Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: chybne pripojovani svazku DVD  (Přečteno 2264 krát)

lachim

• Návštěvník
chybne pripojovani svazku DVD
« kdy: 03 Července 2007, 20:30:56 »
Prosim o radu. Jsem zacatecnik.

Kdyz do mechaniky vlozim vypalene dvd, tak me vyskoci hlaska: "Nemohu pripojit svazek. Neplatna volba pri pokusu o pripojeni svazku." Dela to myslim jen u nekterych dvd. Zajimavy ale je, ze kdyz tohle dvd necham v mechanice a restartuju, tak se namountuje bez problemu, dokud jej zase nevyjmu z mechaniky a zase zpatky nezasunu. V menu System - Volby - Vymenna zarizeni a media ... jsem nic nemenil (myslim) a fstab bych mel mit taky v poradku. Pro jistotu tady je jeho vypis:

# /etc/fstab: static file system information.
#
#  -- This file has been automaticly generated by ntfs-config --
#
#            

proc /proc proc defaults 0 0
# Entry for /dev/hdb1 :
UUID=9b62149b-3f1c-4041-8b58-a1acf34d64ae / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
# Entry for /dev/hdb5 :
UUID=2b0a7247-4ca3-4a22-b063-ffe1971bdd09 none swap sw 0 0
/dev/hda1 /media/win-c ntfs-3g defaults,locale=cs_CZ.UTF-8 0 0
/dev/hdd /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,iocharset=utf8 0 0

lachim

• Návštěvník
« Odpověď #1 kdy: 03 Července 2007, 20:48:40 »
Po ty chybovy hlasce musim dat sudo umount /dev/hdd. Potom kdyz dam sudo mount /dev/hdd /media/cdrom - tak to funguje. Ale nechapu proc to nejde automaticky.

lachim

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 04 Července 2007, 14:10:26 »
Nevi nekdo co s tim?

Jakub Kocourek

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 04 Července 2007, 22:20:20 »
Zradu bych hledal v "udev" a ne v fstabu. Myslím, že o automount se stará udev, nebo se pletu?

Jakub

lachim

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 07 Července 2007, 23:12:17 »
Trochu jsem si s tim jeste hral a funguje to, kdyz jsem misto posledniho radku napsal:

/dev/hdd /media/cdrom0 udf,iso9660 ro,user,noauto 0 0

Musi tam byt to "ro", a nesmi tam byt "iocharset=utf8", jinak to automaticky nemountuje. Nejde potom sice ceska diakritika u jmen adresaru, ale je to lepsi nez kdyz to nemountovalo vubec.

Asi bude chyba jeste nekde jinde. Co je to ten udev?

plav

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 01 Září 2007, 12:23:31 »
Me to taky blblo hned po instalaci, stale hlaska nelze pripojit svazek i kdyz jmenovku DVD ci CD nacetl, zjistil jsem ze se problem tyka pouze Combo mechaniky - pomohlo jedine dopsat do fstab v sekci options "ro" (pak to vypadalo nejak takhle
/dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660,win1250 ro,user,noauto 0 0). Funkcni diakritika zda se souvisi podle toho, jak je nastaveno vypalovani ve vypalovacim programu (napr v Neru 5 kdyz neco vypalim pod Win, tak mi to nacte  spravne znaky pouze pokud mam v fstab dopsane  win1250 - logicke ze. Taky pozor na mezery pri editaci fstab, mezera je oddelovac.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #6 kdy: 01 Září 2007, 12:50:16 »
Mně taky DVD blblo - nemohu připojit svazek... Podle vašich rad jsem do fstab připsal to ro, ale problém přetrvává. :( Co to znamená to ro? read-only? ;) Nemělo by tam být spíš rw (jako je u diskety FDD), když používám DVD-RW? :)
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.