Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Debian Etch [vyřešeno]  (Přečteno 5089 krát)

fritzek

• Aktivní člen
  • *
Debian Etch [vyřešeno]
« kdy: 04 Června 2007, 20:45:26 »
Dobry den! Tento prispevek neni minen jako zadny flame, tak to prosim respektujte. Chtel bych se s vami podelit o me prvni zkusenosti se systemem Debian Etch (stable a testing). Asi pred rokem jsem zacinal s Linuxem prave na Ubuntu. Se systemem jsem byl spokojeny a vse, co jsem potreboval, jsem na nem take udelal (predtim jsem pracoval na Windows XP a na ty uz si ani nevzpomenu;). Ovsem minuly tyden jsem se rozhodl, ze uz jsem natolik "zkuseny uzivatel", ze bych mohl vyzkouset i onen tajemny Debian, ze ktereho Ubuntu vychazi. K memu zdeseni bylo vse v Debianu stejne jednoduche, jako v Ubuntu a system jsem velmi rychle nakonfiguroval tak, jak jsem to mel v Ubuntu. Mnohe veci byly dokonce mnohem jednodussi (konfigurace Apache a PHP5). Nektere konfiguraky a jejich umisteni mi proste prijde logictejsi, ale kazdy dle sveho gusta... (Dopredu vsak rikam, ze tato tvrzeni nejsem schopen podlozit). Take se mi zda, ze system o neco rychleji startuje. Rozdily ve prospech Ubuntu tak mohou byt snad jen na strane vizualniho zpracovani a uzivatelskeho rozhrani. Ovsem i zde jsem byl ohromen vychozim nastavenim Gnome, ktere jsem si doslova zamiloval. Pokud jde o vlastni uzivatelske rozhrani, tak mi sice trosku chybel "restricted drivers manager", ale v mem pripade se jednalo pouze o grafickou kartu ATI, ktera lze snadno zprovoznit i bez nej. Dale je v zalozce aplikace na hlavnim panelu velmi uzitecna nabidka oznacena "Debian", kde jsou vsechny instalovane aplikace rozdelene do kategorii trochu odlisne od hlavni nabidky, a toto rozdeleni se mi libi. Dale uz toho necham, protoze bych mozna az prehnane vychvaloval Debian Etch. (Nove koste dobre mete)
Abych rekl take neco proti Debianu, tak jedina vec, ktera me malicko rozhodila, bylo defaultni vypnuti interaktivniho doplnovani v bashi (pricinu, ci duvod nechapu). Ovsem aktivace je otazkou minuty.
Z vyse uvedeneho bych si troufl tvrdit, ze Debian je system stejne jednoduchy pro zacatecnika, jako Ubuntu. Na strane Ubuntu snad stoji jen velmi pratelske komunitni zazemi a lepsi marketing.
Je tu nekdo dalsi, kdo Debian Etch vyzkousel a chtel by se podelit o zkusenosti z pohledu Ubuntaka? Mohli bysme z toho udelat nejake srovnani vyhod a nevyhod z pohledu uzivatele ;)

P.S. Ne, v Debianu nechybi čeština, jenom jsem trochu odvykl psat s interpunkci ;)
« Poslední změna: 02 Července 2010, 10:29:04 od Anna Taliánová »
P4 2.94GHz / 1024MB RAM / NVidia 6600 256MB / 80GB Seagate / DVB MSI Megasky / Leadtek Winfast 2000 / LENNY
NB Centrino Duo / 1024MB RAM / Intel 945GM / Intel wifi 3945ABG / Intel ethernet 100 VE

Fred Rooks

• Aktivní člen
  • *
debian etch
« Odpověď #1 kdy: 04 Června 2007, 21:03:44 »
Jojo, Debian je na Ubuntu to nejlepší. Používám obojí. Ubuntu mi startuje rychleji a je trochu víc dotažené jako desktop, ale i Debian je super. Nicméně, nováčkům je lepší strkat Ubuntu.
Promise her anything, but give her GNU.

fritzek

• Aktivní člen
  • *
debian etch
« Odpověď #2 kdy: 04 Června 2007, 21:10:00 »
Citace: fred
Nicméně, nováčkům je lepší strkat Ubuntu.
Toto je prave vec, o ktere bysme mohli diskutovat. Jestli dame nekomu do ruky CDcko se slovy: "Tak si to nainstaluj", tak bude Ubuntu s grafickym instalatorem mozna vhodnejsi. Ovsem pokud bysme to meli brat tak, ze k danemu cloveku prijdu, nainstaluju, zmenim repository na testing a spustim automatix, pak je rozdil pro novacka jako uzivatele, velmi pochybny.
P4 2.94GHz / 1024MB RAM / NVidia 6600 256MB / 80GB Seagate / DVB MSI Megasky / Leadtek Winfast 2000 / LENNY
NB Centrino Duo / 1024MB RAM / Intel 945GM / Intel wifi 3945ABG / Intel ethernet 100 VE

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
debian etch
« Odpověď #3 kdy: 04 Června 2007, 21:27:08 »
1) Debian Etch má grafcký instalátor

Jinak já s Debian běžně pracuji na serverech, je prima, ale Ubuntu je Ubuntu..
Bezvadná komunita, což je pro mě, ale nejen pro mě docela důležité.

Ubuntu se vyvíjí směrem k nováčkům a myslím, že v tomhle ho Debian asi ani dohnat nechce...

Pro mě jsou oba systémy rovnocenné, ale Ubuntu mám radši...
« Poslední změna: 02 Července 2010, 10:30:05 od Anna Taliánová »
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Fred Rooks

• Aktivní člen
  • *
debian etch
« Odpověď #4 kdy: 04 Června 2007, 21:51:49 »
Kód: [Vybrat]
Toto je prave vec, o ktere bysme mohli diskutovat. Jestli dame nekomu do ruky CDcko se slovy: "Tak si to nainstaluj", tak bude Ubuntu s grafickym instalatorem mozna vhodnejsi. Ovsem pokud bysme to meli brat tak, ze k danemu cloveku prijdu, nainstaluju, zmenim repository na testing a spustim automatix, pak je rozdil pro novacka jako uzivatele, velmi pochybny.Jo, pokud to nainstaluju a nakonfiguruju já, tak pro uživatele není žádný rozdíl. Ale to můžu udělat třeba s Archem nebo s Gentoo, a stará matka pozná prd, zvlášť pokud se budu starat o aktualizace zase já. Ale každopádně, vzhledem k tomu co Ubuntu vlastně je, tak Debian je stejně dobrá volba, a v některých případech i lepší.
Promise her anything, but give her GNU.

fritzek

• Aktivní člen
  • *
debian etch
« Odpověď #5 kdy: 04 Června 2007, 21:52:05 »
Citace: jakub.lucky
1) Debian Etch má grafcký instalátor
Jasne. Asi jsem se spatne vyjadril. Nemyslel jsem to tak, ze by v Debianu nebyl, ale ze v Ubuntu je IMHO lepe udelany. Resp. jsem o nem jenom cetl a instaloval pres netinstall.
« Poslední změna: 02 Července 2010, 10:30:39 od Anna Taliánová »

Pavelp

• Host
debian etch
« Odpověď #6 kdy: 04 Června 2007, 22:22:29 »
Ubuntu je zalozeny na Debianu ale NENI to Debian. A neni lepsi nez Debian.
« Poslední změna: 02 Července 2010, 10:31:05 od Anna Taliánová »

ADIO45

• Stálý člen
  • **
  • snažím poradit...nezáleží na karmy ale snahu :)
    • Dráčkovo herní doupě
debian etch
« Odpověď #7 kdy: 05 Června 2007, 09:19:31 »
Citace: Pavelp
Ubuntu je zalozeny na Debianu ale NENI to debian. A neni lepsi nez debian.
to je pravda :)
Toshiba L505 - iCore-3, ATI Radeon HD, 4GB ram,500GB  + Win7 s virtual Ubuntu
Neumím psát česky. Jsem sluchově postižení...

zigi

• Aktivní člen
  • *
debian etch
« Odpověď #8 kdy: 07 Června 2007, 08:14:22 »
to fritzek:

Citace
Nektere konfiguraky a jejich umisteni mi proste prijde logictejsi, ale kazdy dle sveho gusta...
muzes uvest konkretne (popr. nejakych par prikladu)

to all:

je v Debianu taky adresar /etc/default ? to je vec, ktera mi na *buntu zacina tak nejak vadit
« Poslední změna: 02 Července 2010, 10:31:28 od Anna Taliánová »
..:: be free - use kubuntu ::..

Pavelp

• Host
debian etch
« Odpověď #9 kdy: 07 Června 2007, 08:53:13 »
Je, nevadi mi az tak, zvyk jsem si. Ostatne ma to svoji logiku, vsechno nelze resit jen init scripty, trebas jednoduche nastaveni spustit po startu ano/ne, nebo spousteni pgmu jako daemon, se tam nastavuje pohodlne.
« Poslední změna: 02 Července 2010, 10:31:49 od Anna Taliánová »

Ondřej Surý

• Host
debian etch
« Odpověď #10 kdy: 09 Června 2007, 14:34:06 »
Čemu akorát nerozumím je ta vaše poznámka o nastavování apache a php5...  vždyť je to to samé...

fritzek

• Aktivní člen
  • *
debian etch
« Odpověď #11 kdy: 10 Června 2007, 00:28:58 »
Citace: Ondřej Surý
Čemu akorát nerozumím je ta vaše poznámka o nastavování apache a php5...  vždyť je to to samé...
Jo, asi je to to same. Vypada to, ze budu muset s pravdou ven. Apache 2 a php5 se mi nepodarilo v Ubuntu 6.10 nainstalovat z repozitaru (buhviproc). Musel jsem je kompilovat ze zdrojaku a zrejme to nevyslo stejne, jako z repozitaru. Zrejme jsem tedy vypustil nejaky FUD, protoze si uvedomuji, ze podobne jsem resil i jine problemy ;). Koneckoncu je mozne i to, ze mam mene problemu diky bohatsim zkusenostem. Odpustte mi proto prosim toto osoceni Ubuntu. Jakmile si vzpomenu na relevantni priklad, tak jej sem dam.
« Poslední změna: 02 Července 2010, 10:32:38 od Anna Taliánová »

zigi

• Aktivní člen
  • *
debian etch
« Odpověď #12 kdy: 10 Června 2007, 18:39:28 »
Citace: Pavelp
Je, nevadi mi az tak, zvyk jsem si. Ostatne ma to svoji logiku, vsechno nelze resit jen init scripty, trebas jednoduche nastaveni spustit po startu ano/ne, nebo spousteni pgmu jako daemon - se tam nastavuje pohodlne.
No me obcas vadi, ze urcity konfiguracni soubor musim hledat:

1. bud je primo v /etc
2. nebo pro aplikaci existuje v /etc adresar s konfiguracnimi soubory
3. ci je v /etc/default

ps: nevite kde jsou konfiguracni soubory pro KDE? .. chtel bych vychozi vzhled zmenit pro vsechny uzivatele
..:: be free - use kubuntu ::..

k4m1k4z33

• Návštěvník
debian etch
« Odpověď #13 kdy: 16 Srpna 2007, 20:24:14 »
Ja muzu tyto systemy hodnotit pouze v omezene mire, protoze jsem kdysi nainstaloval ubuntu server na jeden stroj a myslel jsem si, ze ho budu v poklidu provozovat, nemel jsem samozrejme graficke prostredi ani zadne zbytecnosti. Prekvapilo me vsak postupem casu, jak bylo pro me tezkopadne neco konfigurovat, protoze umisteni konfiguracnich souboru se mi zdalo nelogicke a zmatene. Dale se mi nekolikrat nepovedlo system obnovit po ruznych havariich bez toho, aniz bych nepouzil image disku. Pak jsem presel na debian a tyhle problemy byly nejak rychle pryc a tak jsem si ho zamiloval :) a ted pouzivam na serverech pouze debian. Vim, hodnoceni je to pouze z meho pohledu, prosim nereagujte na nej nijak bourlive, ale takto to na me pusobilo.

P.S. ani u jednoho systemu jsem zatim nevidel graficke rozhrani :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.