Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: kontextová nabídka  (Přečteno 1889 krát)

LBuzivatel

• Návštěvník
kontextová nabídka
« kdy: 20 Června 2007, 12:29:15 »
Prosím, nevíte někdo k čemu tahle nabídka v ubuntu slouží? Konkrétně jsem chtěl provést změnu vlastníka u nějakých dokumentů z roota na mě, a když jsem se přihlásil do gnome jako root (gksudo nautilus) a našel jsem si uvedené soubory respektive složku v které jsou a změnil u nich vlastnictví, tak se vybraná volba nechce uložit, po vteřině zmizí a znovu se tam objeví root!? Mimochodem, vyzkoušel jsem to i z terminálu příkazem chown, ale po jeho spuštění se sice tváří, že něco dělá, ale změny se ve finále neprovedou!? Ještě jeden poznatek, ty soubory, které bych chtěl opět vlastnit jsou na hda2 a zajímavé bylo, že u (dev/hda2) změnu z vlastnictví roota na mě uložil. Ale na ostatní to nemělo vliv a u soubrů a adresářů to nadále nejde. Nejde to ani u přimontovaného oddílu (adresáře) jako celku.

PS: pustil jsem to ještě jednou z terminálu a přidal parametr -c (výpis provedených změn) a skutečně něco provádí, protože ve výpisu souborů je spousty změn changed ownership to "můj účet" ale v tom gnome je to porád roota, takže s tím nejde hnout. Nemusí se někde ještě něco změnit v konfig souborech? - To ale v žádným návodu o změně vlastníka není.

PS: Tak jsem se na něj podíval z teminálu příkazem ls s parametrem -l(výpis uživ. práv a vlastníka) ze kterého je krásně patrné, že je to stále root, kdo ho vlastní.
Nechápu proč to nefunguje, přestože to něco dělá a současně nevypíše chybové hlášení. Funguje to vůbec v Ubuntu 7.04 nebo to je zase nějaká chyba? - né, že by jich jiný OS nebyly taky plný-:) Abych něřešil něco neřešitelného.

Fred Rooks

• Aktivní člen
  • *
kontextová nabídka
« Odpověď #1 kdy: 21 Června 2007, 12:00:46 »
Nevím čím to je. U mě na 7.04. to funguje spolehlivě. Někdy je nautilus trochu natvrdlý a chvíli mu trvá než si změny všimne.
Promise her anything, but give her GNU.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
kontextová nabídka
« Odpověď #2 kdy: 21 Června 2007, 18:09:20 »
1) Pošlete sem ten příkaz, jakým chownujete
2) Jde o složky z nějakého připojeného disku (třeba NTFS) nebo nějaké systémové složky?
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

LBuzivatel

• Návštěvník
kontextová nabídka
« Odpověď #3 kdy: 21 Června 2007, 19:19:15 »
sudo chown -cR leos:leos /home/leos/ntfs/

PS: leos:leos ja a moje skupina prosím:-) zkusil jsem jen leos bez skupiny. Puvodne byl disk mountnutý jinde, myslím /media/ntfs, tak jsem zkusil ho dát ke mě, jestli to půjde a nešlo:-( Porád stejné. Taky jsem hledal jak ho mountnout jako uživatel, třeba by pak byl můj, množná:-), ale od včerejška hledám postup jak povolit montování pro uživatele a zatím marně:-( Takže když montuju z gnome z kontextové nabídky, tak se mě to porád ptá na heslo nebo v terminálu dávám sudo, kdyby jste věděl jak učinit konec mému hledání, dejte vědět i tenhle tip. Chtěl bych, aby se dalo připojovat pod uživatelem.

Jinak, jak jsem říkal, že dev/hda2 šel z kontextové nabídky gnome(gksudo nautilus) změnit vlastník na mě, tak to nešlo, sice mě to dovolilo vybrat leos, ale neuložilo se to. Jinak u /home/leos/ntfs/ nemůžu ani vybrat, sice se vyberu z roletového menu , ale pak to jen problikne a je tam zase root. Podobně se zachová chown, vypisuje jak mění uživatele u jednotlivých položek, ale pravda to není. Divné.
Díky za pomoc.

LBuzivatel

• Návštěvník
kontextová nabídka
« Odpověď #4 kdy: 25 Června 2007, 07:48:12 »
Už jsem zjistil k tomu připojování a odpojování pod uživatelem, respektive uživateli je přidání parametru user respektive users do příslušného konfig. řádku disku, oddílu nebo jiného  zařízení v fstab,  nic méně, nějak to nevyřeší fakt, že po instalaci ubuntu do počítače z bývalým win se to musí všechno nastavit pod rootem a musí se to nastavit i s každým novým zařízením, a když už se to nastaví, tak pak už to není vlastně ani potřeba pro toho uživatele nastavovat. Menší mínus ve srovnání s win v této záležitosti. Na servrech to nevadí, neboť tam se předpokládá instalace odborníkem.

Proč mě nefunguje ten chown jsem zatím nezjistil, tedy stále potřebuju pomoc někoho zkušenějšího.

Dík.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.