Chtel bych zde zalozit diskusi nad tim, jak snaze a lepe fungovat v konsoli, budu moc rad, kdyz sem take napisete.
Prvni dost hezka vec - mys na konsoli. apt-get install gpm K cemu to? No muzete kopirovat jak jste zvykli z Xek...Lze i mezi ruznymi konsolemi, bohuzel nektere aplikace (links2) to nepodporuji.
Hudba - konsolovych prehravacu je kupa, nejradeji mam moc (music on konsole), pak mp3blaster a playmp3list. Vsechny jsou interaktivni, moc se vola prikazem mocp a podporuje vice formatu, ne jen mp3. V nouzi lze pouzit i mpg321 ale neni interaktivni...Vsechny se pochopitelne pouzijou tak, ze se jim zada, odkud prehravat.
mocp /data/Hudba/necoje tim mozne prochazet slozky...ovsem mpg321 interaktivni neni, proto zadat cele umisteni a chcete-li prehrat vsechno ve slozce, tak pochopitelne mpg321 /data/Hudba/neco/*
Souborove managery - ma vubec cenu predstavovat mc? Mimochodem - mam matny dojem, ze je na nej treba povolit universe...
Internet - links2 (tusim, ze cesky, a proto se s cestinou kamaradi), lynx - no, hezky barevny, ale tu cestinu jsem nejak nedal...
Komunikace - pochopitelne centericq, zvlada mnohe protokoly, ne jen icq.
Mail - pro rychle odeslani mailu pomuze neinteraktivni mail, pro komplexni sluzby asi nejcasteji mutt, vrele doporucuju.
Editory - no urcite bych doporucil vim se zapnutym zvyrazneni syntaxe (najdete si na netu navod od Satrapy, opravdu skvele, na uceni genialni) nebo emacs, jednodussi jsou nano, joe, mcedit...
Mimochodem - lze si skrze framebuffer prohlizet obrazky (fbi) ci poustet videm (mplayer s parametrem, ktery si nepamatuju), ale to jsem netestoval...Doufam, ze me doplnite. J
edit: obrázky jdou skvěle, jak jsem zjistil, když jsem prohlížel přílohy mailů v muttu...
edit2: jak mne jay správně upozornil, myš je přes gpm, původně psaný mpd je démon na přehrávání hudby, je to moc dobré, ale vysvětlovat na dlouho, na rootu o tom byl článek, tak se koukněte :-)
edit 3:
Přepsal jsem to na http://wiki.ubuntu.cz/Aplikace_pro_konsoli , je to tam ucelenější, takže spíš využijte tu :-)