Děkuji! Mám nainstalováno!
Nebylo to bez problémů :-)
1) Po nastartování Gnome Partition Editor (GPE) jsem zjistil, že rozdělení disku je přesně tak jak jsem potřeboval:
1. /dev/hda0 - NTFS (Win XP)
2. /dev/hda1 - EXT3 (Lin)
3. /dev/hda2 - SWAP (Lin)
4. /dev/hda3 - FAT32 (Lin/Win)
2) Udělal jsem unmout /dev/hda1 z GPE a pokusil jsem se ho přeformátovat pomocí GPE. Program GPE skončil chybou, že disk je používán…
3) Odstranil jsem a založil partition znovu zadal pomocí GPE – v pořádku
4) Pokusil jsem se naformátovat na EXT3. Program GPE skončil chybou, že disk je používán…
Vzdal jsem práci s GPE a pustil jsem instalaci Ubuntu. A světe div se, ono se to podařilo včetně nastavení HD0,1!
Závěr:
Prvotní rozdělení disku jsem dělal pod Windows XP (správce disků), kde jsem rozdělil disk a partitions pro Linux (EXT3 a SWAP jsem neformátoval ani nepřiřazoval písmenko) a to je možná ten problém (neznal jsem GPE). V každém případě GPE mi to spravil.
Pro ty co to vydrželi číst až sem:
Při práci GPE jsem si omylem zrušil atribut "boot" u partition. Křížek pro zavření okna u nastavení atributů disku se chová tak, jak jsem nečekal, ne jako "Cancel", ale jako "OK"! Jenže jsem si toho nevšiml :-)
Po restartu mi samozřejmě nenaběhlo nic :-)
Spustil jsem "XP v recovery módu" a zadal "fixmbr” – nezabral, "fixboot” – nezabral, a protože jsem nevěděl co dál, spustil jsem Live CD Ubuntu, kde jsem v programu Gnome Partition Editor dal vše do pořádku :-)
Pro informaci pro lidi z Windows co si chtějí udělat dual boot primárně z boot menu Windows doporučuji program Boot Partitions for WinNT (2000, XP, Vista), který se neinstaluje, jen vytvoří položku boot.ini a vytvoří soubor 512b s boot sektorem požadované partition. Ještě link:
http://www.winimage.com/bootpart.htmJeště jednou děkuji za pomoc!