Dobry den,
narazil jsem na nasledujici problem. Nejdrive Vas ovsem uvedu do problematiky.
Mam dva pc na jednom Windows s pripojeni k internetu pres usb adsl modem, na druhem pc mam Kubuntu. Chtel jsem pres sitovy kabel oba pc propojit a pc s windows pouzivat jako router pro pc s Kubuntu, abych mohl na internet i z nej.
Protoze v Linuxu jsem uplny zacatecnik (ve Windows uz jsem se citil jako stredne pokrocily po nekolika letech prace) pozadal jsem o pomoc kamarada, ktery pouziva jiz delsi dobu Gentoo a sitema se zabyva.
ihned spustil terimnal a zacal tam neco zurive busit a rikat, ze tady to nastavy v klidu, ale v tech tupych woknech ne, ze to nevi, tam ze se neco nekde klika a clovek ani nevi co se deje. Rikam hm ok, sice vubec nevim co tam pises, ale budiz. Po chvili mi nastavane povida, abych si poridil nejakou normalni distribuci, ze tohle neni mozny. Rikam mu co se deje. Odpovedel, ze kdyz chtel neco nastavit tak ho to odkazalo na nejaky okenni manager, ze to v terminalu delat nema... tak jsme spustili KnetworkManager, kde uz vesmes vsechno bylo nastaveno z predchozi psai v terminalu.
Nakonec se vse podarilo rozchodit a bylo. Dokonce ani Wokna nejak neprotestovali.
Ale proc jsem vlastne pisu, ze. Problem byl kdyz jsem pc zapnul o den pozdeji. Internet uz nefungoval. Rikam si, tupy Wokna buhvi co si tam posasili. A tak ce,ou proceduru co jsme delali jsem udelal znova, ale ejhle ono to nefunguje.... Vsechno jsem kontroloval nekolikrat prepisoval (jako ze toho tolik neni).
Nakonec jsem si vsiml, ze vzdycky kdyz ve KnetworkManageru zadam v zalozce SMEROVANI vychozi branu a dam pouzit a nasledne stiskn tlacitko OK a KnetworkManager opet otevru ip adresa ve vychozi brane uz neni. Zkousel jsem to nekolikrat, nevedel jsem co to ma byt a zda je nefunkcnost zapricinena prave tim. Az nakonec jsem kamarada pozadal, aby mi napsal jak se ip adresa vychozi brany zadava rucne pres terminal. Napsal mi route add default gw "ip" a ejhle uz to funguje.
Musim rici, ze s Kubuntu jsem byl naramne spokojen, se svymi naroky jsem sjel na uplne minimum z dob drivejsich kdyz jsem jako mlade zkousel na Woknech co se dalo. Nyni jsem si jen chtel cist email, koukat po internetu, poslouchat muziku, koukat na filmy a pouzit kancelarsky balik.
Uz jsem narazil na plno problemu. Ovsem tohle me velice rozladilo a nadzvedlo. (K)ubuntu Vas automaticky navadeji, abyste jste delali co se da pres klikaci okno managery, coz je sice pekne, ale kdyz to v nich nefunguje, tak se mi to zda trochu na hlavu. Nevim jestli jsem spatne mackal tlacitko POUZIT a nasledne OK, ale celou tuto akci jsem opakoval nejmene 4x. Navic kdyz kliknete v KnetworkManageru po zapsani ip adresy na pouzit, cekate asi 15 vterin nez Vam zmizi zahadne oknenko ukladam... kdyz to napisete v terminale je to behem zlomku vteriny.... Zkratka nechapu...