takže jsem tohle provedl s mým fstab, počkám na schválení, člověk nikdy neví:)
# /etc/fstab: static file system information.
#
# -- This file has been automaticly generated by ntfs-config --
#
#
proc /proc proc defaults 0 0
# Entry for /dev/sda2 :
/dev/sda2 / ext3 nouser,defaults,errors=remount-ro,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 1
# Entry for /dev/ !! UNKNOW DEVICE !! :
/dev/sda1 /media/Gentoo ext3 nouser,defaults,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 2
# Entry for /dev/ !! UNKNOW DEVICE !! :
/dev/sda3 none swap sw 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,atime,noauto,rw,dev,exec,suid 0 0
/dev/sda4 /home/vlkodrak/Desktop/win ntfs-3g defaults,locale=cs_CZ.UTF-8 0 0
/dev/sda1 /home/vlkodrak/Desktop/pclinuxos ext3 users,atime,auto,rw,nodev,noexec,nosuid 0 0odmazal jsem totiž ještě zespodu ty řádky
/dev/sda4 /home/vlkodrak/Desktop/windows ntfs-3g defaults,locale=cs_CZ.UTF-8 0 0a
/dev/sda4 /home/vlkodrak/Desktop/win ntfs uid=1000,gid=1000,auto,rw,users,quiet 0 0což jsou pozůstatky z dřívějšího mountování, však jsem to už psal jak se mi to, ehm, jak to říct slušně- podělává...totiž, měl jsem namountovaný win disk na ploše ale prostě nějak nechtěl jít tak jsem to odmountoval a udělal na to nový adresář, no a tohle jsou tedy asi pozůstatky z toho, tak jsem to smazal. jo a ještě se mi tam nelíbí ten řádek
/dev/sda1 /media/Gentoo ext3 nouser,defaults,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 2, to je taky něco takovýho- ještě po instalaci jsem ten druhej linuxovej oddíl, kterej byl připravenej pro gentoo, měl namountovaný v /media/Gentoo, ten adresář už neexistuje- namountoval jsem si to na plochu (místo gentoo je tam pc linux os)- takže ten řádek by se taky teoreticky mohl smazat?
edit: úplně jsem přehlédl to od jakuba.lucky, nabootovat do livecd a zkusit to sudo umount /dev/sda2 , sudo e2fsck /dev/sda2, tak já jdu na to a ještě do editu napíšu jak to dopadlo. ten změněný fstab si prozatím nechám na ploše a v /etc ještě pořád ten původní.
----------------------------
takže jsem v systému z live cd. po
sudo umount /dev/sda2mi to napsalo že
/dev/sda2není namountovaný, po
sudo e2fsck /dev/sda2mi to pouze vypsalo
e2fsck 1.40-WIP (14-Nov-2006)
/dev/sda2: clean, 179574/10633216 files, 15680084/21247970 blocks. vracím se zpátky na systém z HDD.
-----------------------------
nic se nezměnilo, ta chyba co jsem fotil tam je pořád. takže čekám na potvrzení že tam můžu hodit ten upravený fstab bez těch 3 řádků a bez UUID.