Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: DPI monitoru ve Feisty  (Přečteno 1810 krát)

Banhof

• Návštěvník
    • Banhofův debilníček
DPI monitoru ve Feisty
« kdy: 26 Června 2007, 14:31:58 »
Dobrý den. Nadávno jsem si koupil nový LCD monitor, který podporuje rozlišení 1280x1024. Do té doby jsem používal 1024x768 a nebyl problém, ten monitor má ale jiný poměr stran (1,25 místo 1,333~), takže už nemůžu používat 1024 aniž by docházelo k deformaci (čtverec=>obdélník). U rozlišení 1280, si ale nemůžu zvyknout na malá písmena a ikony, potřeboval bych zvětšit dpi tak na 110, jenže nevím jak. Někdo mi poradil, ať nastavím v xorg.conf v sekci "Monitor" DisplaySize. Mam to nastaveno takhle:

Section "Monitor"
    Identifier     "Obecný monitor"
    HorizSync       28.0 - 51.0
    VertRefresh     43.0 - 60.0
    DisplaySize     433 347
    Option         "DPMS"
EndSection

ale je to k ničemu. Na http://xubuntulinux.blogspot.com/2006/07/ubuntu-set-correct-dpi-for-x-server.html píšou, že v feisty je bug a nastavení velikosti monitoru v xorg.conf nefunguje, čemuž celkem věřim, protože to fakt nic neovlivní. Mám pry editovat přímo DPI, jenže nevím kde

Za jakoukoli radu předem dík.
Kód: [Vybrat]
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.1 GED/CS D- s: !a E---- W++ N+ ?o K- w--- O-- M- V- PS+++ PE+ Y PGP+ t? 5? x? R-- !tv b++ DI+ D+ G e !h r-- y-- ------END GEEK CODE BLOCK------

c4pp4

• Aktivní člen
  • *
DPI monitoru ve Feisty
« Odpověď #1 kdy: 26 Června 2007, 17:01:45 »
V xorg.conf v sekci "Monitor" mám navíc řádek pro potlačení načtení hodnoty dpi z EDID z monitoru tzn.:
Option      "UseEdidDpi"   "false"

Další nastavení je v menu Systém -> Volby -> Písmo - Podrobnosti... (dole v okně) - Rozlišení bodů na palec (nahoře)

Podle mě by měly být nastaveny obě hodnoty xorg+menu, aby byla jistota, že všechny aplikace používají správné dpi.
IBM/Lenovo ThinkPad R61i [8932-9ZG / NF09ZCV]
Ubuntu 12.04 MATE 1.6 [plná podpora hardware]

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
DPI monitoru ve Feisty
« Odpověď #2 kdy: 26 Června 2007, 17:09:55 »
A co nastavenie system-predvolby-pismo-podrobnosti-rozlisenie bodov na palec.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Banhof

• Návštěvník
    • Banhofův debilníček
DPI monitoru ve Feisty
« Odpověď #3 kdy: 27 Června 2007, 16:25:06 »
Nojo, muzu sice zmenit dpi pisma v GUI jenze:
a) Veskera grafika (ikonky v oznamovaci oblasti, ikony rychleho spusteni...) atd jsou stale miniaturni
b) v ne gtk programech - Opera, java aplikace, ... nedojde ke zvetseni ani fontu ani grafiky
Kdyz jsem zmenil dpi ve Widlich, zvetsilo se oboji - text i grafika a vsude :-(
Kód: [Vybrat]
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.1 GED/CS D- s: !a E---- W++ N+ ?o K- w--- O-- M- V- PS+++ PE+ Y PGP+ t? 5? x? R-- !tv b++ DI+ D+ G e !h r-- y-- ------END GEEK CODE BLOCK------

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.