Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vlastní klávesové zkratky  (Přečteno 4596 krát)

horada

• Návštěvník
Vlastní klávesové zkratky
« kdy: 07 Června 2007, 20:51:42 »
Dobrý den,
před reinstalací jsem chvíli používal "nějaký" program na správu klávesovích zkratek, nyní si však ne a ne vzpomenout co to bylo za program nebo kde jsem se k němu dostal - abych řekl pravdu nejde mi sand ani o konrétní program ale o něco v čem bych si mohl nastavit klávesové zkratky pro spouštění libovolných příkazů. Dneska mam asi špatnej den neboť ať googlim jak googlim na nic nemůžu přijít. Tak pokud náhodou někdo o něčem víte tak mi prosím hoďte nějaký tip... mnohokrát děkuji.
===================
Ubuntu 7.04
Dobré věci jsou drahé, ty nejlepší jsou zdarma....

Ubuntu 10.10, ntb: IBM ThinkPad T60  | (G)Vim, LaTeX, Python, Git, VLC, mpd + Sonata | Fotografování

Pavel Půlpán

« Odpověď #1 kdy: 07 Června 2007, 22:32:02 »
Myslite nastaveni klavesovych zkratek obecne pro ovladani casti nejakym zpusobem spojenych s Gnome nebo napriklad spousteni programu?
Na obe veci mi staci standartní nástroj Sysém->Volby->Klávesové zkratky a zbytek si doladím pomocí gconf-editor. :-)

horada

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 07 Června 2007, 22:48:23 »
Jde mi právě spíše o on spouštění programů - program který jsem používal měl možnost načtení klávesové zkratky jejím stisknutím - gconf-editor jsem sice moc nezkoumal, ale podle jakéhosi návodu se tam musely dopisovat zkratky ručně (např +co) a s tim si právě nejsem tak úplně jistej. Pokud ale lze gconf-editor použít, nebyl by nějaký drobný návod? Děkuji

Ubuntu 10.10, ntb: IBM ThinkPad T60  | (G)Vim, LaTeX, Python, Git, VLC, mpd + Sonata | Fotografování

Pavel Půlpán

« Odpověď #3 kdy: 07 Června 2007, 22:56:15 »
No navod nevim ale nejjednodusi bude kdyz sem strucne popisu jak na to... :)

1. Spustite gconf-editor
2. Vyhledate si ve stromu /apps/metacity/global_keybindings a tam si zadate potrebne klavesove zkratky jako hodnotu "run_command_x"
3. O polozku nize je /apps/metacity/keybindind_commands a k odpovidajicim "run_command_x" si doplnite ktery program spustit.

Pozn.
Zkratky se zapisuji ve formatu Delete atd...
Leva klavesa je oznacovana jako , prava jako .
Klavesy Windows jsou oznacovany napravo a nalevo

horada

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 07 Června 2007, 23:33:43 »
Ok mnohokrát děkuji ... funguje to dobře.
Napadá mě že by to nebylo špatné přidat do návodu na wiki ( http://wiki.ubuntu.cz/Kl%C3%A1vesov%C3%A9_zkratky ).

Pavel Půlpán

« Odpověď #5 kdy: 08 Června 2007, 08:38:06 »
Citace: horada
Ok mnohokrát děkuji ... funguje to dobře.
Napadá mě že by to nebylo špatné přidat do návodu na wiki ( http://wiki.ubuntu.cz/Kl%C3%A1vesov%C3%A9_zkratky ).
Rad jsem pomohl.
Návod přidán do wiki: http://wiki.ubuntu.cz/Kl%C3%A1vesov%C3%A9_zkratky

xoj

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 10 Srpna 2007, 14:00:21 »
potřeboval bych pomoct s klávesou WIN, chtěl jsem si ji namapovat na win zkratky - napr. (win+e nautilus...) na ktere mám dost v podvědomí a stále je mačkám.
Problém je, že není problém nastavit například e, kdy to funguje bezvadně, ale pokud dám e tak se to chová tak, že pokud zmáčknu Win+E tak se normálně napíše "e", ale pokud píšu samotné E tak se spustí nautilus a "e" se nenapíše, vypadá to tedy že klávesa WIN má nějakou opačnou logiku - nedalo by se to nějak přenastavit?

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #7 kdy: 10 Srpna 2007, 14:08:51 »
Musíte si Win správně namapovat v nastavení
Systém -> Preferences -> Keyboard -> Layout Options -> Alt/Win key bahavior -> Super is mapped to Win keys

doufám, že to v češtině zvládnete (to procházení skrz menu), neumím to relevantně přeložit
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
« Odpověď #8 kdy: 10 Srpna 2007, 14:58:44 »
Citace: xoj
potřeboval bych pomoct s klávesou WIN, chtěl jsem si ji namapovat na win zkratky - napr. (win+e nautilus...) na ktere mám dost v podvědomí a stále je mačkám.
Problém je, že není problém nastavit například e, kdy to funguje bezvadně, ale pokud dám e tak se to chová tak, že pokud zmáčknu Win+E tak se normálně napíše "e", ale pokud píšu samotné E tak se spustí nautilus a "e" se nenapíše, vypadá to tedy že klávesa WIN má nějakou opačnou logiku - nedalo by se to nějak přenastavit?
Zkus tam nechat jen : E
Mám pocit že doma mám jen jednu wlajecku na klavesnici a pisu to tak.
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

xoj

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 10 Srpna 2007, 16:23:20 »
Díky, namapováno jsem to měl správně, zkoušel jsem před tím i  hyper, ale pomohla rada ducka E mám totiž též jen jeden levý WIN

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.