Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Založit root soubor??  (Přečteno 1540 krát)

luciferrus

• Návštěvník
Založit root soubor??
« kdy: 03 Června 2007, 21:19:00 »
Zkoušel jsem nainstalovat Kubuntu, ale kámen úrazu přišel při rozdělení disku, mám dva harddisky, z toho jeden trvale rozdělenej na 100(NTFS) a 20(FAT32) giga, Kubuntu jsem se snažil instalovat na ten 20-ti gigovej, ale když jsem vybral při ručním rozdělování ten 20.ti G, tak mi to napsalo, že je špatný root adresář a že ho mám zvolit v předchozích tabulkách, kde jsem ovšem nic takovýho nenašel. Nemáte nějakou radu??
Intel Pentium III, socket 370........512MB SDRAM.....Nvidia GeForce FX5500......HDD Seagate 120GB+Western Digital 100GB........Sound Blaster Audigy 5.1........NEC Blu Ray :D

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
Založit root soubor??
« Odpověď #1 kdy: 03 Června 2007, 21:26:00 »
Doporučoval bych oddíl buď smazat (aby se tvářil jako neformátovaný), nebo zformátovat jako EXT3. Root adresář (označuje se "/") je místo, kam se bude systém instalovat.
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
Založit root soubor??
« Odpověď #2 kdy: 04 Června 2007, 08:57:11 »
Kubuntu potřebuje ext3fs oddíl... S FAT32 sice umí, ale není to nativní filesystem pro linux... Takže až se vám objeví tabulka rozdělení disků, tak prostě smažte ten 20GB a vytvořte tam ext3fs oddíl, na který už Kubuntu nainstalovat půjde...
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

luciferrus

• Návštěvník
Založit root soubor??
« Odpověď #3 kdy: 04 Června 2007, 17:32:37 »
Aha, to mně nenapadlo zkusit to přímo při té instalaci naformátovat na ten ext3, našel jsem si Acronis, ale jen shareware verzi, takže mi to odmítlo cokoliv udělat. Zkusím to teda takhle. Ještě dotaz, bude tam nějakej problém, když mám na druhým disku Xpčka?? Počítal jsem s tím, že po instalaci mi to při bootování dá na výběr systém , který chci použít. Je tomu opravdu tak??
Intel Pentium III, socket 370........512MB SDRAM.....Nvidia GeForce FX5500......HDD Seagate 120GB+Western Digital 100GB........Sound Blaster Audigy 5.1........NEC Blu Ray :D

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
Založit root soubor??
« Odpověď #4 kdy: 04 Června 2007, 17:51:29 »
No, stoprocentně nebude problém v tom, že by se systémy hádaly... Neznám nikoho, komu by se někdy něco takovýho stalo... Ten výběr samozřejmě jde udělat, ale nejsem si jistý, jestli tomu tak bude hned po instalaci... Něco o tom je na wiki.ubuntu.cz
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

luciferrus

• Návštěvník
Založit root soubor??
« Odpověď #5 kdy: 04 Června 2007, 20:37:28 »
Tak jsem zkoušel vaše metody, zkoušel jsem smazat ten 20GB disk a nahradit ho ext3 a pořád mi to háže, že chybí kořenový adresář, zkusil jsem ho naformátovat v Acronisu na ext3 a pořád to stejný a nakonec jsem to zkoušel mrsknout na NTFS a pořád nic a v současné době už mi instalace kubuntu ani nedovolí zrušit ten 20gb disk, respektive nedovolí mi spojit zpátky  ten 100 a 20, ten 100 mi to dovolí nejvíc na 104900 MB a hotovo, asi mi to není přáno :/

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Založit root soubor??
« Odpověď #6 kdy: 04 Června 2007, 21:08:08 »
Jde o instalaci?
Pak postupovat podle tohoto:
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce_instalac%C3%AD
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

snup

• Návštěvník
Založit root soubor??
« Odpověď #7 kdy: 04 Června 2007, 21:13:27 »
Citace: djSmaky
Kubuntu potřebuje ext3fs oddíl
Ja nyní používám ext2 a vše jede bez problémů (mnohem rychleji) nevím o tom ze by  *ubuntu potrebovalo ext3 klidne muzete pouzit i třeba reserFS .

opravte mě jestli se pletu
PC: P5WD2-E Premium , Pentium D805, ATI X1800GTO , 1.5GB RAM , Seagate 250GB , LG-4081B , LC6560T , Archlinux Duke ,Ubuntu mě sklamalo ale Arch ! to je síla
Jabber : snup@jabber.cz  Moje stránka :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.