Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vzdálený přístup  (Přečteno 1442 krát)

lukas.zaruba

• Návštěvník
Vzdálený přístup
« kdy: 13 Června 2007, 18:14:13 »
Dobrý den,
mám takové schéma, které bych rád realizoval pomocí Ubuntu. Chtěl bych použít jeden výkoný počítač jako server tak, aby k němu mohli přistupovat "terminály" z místní sítě i skrz Internet. Na klientech bych chtěl nějakou minimální instalaci Ubuntu tak aby vlastně jenom pustila terminál se všemi ovladači atd. a rovnou by se přihlašovala k serveru. Dále bych byl rád, kdyby klientská stanice využívala i místní disk jako home (nebo jeho podmnožinu) a dala se připojit flaska, cd atd. Sice to omezí univerzální přihlášení z jakéhokliv terminálu ale zase si představte co by se dělo kdyby jste si chtěli zkopírovat data z cd nebo dokonce DVD na pevný disk. Z důvodu přenositelnosti bych byl rád aby se do homu připojil i malý (100MB) vyhrazený pro každého exisujícího uživatele.
Tak tohle je vize a teď pár dotazů na realizaci. Dovedu si to představit bez grafiky a místních zdrojů přes ssh, ale takhle bych se zeptal, dá se připojit místní periferie ke vzdálenému systému (tiskárna, disk, flashka) a například pro stahování z netu používat místní připojení, nebo musí jít všechno přes server? Ptám se kvůli uploadu serveru, který vzhledem k tomu, že by byl na ADSLku, tak nic moc. Dál jak se vlastně dá vzdáleně přihlašovat. funguje to v grafice stejně jako terminál přes ssh? že se vlastně loguju jako uživatel onoho vzdáleného počítače a ne jako guest do již existující relace narozdíl od VNC? A jak moc musí být lokálně nainstalované grafické prostředí aby se dalo přistupovat ke vzdálené ploše, stačí "jádro" např. GNOME, nebo tam musí být celé (600MB) a jak by se to tak dalo obecně realizovat. Hledal jsem tady ve fóru i googlil, ale nenašel jsem kde začít, potřeboval bych poradit hlavně kterým směrem se vydat... Zbytek se snad dočtu v manuálech a pak budu mít už jenom prosté konkrétní dotazy...

Předem moc děkuji za info
Lukáš Z.
Prestigio Nobile 1520:
Pentium M 740, 1511 RAM, bohužel jen 60GB disk, widescreen....
... a hlavně UBUNTU 7.10 ;)

Pavelp

• Host
Vzdálený přístup
« Odpověď #1 kdy: 13 Června 2007, 21:19:03 »
Asi jste nedobre hledal. Pro zacatek doporucuju tento spagat:
http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=7831
(Moje vylevy laskave preskocte)
Klicove sluvko pro Vas (googla) je LTSP.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.