Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Konecne reseni - internet od UPC, Surfboard 5100 zapojen pres USB?  (Přečteno 2885 krát)

peci1

• Návštěvník
Ahoj Ubuntaci ;) Mam doma starsi masinku od Applu - iMac G3 (400MHz, 128MB RAM). Po nejakych tech instalacnich peripetiich (napriklad se temer nikde nepise, ze bezny instalator vyzaduje 256 MB RAM) se mi na nej povedlo Ubuntu 6.10 vpravit. Jelikoz jsem pouzil Alternate Instalaci, nemam v systemu spoustu baliku, ktere bych tam chtel (mj. langpack-cz). Z toho plynou 2 zakladni otazky:

1) Je nejaka moznost, abych si v Ubuntu vybral baliky, ktery chci instalovat/aktualizovat, jejich seznam nahral treba na flash/cd, na jinym pocitaci je stahnul a vpravil je nejak zase do toho Ubuntu? Nechce se mi rucne stahovat desitky baliku...

2)Jeste se mi nepovedlo zprovoznit vyse zminene pripojeni (provider UPC, modem Motorola Surfboard 5100E). Vsechny komponenty v macu jsou integrovane, vymena tedy nepripada v uvahu. Sitovka je nejaka divna (mozna vubec nefunguje) - zkousel jsem ji propojit s WinXP PC (pevne ip adresy), ani si neskrtla, stejne tak i po zapojeni modemu do Macu. ifconfig pise 0 prenesenych bytu na eth0, a to se nemeni. Zkousel jsem asi vsechny navody, co google poradi, nic. Sitovka asi proste nefunguje. Ten modem se da pripojit i pres USB. Tak jsem ho odpojil od PC, restartnul modem, zapojil USB kabel do Macu a nahlasilo se mi eth1 rozhrani (predtim jsem pustil nejaky ty moduly - usbnet, rndis_host, a podobny usb podpory). Tady zacinaji problemy. Nekdy (jeste jsem nepoznal, na cem to zalezi), se po rebootu nepovede nastartovat HAL (kdyz je modem pripojeny pres USB), jindy se rozhrani detekuje, ale s modemem se neda komunikovat (funguje jako dhcp server), jindy se s nim normalne komunikovat da, ale na internet to vlizt nechce. Cetl jsem, ze UPC si kontroluje uzivatele podle MAC sitovky, ale taky tam psali, ze pri pripojeni pres USB se zadny MAC neposila, ale melo by to fungovat taky. Nekde zase tvrdi, ze pripojeni je funkcni jen pod WinXP (coz mi prijde jako blbost). Jeste me napadlo, ze mozna problem komunikace s internetem muze byt, ze nedostanu automaticky DNS, ale nevim, kde je v ubuntu nastavit pevne.

Tohle tema je na forech hojne diskutovane, ale uz ne tolik pro nase ceske UPC, presto se mi nepodarilo najit jediny navod, ktery by zafungoval. Zkusme spojit sve sily a dat konecne dohromady finalni verzi pro vsechny na UPC :)

Diky moc za snahu

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Konecne reseni - internet od UPC, Surfboard 5100 zapojen pres USB?
« Odpověď #1 kdy: 14 Června 2007, 18:35:40 »
Když se bude ten USB modem tvářit, že se připojil, zkuste toto:
ping google.com -c 3
ping 72.14.207.99 -c 3

Tím zjistíme, zda je chyba na DNSkách
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

maest

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 15 Června 2007, 22:28:25 »
no u upc se ověřuje mac síťovky jinak tě to nepustí, přes usb to prý dle nich nefunguje

peci1

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 20 Června 2007, 20:06:47 »
To jo, ale nekde jsem driv cetl od Slovaka, co ma slovensky UPC, ze to tam pisou jen proto, aby lidi pripojeni pres usb nezkouseli - tak si prave nemuzou overit MAC sitovky... No, doufam, ze cesky UPC to dela stejne :) Jinak ted uz se ani nedostanu do stavu, kdy bych mohl komunikovat s modemem. Po zapojeni USB kabelu se mi nahlasi, ze mac s modemem komunikuje, ziska si IPv4 i IPv6 adresu, program Nastroje pro sit pise, ze pripojeni je aktivni, dokonce mi vyskoci popup, ze spojeni bylo navazano, pakety se prenaseji bez ztrat, ale ping hazi network is unreachable...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.