Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: instalace wxWidgets  (Přečteno 3051 krát)

Adam Trhoň

• Návštěvník
instalace wxWidgets
« kdy: 14 Června 2007, 14:42:12 »
Zdravím. Potřeboval bych si nainstalovat knihovnu wxWidgets. Nejdřív jsem si zkoušel balík přeložit pomocí checkinstall. Proběhlo to dobře, balík vytvořený, ale když ho chci nainstalovat, tak píše
Kód: [Vybrat]
(Čtu databázi ... nyní je nainstalováno 150549 souborů a adresářů.)
Rozbaluji wxwidgets (z wxwidgets_2.8.3-1_i386.deb) ...
dpkg: chyba při zpracovávání wxwidgets_2.8.3-1_i386.deb (--install):
 zkouším přepsat soubor `/usr/bin/strip', který je také v balíku binutils
dpkg-deb: podproces paste byl zabit signálem (Broken pipe)
Při zpracování nastaly chyby:
 wxwidgets_2.8.3-1_i386.deb
Pak jsem zkusil synaptik, nainstaloval jsem balíky libwxbase2.6-0, wx2.6-doc, wx2.6-examples, wx2.6-headers, wx2.6-i18n a wx-common. Zkusil jsem přeložit příklad z knížky a nefunguje - nemůže najít hlavičkový soubor "wx/wx.h" (tak to bylo v té učebnici, zkusil jsem i ,  , "wx.h").

Nakonec přes apt-get (přidával jsem si i zdroj podle jejich stránek):
sudo apt-get install wxwidgets
Čtu seznamy balíků... Hotovo
Vytvářím strom závislostí      
Čtení stavových informací... Hotovo
Balík wxwidgets není dostupný, ale jiný balík se na něj odkazuje.
To může znamenat že balík chybí, byl zastarán, nebo je dostupný
pouze z jiného zdroje
E: Balík wxwidgets nemá kandidáta pro instalaci
Poradíte prosím někdo, kde je chyba?

Adam Trhoň

• Návštěvník
instalace wxWidgets
« Odpověď #1 kdy: 14 Června 2007, 15:27:47 »
Něco už jsem zistil - ty hlavičkové soubory jsou všechny v adresáři wx-2.6. Takže stačí napsat
#include a soubor wx.h je "includovaný".
Problém je, že s adresářem wx-2.6 by se muselo počítat všude, tzn. i ve všech hlavičkových souborech samotné wxWidgets....

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
instalace wxWidgets
« Odpověď #2 kdy: 14 Června 2007, 18:06:52 »
V dapperu jsou wxWidgets balíky:
wx-common - wxWidgets Cross-platform C++ GUI toolkit (common support files)
wx2.6-doc - wxWidgets Cross-platform C++ GUI toolkit (documentation)
wx2.6-examples - wxWidgets Cross-platform C++ GUI toolkit (examples)
wx2.6-headers - wxWidgets Cross-platform C++ GUI toolkit (header files)
wx2.6-i18n - wxWidgets Cross-platform C++ GUI toolkit (i18n support)
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Adam Trhoň

• Návštěvník
instalace wxWidgets
« Odpověď #3 kdy: 14 Června 2007, 18:12:26 »
Tyhle všechny už mám nainstalované...

Adam Trhoň

• Návštěvník
instalace wxWidgets
« Odpověď #4 kdy: 14 Června 2007, 20:01:19 »
Tak už jsem to vyřešil - odkazem. Teď mi to pro změnu vypisuje kvanta chyb, mno uvidíme...

Alík Mupír

• Návštěvník
instalace wxWidgets
« Odpověď #5 kdy: 14 Června 2007, 21:35:39 »
Jako include stačí . Skrz ty kvanta chyb bych řekl na chybějící funkce při linkování. Na http://www.wxwidgets.org/wiki/index.php/Makefile je takovej jako příklad jak pro wx-ka napsat makefile. Na wxWiki je i návod jak je zprovoznit pod Anjutou, pokud jí dáváš přednost.
Kdo se nezfetuje, bude ožrán!

Adam Trhoň

• Návštěvník
instalace wxWidgets
« Odpověď #6 kdy: 15 Června 2007, 12:14:55 »
Zkušel jsem tu Anjutu, ale taky mi nějak nejde... Překlad mi vždy skončil chybou a hlášením, že chybí nějaká knihovna. Tak jsem je postupně instaloval, ale teď mi skončí jen tou chybou:
Dokončeno... neúspěšněVíc nic...

Alík Mupír

• Návštěvník
instalace wxWidgets
« Odpověď #7 kdy: 15 Června 2007, 14:48:38 »
Mě to nedalo a jelikož bych časem stejně wx-ka instaloval tak sem to zkusil. Nebral sem si tu verzi z repozitáře. Stáhl sem si 2.8.4 z oficiálního webu. Pak configure, make a checkinstall. No samozrejmě že mi to nefungovalo. Nenašlo to potřebný knihovny. Na http://www.wxwidgets.org/wiki/index.php/FAQ je jako 4. bod popsanej ten můj problém a i  řešení, který u mě fungovalo, teďka už to kompiluje, linkuje, no paráda. Takže tohle by snad mohlo pomoct.

Adam Trhoň

• Návštěvník
instalace wxWidgets
« Odpověď #8 kdy: 15 Června 2007, 19:01:55 »
Tak jsem to zkusil znova (tentokrát se mi to i nainstalovalo - předtím jsem vynechával make), ale hlavní problém zůstává: všechny hlavičkové soubory se mi uloží do /usr/include/wx-2.8/wx (měly by být v /usr/include/wx). Když vytvořím odkaz, soubory si to najde, ale při překladu se vypíše toto: http://adam2.sweb.cz/vystup.txt. Zdroják (http://adam2.sweb.cz/minimal.cpp) mám z okopírovaný z jedné knihy, takže chyby by tam být neměly. Ale i tak dík, jsem zas o kousek dál=)

Alík Mupír

• Návštěvník
instalace wxWidgets
« Odpověď #9 kdy: 16 Června 2007, 19:19:44 »
No u mě mám hlavičky v /usr/local/include/wx-2.8/wx, ale to jen tak na vokraj. Přesně na tomhle zdrojáku sem to včera zkousel taky. Podle toho výpisu chyb nemůže najít setup.h a to bude asi ten problém. Ten já mám umístěn v /usr/local/lib/wx/include/gtk2-ansi-release-2.8/wx. No a teďka už budu trochu vařit z vody. Sem se díval do mejkfajlů, že on když to kompiluje a linkuje tak tam přidává nějaký parametry (např. $(MINIMAL_OBJECTS) $(LDFLAGS)   `$(WX_CONFIG) --libs core,base`) tak sem si říkal jestli to nejsou proměnný prostředí, že by v nich byly uloženy cesty k těm hlavičkách. Nakonec sem zjistil že ten $(WX_CONFIG) je vlastně skript wx-config (u mě /usr/local/bin) a v něm sem až ke konci (řádek 1141) našel že přidává mezi cesty pro include soubory i tu moji cestu k setup.h. Takže jediný co už mě teďka napadá je že chyba může bejt tady.
Mimochodem pěkná škodovka ;-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.