Dobry den! Tento prispevek neni minen jako zadny flame, tak to prosim respektujte. Chtel bych se s vami podelit o me prvni zkusenosti se systemem Debian Etch (stable a testing). Asi pred rokem jsem zacinal s Linuxem prave na Ubuntu. Se systemem jsem byl spokojeny a vse, co jsem potreboval, jsem na nem take udelal (predtim jsem pracoval na Windows XP a na ty uz si ani nevzpomenu;). Ovsem minuly tyden jsem se rozhodl, ze uz jsem natolik "zkuseny uzivatel", ze bych mohl vyzkouset i onen tajemny Debian, ze ktereho Ubuntu vychazi. K memu zdeseni bylo vse v Debianu stejne jednoduche, jako v Ubuntu a system jsem velmi rychle nakonfiguroval tak, jak jsem to mel v Ubuntu. Mnohe veci byly dokonce mnohem jednodussi (konfigurace Apache a PHP5). Nektere konfiguraky a jejich umisteni mi proste prijde logictejsi, ale kazdy dle sveho gusta... (Dopredu vsak rikam, ze tato tvrzeni nejsem schopen podlozit). Take se mi zda, ze system o neco rychleji startuje. Rozdily ve prospech Ubuntu tak mohou byt snad jen na strane vizualniho zpracovani a uzivatelskeho rozhrani. Ovsem i zde jsem byl ohromen vychozim nastavenim Gnome, ktere jsem si doslova zamiloval. Pokud jde o vlastni uzivatelske rozhrani, tak mi sice trosku chybel "restricted drivers manager", ale v mem pripade se jednalo pouze o grafickou kartu ATI, ktera lze snadno zprovoznit i bez nej. Dale je v zalozce aplikace na hlavnim panelu velmi uzitecna nabidka oznacena "Debian", kde jsou vsechny instalovane aplikace rozdelene do kategorii trochu odlisne od hlavni nabidky, a toto rozdeleni se mi libi. Dale uz toho necham, protoze bych mozna az prehnane vychvaloval Debian Etch. (Nove koste dobre mete)
Abych rekl take neco proti Debianu, tak jedina vec, ktera me malicko rozhodila, bylo defaultni vypnuti interaktivniho doplnovani v bashi (pricinu, ci duvod nechapu). Ovsem aktivace je otazkou minuty.
Z vyse uvedeneho bych si troufl tvrdit, ze Debian je system stejne jednoduchy pro zacatecnika, jako Ubuntu. Na strane Ubuntu snad stoji jen velmi pratelske komunitni zazemi a lepsi marketing.
Je tu nekdo dalsi, kdo Debian Etch vyzkousel a chtel by se podelit o zkusenosti z pohledu Ubuntaka? Mohli bysme z toho udelat nejake srovnani vyhod a nevyhod z pohledu uzivatele

P.S. Ne, v Debianu nechybi čeština, jenom jsem trochu odvykl psat s interpunkci