Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Internet přes lokální síť  (Přečteno 4787 krát)

cz75

• Návštěvník
Internet přes lokální síť
« kdy: 08 Července 2007, 20:55:58 »
Dobry den,
narazil jsem na nasledujici problem. Nejdrive Vas ovsem uvedu do problematiky.

Mam dva pc na jednom Windows s pripojeni k internetu pres usb adsl modem, na druhem pc mam Kubuntu. Chtel jsem pres sitovy kabel oba pc propojit a pc s windows pouzivat jako router pro pc s Kubuntu, abych mohl na internet i z nej.

Protoze v Linuxu jsem uplny zacatecnik (ve Windows uz jsem se citil jako stredne pokrocily po nekolika letech prace) pozadal jsem o pomoc kamarada, ktery pouziva jiz delsi dobu Gentoo a sitema se zabyva.

ihned spustil terimnal a zacal tam neco zurive busit a rikat, ze tady to nastavy v klidu, ale  v tech tupych woknech ne, ze to nevi, tam ze se neco nekde klika a clovek ani nevi co se deje. Rikam hm ok, sice vubec nevim co tam pises, ale budiz. Po chvili mi nastavane povida, abych si poridil nejakou normalni distribuci, ze tohle neni mozny. Rikam mu co se deje. Odpovedel, ze kdyz chtel neco nastavit tak ho to odkazalo na nejaky okenni manager, ze to v terminalu delat nema... tak jsme spustili KnetworkManager, kde uz vesmes vsechno bylo nastaveno z predchozi psai v terminalu.

Nakonec se vse podarilo rozchodit a bylo. Dokonce ani Wokna nejak neprotestovali.

Ale proc jsem vlastne pisu, ze. Problem byl kdyz jsem pc zapnul o den pozdeji. Internet uz nefungoval. Rikam si, tupy Wokna buhvi co si tam posasili. A tak ce,ou proceduru co jsme delali jsem udelal znova, ale ejhle ono to nefunguje.... Vsechno jsem kontroloval nekolikrat prepisoval (jako ze toho tolik neni).

Nakonec jsem si vsiml, ze vzdycky kdyz ve KnetworkManageru zadam v zalozce SMEROVANI vychozi branu a dam pouzit a nasledne stiskn tlacitko OK a  KnetworkManager opet otevru ip adresa ve vychozi brane uz neni. Zkousel jsem to nekolikrat, nevedel jsem co to ma byt a zda je nefunkcnost zapricinena prave tim. Az nakonec jsem kamarada pozadal, aby mi napsal jak se ip adresa vychozi brany zadava rucne pres terminal. Napsal mi route add default gw "ip" a ejhle uz to funguje.

Musim rici, ze s Kubuntu jsem byl naramne spokojen, se svymi naroky jsem sjel na uplne minimum z dob drivejsich kdyz jsem jako mlade zkousel na Woknech co se dalo. Nyni jsem si jen chtel cist email, koukat po internetu, poslouchat muziku, koukat na filmy a pouzit kancelarsky balik.

Uz jsem narazil na plno problemu. Ovsem tohle me velice rozladilo a nadzvedlo. (K)ubuntu Vas automaticky navadeji, abyste jste delali co se da pres klikaci okno managery, coz je sice pekne, ale kdyz to v nich nefunguje, tak se mi to zda trochu na hlavu. Nevim jestli jsem spatne mackal tlacitko POUZIT a nasledne OK, ale celou tuto akci jsem opakoval nejmene 4x. Navic kdyz kliknete v KnetworkManageru po zapsani ip adresy na pouzit, cekate asi 15 vterin nez Vam zmizi zahadne oknenko ukladam... kdyz to napisete v terminale je to behem zlomku vteriny.... Zkratka nechapu...

Pavelp

• Host
« Odpověď #1 kdy: 08 Července 2007, 21:23:39 »
Tezko lze zhodnotit, co je pricinou problemu, muze to byt cokoliv, vcetne chybne obsluhy. Vzhledem k trvalym podobnym stiznostem na toto tema spise verim Vam, a chapu Vase rozladeni. Bohuzel, linux se primarne nastavuje pomoci textovych konfiguracnich souboru a grafika je jen "mezixicht" mezi prikazovou radkou a GUI. Holt se stane, ze chybicka se vloudi a nepracuje to podle ocekavani. Ze svych ne prilis bohatych zkusenosti mam - spise "pocit" - ze konfiguraci stroje je potrebne delat vzdy jen jednim zpusobem. Bud grafikou, nebo editaci konfiguraku. Jakmile se to zacne kombinovat, je zadelano na problemy. Mmch. taky mi vcelku vadi, ze prevody configu do GUI nejsou  naprogramovane stabilneji, je to ostuda.

romi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 09 Července 2007, 00:09:31 »
network-manager je hnusny program .. neznasam ho .. pretoze  si stale preferuje svoje nastavenia siete.. . cez konzolu nastavis cez ipconfig ipcku..on si ju onedlho svojvolne zmeni .. tak isto aj s nastavenim ostatnych parametrov (smerovanie, dns,..) ..preto .... odporucam ho okamzite odstranit :)
randy [HP nc6320 -- Ubuntu Gutsy Gibbon with KDE]
== linuxove minimum ==

cz75

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 14 Července 2007, 11:52:49 »
Zdravim, prosim Vas o pomoc, protoze uz si opravdu nevim rady. Pokazde kdyz vypnu a znovu zapnu pocitac tak mi nastaveni vychozi brany proste zmizi a na internet se znova nepripoijm. Musim napsat do terminalu ono magicke sudo route add default gw .... a ip znova manualne nastavit.

Co jsem si, ale vsiml, ze se mi jiz zadne prikazy v terminalu neukladaji. Tim myslim, ze kdyz macknu sipku nahoru zacnu projizdet jiz pouzite prikazy. To by mohlo mit neco spolecneho.

Nevite prosim Vas nekdo co by to mohlo byt?

Starejbar

• Aktivní člen
  • *
    • Starejbar
« Odpověď #4 kdy: 15 Července 2007, 14:52:09 »
Jen jedna technická. Z mé vlastní zkušennosti mi připadá snazší udělat to přesně naopak a sdílet internet přes PC s Ubuntu/Kubuntu.  Taky jsem doma řešil podobný problém. Nedělalo mi teda to co vám ale to nastavení win se mi jaksi nelíbilo. Tak jsem to nejdřív řešil tak že jsem sdílel internet přes PC s ubuntu a nakonec to dopdlo tak že jsem poskládal "staré železo" na které jsem hodil Ubuntu server a jsem maximálně spokojený.

Každopádně si myslím, že pro sdíelení internetu bude jednodušší nastavit Ubuntu než Win :-)
Linux is like a wigwam, NO Windows, NO Gates and Apache inside.

snop

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 15 Července 2007, 15:05:46 »
Citace: cz75
Zdravim, prosim Vas o pomoc, protoze uz si opravdu nevim rady. Pokazde kdyz vypnu a znovu zapnu pocitac tak mi nastaveni vychozi brany proste zmizi a na internet se znova nepripoijm. Musim napsat do terminalu ono magicke sudo route add default gw .... a ip znova manualne nastavit.

Co jsem si, ale vsiml, ze se mi jiz zadne prikazy v terminalu neukladaji. Tim myslim, ze kdyz macknu sipku nahoru zacnu projizdet jiz pouzite prikazy. To by mohlo mit neco spolecneho.

Nevite prosim Vas nekdo co by to mohlo byt?
pridaj ten magicky prikaz do /etc/rc.local a nemusis nic zadavat rucne, pri spusteni systemu se prikaz provede automaticky.

Historie by se ti mela ukladat a muzes se nani podivat do soubor z historii a to ~/.bash_history.
...........................--== sNop ==--............................
-- pgp - http://radeonvmod.ic.cz/keys/snop3.asc --
              AMD Sempron 2800+  1024MB RAM               ATI Radeon 9550        2x80GB HDD

cz75

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 15 Července 2007, 18:24:57 »
to Starejbar: Dekuji za prispevek, ovsem podle toho co jsem psal, je jasne ze u me problem Windows nedelaji, jde o to, ze Kubuntu si po vypnuti pc nebo restartu ztrati ipcko vychozi brany. Proto se nasledne nemuzu pripojit. Staci ho jen znova nastavit a vse je ok. Takze chyba je podle me na 99% v Kubuntu.

to snop: Zacnu tou historii. V souboru .bash_history jsou pouze prikazy stare. Ukladani opravdu nefunguje. Od doby co jsem si privezl pc z koleje domu, tak mi ukladani prestalo jit. Nebo nekdy kolem te doby, protoze jsem instaloval Pidgina nekdy tesne pred odjezdem.. a posledni ulozeny prikaz v .bash_history je apt ....
Jinak tip na ulozeni prikazu do etc/rc.local je dobry, ale nevim jak se provede, kdyz je potreba kvuli "sudo" zadat heslo...

Problem bude zrejme, ze si Kubuntu uplne prestali ukladat veskery nastaveni co provedu... nebo jen cast... Nebo po vypnuti prepise soubory tohoto tipu na naposledy pouzite.
Jinak pc vypinam standartne pred nabidku KDE a nezaznamenal sjem zadny rozdil od vypinani kdykoliv predtim.

Starejbar

• Aktivní člen
  • *
    • Starejbar
« Odpověď #7 kdy: 15 Července 2007, 18:42:02 »
Jasný rozumím problému, taky jsem s win neměl problém, jen mi to po pár zkušnnostech s Ubuntu připadá jednodušší a elegantnější. Mám to nastavené tak, že PC kde běží Ubuntu (nyní Ubuntu-server) mi přes DHCP-server automaticky přiděluje IP-čka a v nastavení je vložená i brána takže mi ji to přidělí taky automaticky. To jsem ve Win ani nezkoušel a nevím jestli to vůbec umí. Ubuntu jo ;-)
Linux is like a wigwam, NO Windows, NO Gates and Apache inside.

snop

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 15 Července 2007, 22:56:17 »
Jinak tip na ulozeni prikazu do etc/rc.local je dobry, ale nevim jak se provede, kdyz je potreba kvuli "sudo" zadat heslo...
neni treba, to skus a uvidis bez sudo
...........................--== sNop ==--............................
-- pgp - http://radeonvmod.ic.cz/keys/snop3.asc --
              AMD Sempron 2800+  1024MB RAM               ATI Radeon 9550        2x80GB HDD

cz75

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 19 Července 2007, 17:50:54 »
Abych to uvedl na pravou miru. Tohle co mam je jen docasne reseni,  snad behem pristiho tydne by mi mel dojit modem/router WELL PTI-845 se 4 ethernetovymi vstupy.  Tak to pak snad necham na DHCP. Pouze me zarazilo, ze se mi to ipecko te vychozi brany jen tak ztraci a navic me ted rozciluje to, ze se mi neukladaji ty prikazy z terminalu.

Rikam si, ze nekde bude asi chyba.

thiemel

• Návštěvník
    • http://www.wifizabreh.net
« Odpověď #10 kdy: 30 Července 2007, 04:51:26 »
Abych to uvedl na pravou miru. Tohle co mam je jen docasne reseni,  snad behem pristiho tydne by mi mel dojit modem/router WELL PTI-845 se 4 ethernetovymi vstupy.  Tak to pak snad necham na DHCP. Pouze me zarazilo, ze se mi to ipecko te vychozi brany jen tak ztraci a navic me ted rozciluje to, ze se mi neukladaji ty prikazy z terminalu.

Rikam si, ze nekde bude asi chyba.
Otevřete konzoli a přihlašte se jako root (asi pomocí "sudo su")
pak:

*** IP,router, DNS Z DHCP SERVERU ***

# nano /etc/network/interfaces
...
auto eth0
iface eth0 inet dhcp
...
* uložit, pak by to mělo být OK..

*** IP,router a DNS manuálně ***

# nano /etc/network/interfaces
...
auto eth0
iface eth0 inet static
    address 192.168.0.10
    netmask 255.255.255.0
    gateway 192.168.0.1
...
* uložit
pak upravit /etc/resov.conf (DNS servery)
# nano /etc/resolv.conf
...
nameserver 192.168.0.1
nameserver 123.123.123.123
...
* uložit

pak by mělo být vše OK...

Pokud budou problémy přetrvávat, obraťte se na mě přes Jabber na thiemel@jabber.cz nebo thiemel@jabber.wifizabreh.net, resp přes ICQ - kontakt zde: http://www.wifizabreh.net/kontakt.html

PS: Kamarád má možná Gentoo, ale se "sítěmi" asi nemá moc praxe... (Podle Gentoo handbook dovede Gentoo nainstalovat i "cvičená opice", bohužel pokud se člověk řídí pouze podle manuálu a hlouběji se nezamýšlí nad tím, co dělá, nic si nezapamatuje/nic se nenaučí) :D
sorry, není čas sledovat toto fórum :-(
Gentoo : desktop 64bit : AMD X2 6400 + x1200
Ubuntu 7.10 : desktop 64bit : ( MSI-S270@Turion MT32 + x200m # Dell Optiplex 745@Core2Duo + x1300 ) Debian 4.0 : server 64bit : AMD X2 3800 Ubuntu 6.10 : server 32bit : Via Nehemiah PD1000

cz75

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 30 Července 2007, 18:21:39 »
thiemel: Dekuji mockrat za perfektni popis. Vse funguje jak ma.

Akorat me porad trapi, ze se mi neukladaji prikazy v terminalu. Vubec  netusim cim by to mohlo byt.

thiemel

• Návštěvník
    • http://www.wifizabreh.net
« Odpověď #12 kdy: 30 Července 2007, 18:28:40 »
Akorat me porad trapi, ze se mi neukladaji prikazy v terminalu. Vubec  netusim cim by to mohlo byt.
Příkazy "z terminálu" se ukládat nemohou (nebudu zacházet do detailů a vysvětlovat, proč tomu tak je) - prostě to tak je a nemá smysl to řešit.

Aby se to "uložilo", je potřeba vytvořit nějaký "dávkový soubor" a ten spustit po spuštění počítače (konktrétně v Ubuntu to je soubor "/etc/rc.local"), aby se požadované hodnoty načetly.

To máte, jako byste do paměti v kalkulačce uložil nějaké číslo, a pak z té kalkulačky vytáhl baterku - taky se po opětovném vložení baterky a zapnutí vše z paměti vymaže
sorry, není čas sledovat toto fórum :-(
Gentoo : desktop 64bit : AMD X2 6400 + x1200
Ubuntu 7.10 : desktop 64bit : ( MSI-S270@Turion MT32 + x200m # Dell Optiplex 745@Core2Duo + x1300 ) Debian 4.0 : server 64bit : AMD X2 3800 Ubuntu 6.10 : server 32bit : Via Nehemiah PD1000

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.