Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak funguje SUID?  (Přečteno 1510 krát)

klasyc

• Aktivní člen
  • *
Jak funguje SUID?
« kdy: 13 Června 2007, 22:32:53 »
Ahoj,

mám skript, který mi přes mysql vygeneruje výpis z databáze a uloží ho někam do /tmp. Vlastníkem souboru s výpisem je pak mysql.mysql a práva jsou -rw-rw-rw. Potom ale potřebuji, aby mi skript soubor smazal (když už není potřeba a chci generovat nový). Na to ale nemám právo, protože skript nespouštím jako uživatel mysql.

Vím, že existuje možnost přidat skriptu SUID - chmod u+s soubr a nastavit mu jako vlastníka uživatele a skupinu mysql - chown mysql.mysq soubor. Jestli jsem to dobře pochopil, tak by se pak skript měl tvářit, jako že běží pod uživatelem mysql a měl by mít právo smazat soubr. Bohužel nemá. Co dělám špatně?

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Jak funguje SUID?
« Odpověď #1 kdy: 13 Června 2007, 23:02:58 »
Suid je myslím jen na roota (ale fakt jen tipuju)

Pokud má ten výsledný soubor práva -rw-rw-rw, pak určitě jde i smazat
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

klasyc

• Aktivní člen
  • *
Jak funguje SUID?
« Odpověď #2 kdy: 14 Června 2007, 18:44:45 »
No to jsem taky zkoušel. Dal jsem skriptu jako vlastníka roota a u+s i g+s, ale stejně mi pořád ten soubor nejde smazat...

klasyc

• Aktivní člen
  • *
Jak funguje SUID?
« Odpověď #3 kdy: 14 Června 2007, 20:33:40 »
Aha, už jsem na to přišel: SUID funguje tak, jak si myslím. Problém byl v tom, že jsem špatně chápal práva v linuxu (což je po několika letech užívání docela trapas...). Pro ty, co jsou na stejném omylu, jako já: Pokud máte na právo právo w (zápis), tak do něj můžete sice psát (na to suid spolehlivě funguje), ale nemůžete ho smazat: Práva vytvořit a smazat soubor vycházejí z oprávnění adresáře, ve kterém jsou soubory - tj. adresář musí mít právo w. Jinak i když má skript suid roota, tak práva jako root rozhodně nemá... To je asi nějaká bezpečnostní ochrana. Nevíte někdo?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.