Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: říení spotřeby  (Přečteno 5177 krát)

petros

• Návštěvník
říení spotřeby
« kdy: 12 Června 2007, 12:06:23 »
Potrřebval bychnavod pro linuxového začatečníka  na řízení spotřeby na notebooku,prohledal jsem všechny možné fóra,ale nic pro mě srozumitelného  jsem nenasel.Mam notebook acer tm 2415wlmi.
Dik všem za radu.

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
říení spotřeby
« Odpověď #1 kdy: 12 Června 2007, 12:10:29 »
Co chceš všechno řídit? Nemyslíš jen podtaktovávat CPU?
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

petros

• Návštěvník
říení spotřeby
« Odpověď #2 kdy: 12 Června 2007, 12:22:37 »
to by asi stacilo

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
říení spotřeby
« Odpověď #3 kdy: 12 Června 2007, 12:29:40 »
Mrkni na: http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=10241
podle toho návodu se mi to povedlo. Musíš mít ovšem podporu CPU. Třeba od Intelu technologie Centrino (např. procesor Pentium M)
Nenašel jsem detaily tvého notasu na webu. Máš nějakej odkaz kde je tvůj noťas?
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

petros

• Návštěvník
říení spotřeby
« Odpověď #4 kdy: 12 Června 2007, 12:35:33 »

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
říení spotřeby
« Odpověď #5 kdy: 12 Června 2007, 12:47:18 »
Celeron M by měl mít cpu scaling.
Zkus tedy prostudovat návod:
http://doc.gwos.org/index.php/CPUFreq

petros

• Návštěvník
říení spotřeby
« Odpověď #6 kdy: 12 Června 2007, 12:51:42 »
Dík,kouknu na to.

petros

• Návštěvník
říení spotřeby
« Odpověď #7 kdy: 13 Června 2007, 21:55:57 »
Tak se mi to podařilo zprovoznit,akorát nevím jak nastavit v userspace vlastí frekvenci.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
říení spotřeby
« Odpověď #8 kdy: 13 Června 2007, 22:50:31 »
musíte nainstalovat program: cpufrequtils
Pak budete mít tyto programy
cpufreq-info      cpufreq-selector  cpufreq-set

Přes ty už to jde
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

petros

• Návštěvník
říení spotřeby
« Odpověď #9 kdy: 13 Června 2007, 23:06:38 »
Díky,ještě mám další problém : po restartu  mi zmizí složka cpufreq z /sys/devices/system/cpu/cpu0,takže to musím dělat pokaždé znova.Nevíte někdo co s tím?

dwbmb

• Host
říení spotřeby
« Odpověď #10 kdy: 14 Června 2007, 09:18:47 »
root@cehovsky:/home/cehovsky# cpufreq-info
cpufrequtils 002: cpufreq-info (C) Dominik Brodowski 2004-2006
Report errors and bugs to linux@brodo.de, please.
analyzing CPU 0:
  no or unknown cpufreq driver is active on this CPU
analyzing CPU 1:
  no or unknown cpufreq driver is active on this CPU

Core2Duo :(

DDD-ubuntu

• Návštěvník
říení spotřeby
« Odpověď #11 kdy: 14 Června 2007, 20:11:42 »
Zajímalo by mne, za je možné nějakým způsobem vypnout HDD po určité době nečinnosti...

... Core 2 Duo řízení spotřeby funguje v Ubuntu Feisty natálně, pouze je nutné poštelovat, aby bylo možné měnit frekvenci dle vlastního uvážení - standardně je "ondemand" - tedy podle zátěže... (ale při provozu na baterky je určitě lepší jet stále na minimum)

DDD-ubuntu

• Návštěvník
říení spotřeby
« Odpověď #12 kdy: 14 Června 2007, 22:05:00 »
... pokud potřebujete změnit frekvenci v apletu Sledování změny frekvence CPU je potřeba zadat:

Kód: [Vybrat]
$ sudo dpkg-reconfigure gnome-applets... následně pouze potvrdit A JE TO!

(viz http://si1520.blogspot.com/2007/05/cpu-frequency-scaling-in-ubuntu.html)

updated:

... na mém mobilním Core 2 Duo T5600 to funguje

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
říení spotřeby
« Odpověď #13 kdy: 15 Června 2007, 08:04:59 »
Citace: david.hlusicka
Zajímalo by mne, za je možné nějakým způsobem vypnout HDD po určité době nečinnosti...
Ono je to asi problém, logování je třeba neustále zapisovat do souboru a to při vypnutém disku nejde. Pak je zase problém nějakým způsobem spustit. Když jsem to zkoušel na mém compiku, mohl sem asi jen hýbat s myškou a pak sem dal tvrdý restart.

Chtěl jsem to nějak obejít. Že bych nabootoval z disku a celý systém se přenesl do ram. To lze udělat přes liveCD s příkazem 2ram nebo tak nějak. Umí to například DSL. Pak po nabootovani by se vypnul disk a vše běželo z ram. Ale ještě se mi nepovedlo nakonfigurovat aby nahrávání z disku 2ram běželo :(

dwbmb

• Host
říení spotřeby
« Odpověď #14 kdy: 15 Června 2007, 10:47:35 »
Zmeny frekvence CPU neni podporovana.
Cpufreq utils mam, applety reconfigurovany, uz mi dochazej napady

DDD-ubuntu

• Návštěvník
říení spotřeby
« Odpověď #15 kdy: 15 Června 2007, 17:44:53 »
Citace: duckd
Ono je to asi problém, logování je třeba neustále zapisovat do souboru a to při vypnutém disku nejde. Pak je zase problém nějakým způsobem spustit. Když jsem to zkoušel na mém compiku, mohl sem asi jen hýbat s myškou a pak sem dal tvrdý restart.

Chtěl jsem to nějak obejít. Že bych nabootoval z disku a celý systém se přenesl do ram. To lze udělat přes liveCD s příkazem 2ram nebo tak nějak. Umí to například DSL. Pak po nabootovani by se vypnul disk a vše běželo z ram. Ale ještě se mi nepovedlo nakonfigurovat aby nahrávání z disku 2ram běželo :(
... samozrejme ten problem chapu - ale domnivam se, ze u notebooku by to mohlo byt jednoduse vyreseno - logovat muze i do RAM a jelikoz ma pc prehled o napajeni a stavu baterie, tak by s tim nebyl problem, v pripade nizkeho napeti by doslo k opetovnemu zapojeni disku, nahrani potrebnych souboru, ulozeni dat a ukonceni systemu...

(osobne bych to velice ocenil, casto odchazim od pocitace a pouze zavru viko a necham jinak vse bezet... tim ze mi nefunguje Suspend 2 RAM tak by toto mohlo byt pro me moznym resenim pro usporu energie...)

... ohledne cpu frequency scaling uz nemam co bych poradil, ten zpusob co jsem napsal funguje mne ...

... zkuste si zjistit jake baliky jsou standardne nainstalovane na disku s novym systemem - pokud jste s tim v posledni dobe laboroval, mozna vam neco chybi a nebo prebyva...

... a pak to zkus znovu...

dwbmb

• Host
říení spotřeby
« Odpověď #16 kdy: 16 Června 2007, 10:39:00 »
tak sem to rozjel, ale zvlastni je, ze sem nic nemenil big_smile spustil sem powernowd deamona abych s epodival, co je spatne, to nemohlo najit naky adresare cpufreq v /sys/devices/system/cpu/cpu0... tak sem odinstaloval powernowd, nainstaloval cpufreqd, spustil, nacez se nestalo nic, nainstaloval zpatky powernod a vse bezva funkcni big_smile ( btw instaloval sem obe verze predtim uz asi tisickrat )

problem ale je, ze tuhle proceduru musim udelat po kazdym startu systemu. naky napady?

dwbmb

• Host
říení spotřeby
« Odpověď #17 kdy: 16 Června 2007, 11:33:58 »
takze staci po spusteni zavest modprobe acpi-cpufreq
je ale zajimavy, ze mam nastaveny v /etc/modules  :

Citace
# /etc/modules: kernel modules to load at boot time.
#
# This file contains the names of kernel modules that should be loaded
# at boot time, one per line. Lines beginning with "#" are ignored.

lp
fuse
acpi-cpufreq
cpufreq_conservative
cpufreq_ondemand
cpufreq_powersave
cpufreq_stats
cpufreq_userspace
a presto modul po spusteni nenabehne sam,musim pokazdy pres terminal.  nebavi me to delat rucne, melo by to jit samo, ze :) pls help

DDD-ubuntu

• Návštěvník
říení spotřeby
« Odpověď #18 kdy: 17 Června 2007, 20:09:33 »
Citace: duckd
... samozrejme ten problem chapu - ale domnivam se, ze u notebooku by to mohlo byt jednoduse vyreseno - logovat muze i do RAM a jelikoz ma pc prehled o napajeni a stavu baterie, tak by s tim nebyl problem, v pripade nizkeho napeti by doslo k opetovnemu zapojeni disku, nahrani potrebnych souboru, ulozeni dat a ukonceni systemu...
... pokud by přeci jen někdo věděl, jak zařídit vypnutí disku po určité době nečinnosti, byl bych za to rád (a pravděpodobně nejen já) ... v NB mám disk se 7200 otáčkami, a tím, že se neustále otáčí tak celkem topí... ačkoliv i v biosu je nastaveno, aby jel na silent mód (tedy co nejpomaleji a nejtišeji)

díky za jakékoliv tipy

Karel_K.

• Návštěvník
říení spotřeby
« Odpověď #19 kdy: 30 Června 2007, 15:03:57 »
Mne to powernowd taky prestalo po upgradu na 7.04 fungovat. Odebral jsem powerwd a opet nainstaloval a uz to zase jede. Cau K.
Asus M6Va + ATI Radeon x700 + Feisty Fawn + GNOME + AIGLX + Compiz Fusion

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.