( ... ) ... linux se šíří hodně rychle a ten komu se zalíbil (widle už opustil) tak na widle už zpět nepřejde..
Přesně tak :cool: na platformu Windows se s již nehodlám vracet.
Vrátíte se okamžitě, jakmile budete muset používat program, který v Linuxu nejde ani přes Wine - kvůli práci nebo škole. Je možné, že ta potřeba u vás nenastane, ale je to přeci jen moc rázné a odážné konstatování - nikdy nevíte, co se může státt, co budete potřebovat.
P.S.: Nechci založit na [!flame!], ale nedá mi to nenapsat, že mi včera bratr ukazoval svůj PC s Windows Vista: jak rychle bootuje (téměř třičtvrtě minuty) , že má super Aero - jak je to vizuální paráda a tak ... když to porovnám s bootem Linuxu (Ubuntu - Feisty) na mým notebooku, tak ten by měl být rychlejší
Netřeba žádná věda, konkrétní zkušenost - Ubuntu 7.10 Tribe 2 64bit vs Windows Vista Ultimate 64bit na F-S Amilo Pro:
- start stejný (kolem tři čtvrtě minuty), ale Windows pak ještě několik minut pracovaly s diskem, takže třeba spustit Firefox trvalo několikanásobně déle než v Ubuntu
- vypínání srovnatelné, ale vzhledem k poměrně časté instalaci aktualizací ve Windows prakticky rychlejší ukončneí v Ubuntu.
- Windows V. cca 600 - 700 MB (podle toho, zda je zapnuté Aero) po standardním startu, Ubuntu cca 300 MB.
- Windows V. se instalovaly s několika restarty, Ubuntu s jedním a při instalaci jsem mohl pracovat s internetem, poslouchat hudbu...
- Windows V. obtěžují téměř na každém kroku s bezpečnostními hláškamy.
Vrátil jsem se k XP vzhledem k osvědčenosti, jdou mi tam všechny programy rychleji, nemám problém s tím, že by se čas od čau svévolně rozechvěl obraz... Visty zkusím za několik týdnů, až budou k dispozici další aktualizace kritických nedostatků a ovladačů. Jinak jsem přesvědčen o tom, že je to dobrý systém vhodný pro většinu kupovaných počítačů/notebooků v současnosti. XP jsou opravdu moc stará technologie na dnešní dobu.