Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ovladače od Nvidie - odinstalace  (Přečteno 4996 krát)

Dandys

• Návštěvník
Ovladače od Nvidie - odinstalace
« kdy: 17 Června 2007, 13:05:14 »
Mám stažené a nainstalované ovladače na moji GK přímo od Nvidie.
Dočetl jsem se, že je lepší používat ovladače přímo z distribuce, tedy nvidia-glx. Chci to tedy zkusit, ale nikde jsem nenašel návod, jak mám odinstalovat moje současné ovladače od Nvidie.

Zároveň se chci zeptat v čem se liší ovladače v distribuci od ovladačů od Nvidie a zda když si nainstaluji ovladače z distribuce se mi budou samy aktualizovat?
Kubuntu 10.04 Lucid Lynx - NVIDIA GeFORCE 6800, Athlon XP 2200+, chipset nForce2
Kubuntu 10.04 Lucid Lynx - NVIDIA GeFORCE FX5600, Celeron 900MHz, chipset i815

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
« Odpověď #1 kdy: 18 Června 2007, 09:50:10 »
Odinstaluješ z konzole spuštěním balíku ovladače s parametrem --uninstall, např:
Kód: [Vybrat]
sudo sh NVIDIA-Linux....(verze staženého ovladače).run --uninstallRozdíl mezi ovladači je pouze ve verzích, v distribuci je ovladač většinou starší (otestovaný a stabilní) a v rámci jedné verze distribuce se nemění (nový ovladač je zpravidla až v nové verzi distribuce). Hlavní výhodou proprietárního ovladače z distribuce je jeho aktualizace (jak jsem vysvětloval výše v rámci stejné verze) po updatu jádra, kdy se s jádrem aktualizují jaderné moduly ovladače. Ovladač z balíku NVIDIE musíš s novou verzí jádra přeinstalovat, jinak se nespustí xserver.
V čem je nový driver lepší pak zjištíš na stránkách NVIDIE (podpora nových grafických karet, nové funkce, zlepšení interakce s jádrem atd.)

Dandys

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 27 Června 2007, 21:22:19 »
Děkuji za vysvětlení.
Ještě se chci ujistit, že pokud budu instalovat ovladače z distribuce, tak musím znovu povolit moduly z distribuce, tedy smazat DISABLED_MODULES="nv", respektive jenom to nv?
Je potřeba ještě něco odinstalovat, krom samotného balíku s ovladačem? Při instalaci se kompiloval právě onen jaderný modul a mám obavu, že jeho verze pak nebude sedět se starší verzí ovladače z distribuce.
Kubuntu 10.04 Lucid Lynx - NVIDIA GeFORCE 6800, Athlon XP 2200+, chipset nForce2

nikola

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 28 Června 2007, 08:51:23 »
Chápeš to zcela přesně. Není potřeba odinstalovat nic dalšího, moduly by měl smazat odinstalační skript ovladače.

Dandys

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 29 Června 2007, 08:01:50 »
Díky moc! Jdu na to. :)
Díval jsem se, že verze ovladače nvidia-glx-new je naprosto stejná s verzí ovladače, který tam mám teď od NVIDIE, takže na to budu stejně, tedy vlastně líp, protože mám zajištěny bezstarostné aktualizace.

krokyn

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 02 Července 2007, 14:28:40 »
udělal jsem opět chybu a zkusil vylepšit Kubuntu
nainstaloval jsem ovladač ze stránek NVidia.com
vše se tvářilo dobře až do restartu, kdy jsem opět skončil na tty1
příkaz startx hlásí konflikt mezi verzí modulu nvidia v jádře a verzí ze scriptu
zkoušel jsem odinstalovat ovladač ze scriptu a nainstalovat nvidia-glx, ale i toto hlásí rozdílné verze
již mi to zcela rozhodilo xorg.conf
grafiku rozjedu pouze po spuštění scriptu od nvidia, pak teprve příkazem startx, po restartu opět tty1, spuštění scriptu a startx atd.

pomůže mi někdo, jak z tohoto kola ven?

nikola

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 02 Července 2007, 22:04:28 »

Dandys

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 13 Července 2007, 23:13:18 »
Odinstalace proběhla naprosto bez problémů.
Nikolo děkuji.
Jen mám ještě jeden dotaz. Když jsem měl nainstalované orig. ovladače ze stránek NVIDIE, tak jsem měl v hlavní nabídce -> Systém odkaz na nvidia-settings. Ten po odinstalaci zmizel. Vím, že si nvidia-settings mohu pustit z terminálu nebo z hlavní nabídky -> Spustit, ale docela se mi ten odkaz líbil a chtěl bych ho.
Nevíte někdo návod na to jak ho vytvořit? Nevím totiž, kde je uloženo nvidia-settings a tím páde ani nevím, kam mám odkaz namířit. Díky

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.