Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: internet přes wifi (doplněno: modem ZyXel, WPA síť O2)  (Přečteno 6501 krát)

pakarna

• Návštěvník
internet přes wifi (doplněno: modem ZyXel, WPA síť O2)
« kdy: 07 Června 2007, 20:18:31 »
Jsem úpný začátečník, mám nainstalovaný OS Ubuntu cca hodinu ( to se mi povedlo), ale nejede Internet - neumím anglicky a v nastavování je všude angličtina. Provedete mně někdo krok za krokem zprovozněním Internetu?
mám notebook ASUS A9RP-5A120/ C-M 440/ 512MB/Wifi Asus
- internet ADSL O2

prosím moc, pomůžete někdo?

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #1 kdy: 07 Června 2007, 20:45:22 »
Předpokládám, že máš Feisty Fawn, potom:

1) v system tray je ikona NetworkManageru (dva počítače spojené kabelem, nebo něco podoblého)

2) pokud se připojuješ do sítě s DHCP, stačí ze seznamu danou síť vybrat a je to

3) pokud ne, zvol "Manual Configuration", nastartuje se prográmek, kde zadáš IP / Masku podsítě a další údaje

Beduin

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 07 Června 2007, 22:21:15 »
Jestli máš ADSL od O2, tak proč píšeš jako název tématu Internet přes wifi, když dsl je jen přes kabel. Kdyžtak jestli do počítače dáváš usb (obdélníkový podlouhlý) nebo sítový (skoro čtvercový, měl by mít pacičku) kabel. Jestli usb, tak ještě napiš, jaký máš modem (O2 totiž dřív, ještě jako Telecom, nabízela usb adsl modem).

Jestli se připojuješ přes síťový kabel, tak ho prostě zapoj do počítače a internet by ti měl jít.

pakarna

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 07 Června 2007, 22:31:15 »
k modemu ZyXel, můj modem je připojen bezdrátovou sítí. Síť O2 je chráněná WPA. Do kterých záložek v NetworkManageru mám zapsat přihlašovací key? ( zadává se ve Windiwsech při připojení k sítí). Zadává se někam IP adresa mého laptopu? a kam  .... zatím díky

pakarna

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 07 Června 2007, 22:35:09 »
asi to špatně vysvětluji - k modemu je kabelem USB připojen jeden klasický PC a máme jěště laptop - na něm se pokouším zprovoznit Ubuntu - moc chci přejít na linuxy..

denny

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 09 Června 2007, 16:06:46 »
pro připojení s šifrováním WPA je potřeba například wpa_suplicant

sudo aptitude install wpa_suplicant

popis jak utilitu nakonfigurovat je na:
http://www.eduroam.cz/doku.php?id=cs:uzivatel:sw:nix:wpa_supplicant

nebo v anglictine:
http://www.thinkwiki.org/wiki/Wpa_supplicant

gargy2002

• Host
« Odpověď #6 kdy: 10 Června 2007, 16:26:23 »
Citace: pakarna
asi to špatně vysvětluji - k modemu je kabelem USB připojen jeden klasický PC a máme jěště laptop - na něm se pokouším zprovoznit Ubuntu - moc chci přejít na linuxy..
Je zbytecne si zakladat 2, nebo vice vlaken na jeden problem. Pokud mate usb modem, tak pravdepodobne neni wireless a je zbytecne zprovoznovat wifi kartu. Prosel jsem si vase prispevky a neni v networkingu, takze asi neni podporovana v jadre. Ubuntu muzete nainstalovat a ze zacatku pouzivat kabel, pak zprovoznite wifi, ale to jde nejlepe kdyz je pobliz nejaka sit, at vite, ze vam wifi karta funguje. Hlavni je potreba zjistit typ karty, ve vypisu lspci neni, takze ji nemuzete ani nakonfigurovat a uz vubec nemuzete konfigurovat wpa encrypt na modemu, kdyz ten pouziva pouze kabel. Hodte sem typ wifi karty, pak budeme chytrejsi, uz jsem to snad nekde psal...:)

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #7 kdy: 10 Června 2007, 16:53:24 »
Četl jsem tento thread 3x ale pořád jsem nějak nepochytil nic z toho, co se tu děje...
Mohl by to pro mě někdo nějak stručně ale výstižně shrnout?
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #8 kdy: 10 Června 2007, 18:33:02 »
Nechce on nahodou nastavit zdielanie internetu systemom adsl-modem-pc1/pc1wifi-wifi notebook?
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

gargy2002

• Host
« Odpověď #9 kdy: 10 Června 2007, 22:01:51 »
Citace: jakub.lucky
Četl jsem tento thread 3x ale pořád jsem nějak nepochytil nic z toho, co se tu děje...
Mohl by to pro mě někdo nějak stručně ale výstižně shrnout?
pakarna si nainstalovala ubuntu na notebook a chce zprovoznit internet. Ma ale problem, na notebooku chce mit internet pres wifi. Nema router, ale modem, takze nemuze mit pripojeny laptop pres wifi. Modem ma pripojeny k desktopu, takze jedine reseni je koupit wifirouter(ja ho pouzivam misto modemu, je to kombinace) a zapojit z neho jak desktop(pres kabel), tak laptop(wifi). Jenom v tom ma asi trochu zmatek..:)
Pochopitelne si jeste musi tu wifikartu zprovoznit, ale neznam vyrobce. Na jinem vlakne je jeji vypis lspci a neni tam wifi videt. Je tady v konverzaci, neco s ovladacema na wifi...

jiri-j

• Aktivní člen
  • *
  • skill: Lama
« Odpověď #10 kdy: 10 Června 2007, 22:10:16 »
No nevím jak to má ASUS, ale já na ACERu s wifi Broadcom BC4318 jsem si nejdřív musel zkompilovat a nainstalovat modul acer_acpi aby se mi ta wifina vůbec zapla, není možné že by byl podobný problém?
Acer Aspire 3023WLMi, Sempron 3000+, ATI Mobility Radeon X700, 512MB RAM, Archlinux

gargy2002

• Host
« Odpověď #11 kdy: 11 Června 2007, 12:12:21 »
Citace: jiri-j
No nevím jak to má ASUS, ale já na ACERu s wifi Broadcom BC4318 jsem si nejdřív musel zkompilovat a nainstalovat modul acer_acpi aby se mi ta wifina vůbec zapla, není možné že by byl podobný problém?
Ja mel Acer 5101WMLi a zadne acer acpi jsem instalovat nemusel, manualni switch na laptopu svitil uz po instalaci, takze byla wifi zapla, ale nefunkcni, to jsem musel udelat az ndiswrapperem. V Edgy jsem ale to acer acpi zkousel nainstalovat a vyhodilo mi to nejaky errory, takze jsem mel smulu. Nefungovala Alsa a problemy vsude...
Pakarna nema wifi ani ve vypisu lspci, takze nema asi drivery...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.