věcí nastavit) jen mi jde o to, zda něco nepřehlížím a zda třeba KDE nebo XFCE nebo snad Windows Vista nejsou blíže. Jaký na o máte názor? Děkuji.

Je to hodně o zvyku, když jsem poprvé u toho seděl, neuměl jsem skoro nic udělat, tak mi ani nepřijde, že je to moc "blbuvzodrné". naoapk když jsem se poprvé před let yposadil ke GNOME, tak jsem neměl problém ho ovládat, i když jsem do té doby znal jen Windows.

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 05 Června 2007, 11:50:10 »
Gnome se spíš snaží mírně napodobit Mac OS. Ale řekl bych, že současné verze Gnome jsou snad víc uživatelsky přívětivé, protože když třeba neznalého člověka posadíte před Mac OS, tak bude mít problémy spustit webový prohlížeč. Neví totiž, že se jmenuje Safari (A s trochou snahy vyloví v aplikacích zastaralý internet explorer). V tomto ohledu jsou (bohužel) nejdál Windows, které mají v nabídce start položky Internet a E-mail (nezávisle na programu, který se spustí).

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
« Odpověď #21 kdy: 05 Června 2007, 12:28:45 »
xodut: Díky za odpověď. Já vím, že je tam Safari, ale jiné programy jsem neznal a numěl tam nic nastavit :) A třeba různá velikost oken nebo přepínání, na které jsem byl zvyklý, setam dělá jinak. Po deseti letech intenzivnější práce s PC se nepovažuju za začátečníka ;) Windows XP/Vista to mají řešené dobře, ale i V Ubuntu to lidé najdou v Apliakcích - Internetu - pod webovým prohlížečem... Navíc je ikonka na ploše, a po najetí na ní je tam popisek..

Vojtin

• Host
« Odpověď #22 kdy: 05 Června 2007, 14:02:13 »
Když jsem si koupil macbooka tak jsem taky chvilku tápal, hledal jsem menu s programama, pak jsem zjistil, že nic takovýho neexistuje a je vše naházený v jednom adresáři. Důležitý programy mam v docku a zbytek spouštim přes spotlight, takže do adresáře s programama nelezu (musí ale člověk znát názvy programů, ale to je stejný jako při přechodu na linux-jiný divný jména programů :) ). Jinak práce v OSX mi přijde lepší než v čemkoliv jiném. Něco jsem chtěl udělat a hledal jsem jak na to, po pár minutách jsem si řekl je to jabko musí to bejt nějak jednudoše a tak jsem to vyzkoušel a koukal jsem jak je to najednou jednoduchý (takhle se to blbě popisuje, ale je to tak.)
Co se týče vzhledu v OSX se nedá uravit/změnit (jen za pomoci placených programů) zkoušel jsem, ale výchozí vzhled je dobrej, navíc jsem našel UNO.app, který okna ještě více uhladí a zruší kovovej nádech u safari a finderu.
Vynikající je System preferences.
Co se týče práce z okny, zvykl jsem si na to, že třeba safari se nemaximalizuje, ale pouze upravý velikost okna k zobrazované stránce, stejně tak finder. Tlačítko zavřít funguje u nějakých programů jako zavřít u jiných jako ukončit současnou relaci a schová se do docku. Třeba iTunes se nezavře (předpokládá se, že chci zavřít jen okno aby nebylo vidět a přehrávat dál hudnu), iPhoto se zavře, atd...Okna se dají schovat jabko+h nebo minimalizovat do docku. Co se týče balíku iLife jsem naprosto spokojen s funkčností a provázaností programů.

Jinak si myslim, že ani Gnome ani KDE ani WinXp ani WinVista nejsou podobný OSX, je to prostě jiný, vzhledově se možná může podobat to či ono (KDE jde nastavit jako OSX, Gnome taky), ale vzhled je jen vzhled a prostředí dělá prostředím to jak se komu v něm pracuje. Mně teď nejvíce vyhovuje OSX, za pár měsíců či let to může být KDE 4.5 nebo Gnome 3 nebo Windows Vienna.

Další věc co nemá podle mě konkurenci je instalace programů, většinu jen stahnu rozbalim a překopíruju do Applications, žádný zasírání systému, žádný závislosti. Program si jen v uživateli vytvoří soubor s nastavenim.
Je pravda, že mi zprvu strašně vadilo hledat programy na internetu (bylo to jako u windows-hledat stahnout nainstalovat).

tomsoyer

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: 05 Června 2007, 14:17:34 »
Mám dotaz.
Jsem před objednáním macbooka.
Jediné co potřebuji je vědět zada mi bude fungovat DOS program CEZAR - skladový a účetní systém.
Stačilo by kdyby mi šel pod win XP které bych si nainstaloval přes dualboot.
Nemáte někdo zkušenost zda li to bude fungovat?
A pustím jej i z  firemní sítě ze serveru??
pod kubuntu pod virtualbox mi xp fungujou perfektně, ale CEZAR nepustím :-(

Vojtin

• Host
« Odpověď #24 kdy: 05 Června 2007, 14:23:26 »
To nevim, ale můžeš zakoupit parallels desktop, ten má vynikající funkci coherence mode, kde spouštíš v prostředí OSX okna ze spuštěných Windows, existuje i DOS emulátor pro OSX, ale nepoužívám z win nic tak nevim jestli půjde spustit.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.