Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Windows je v Grubu, ale nejde nabootovat  (Přečteno 3694 krát)

linuxlama

• Host
Windows je v Grubu, ale nejde nabootovat
« kdy: 12 Července 2007, 22:15:58 »
Nekolikrat jsem provadela instalaci Ubuntu vedle Windows na svem notebooku a toto se mi nikdy nestalo, takze vazne nevim, co s tim.
Na svuj stolni pocitac jsem si nainstalovala 32-bitovou verzi Ubuntu Fiesty Fawn. Delala jsem to jako vzdy, rozdelovala jsem disk rucne a davala jsem zatraceny pozor, abych nic nepokazila. Kdyz jsem v Grubu videla Windows, jako by se nic nedelo, myslela jsem si, ze je vse v poradku. I v Ubuntu se mi oddil s Windowsy (sda1) ukazuje cely a v poradku.
Kdyz jsem ale chtela nastartovat Windows, nabehlo mi nouzove hlaseni, ze Windows nejde spustit z duvodu zmeny softwaru ci hardwaru (tady jsem zkousela Spustit beznym zpusobem a Spustit s posledni funkcni konfiguraci systemu), pak se na chvilku ukazala startovaci obrazovka Windows, na chvilicku probliklo nejake dlouhe hlaseni a pocitac se restartoval, aby se vse opakovalo znovu.
Premyslim, co to mohlo zpusobit. Narozdil od notebooku jsem tady nainstalovala Nastroj pro nastaveni podpory zapisu na oddily NTFS. Nejprve jsem zakazala vsechny jeho funkce a pak ho dala odebrat (ne kompletne, s tim nemam dobre zkusenosti), ale nepomohlo to.
Takhle zhruba vypada vypis z Gnome Partition manageru (i s tim odsazenim, asi to znamena logical a extended, ale v tom se moc nevyznam):
Kód: [Vybrat]
                           Pripojny bod           Priznaky
/dev/sda1          ntfs          /media/sda1                boot
/dev/sda2          extended                                 lda
      /dev/sda5/   fat32          /media/sda5
      /dev/sda6/   ext3           /
      /dev/sda7/   swap
Na ntfs mam Windows XP SP2. Nic jsem na ten oddil v prubehu toho dne, co mam nainstalovane Ubuntu, nezapsala. Na fat32 mam ruzne veci, ale zady OS. Pri instalaci Ubuntu jsem tvorila akorat ext3 a swap ze zbyvajiciho volneho prostoru.

P.S.: Windows jsem reinstalovala pred par dny a nainstalovala jsem si tam vse, co jsem chtela. Totez plati pro Ubuntu. Snad neni cela ta prace v haji :( :( :(

linuxlama

• Host
« Odpověď #1 kdy: 13 Července 2007, 14:27:02 »
Asi dam obnovit Windows, ale bez formatovani disku (snad to bude stacit, ale fakt se mi nechce delat vsechno znovu) a pak doinstaluji grub z live CD.
« Poslední změna: 22 Listopadu 2007, 17:18:12 od Anna Taliánová »

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 13 Července 2007, 15:35:49 »
No tak zavaděč windows vypadá, že je v klidu. Problém bude někde přímo se systémem. Přeinstaluj windows, nainstaluj grub znova. ;)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

linuxlama

• Host
« Odpověď #3 kdy: 13 Července 2007, 18:16:01 »
Zkousela jsem reinstalovat Windows, ale neslo to! Konecne jsem uvidela to hlaseni, ktere mi predtim jen probliklo. Takhle to vypada:

Byly zjisteny potize a system Windows byl ukoncen, aby nedoslo k poskozeni pocitace.
Pokud je to poprve, co vidite obrazovku s chybou zastaveni pocitace, restartujte pocitac. Pokud se obrazovka objevi znovu (to uz se objevila), pokracujte temito kroky:
Zkontrolujte, zda mate k dispozici dostatek mista na disku (to mam). Pokud je v koncove zprave urcen ovladac, ovladac zakazte, nebo se obratte na dodavatele ovladace a vyzadejte si jeho posledni verzi. Zkuste zmenit vidoadaptery (co to je?).
Obratte se na vaseho dodavatele hardwaru a vyzadejte si posledni verzi systemu BIOS (to teda nevim, jak bych ho tam dostala). Zakazte pametove moznosti systemu BIOS, napr. pouziti mezipameti nebo stinovani (nikdy jsem tam nic nemenila, fakt bych do toho nechtela hrabat, jeste bych to pokazila). Pokud potrebujete pro odebrani nebo vypnuti soucasti pouzit nouzovy rezim, restartuje pocitac po stisknuti klavesy F8, vyberte Upresneni moznosti spousteni a pote vyberte polozku Nouzovy rezim (uz jsem zkousela tu nouzovou konzoli, ale je mi to houby platne, kdyz nevim, co do ni napsat. A Stav nouze jen restartuje pocitac.).

A ted asi to nejdulezitejsi- Technicke informace:
*** STOP: 0x0000008E (0xC0000005,0xF84c29A8, 0xF809575c, 0x0000000)
*** setupdd.sys - Address F84c29a8 base at F849B000, Date Stamp 41107c8f.

Dal mi to jeste predtim napsalo cosi jako Nemam pristup k pevnemu disku. Vim, ze to je Windowsovska chyba, ale asi jsem ji zpusobila pres Ubuntu. Opravdu nevim cim, nedelala jsem nic zvlastniho.

Zkusim zrusit oddil NTFS pres Ubuntu pak pak znovu.

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 13 Července 2007, 18:21:59 »
No tak to ti asi nikdo neřekne čím je tahle chyba způsobená. Zkusil bych to celý znova všechno reinstalovat s formátem celýho disku. Taky možnost nelegálních windows a jejich nějaké anomálie :D Občas mi program udělá co se nikdy předtím nestalo... :(
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

linuxlama

• Host
« Odpověď #5 kdy: 13 Července 2007, 18:29:37 »
Ted jsem zjistila ze Gnome Partition Manager mi nechce dovolit zformatovat NTFS. Volby jsou proste sede, takze nic nenadela. Formatovat asi musim Ubuntovskym cedeckem, kdyz se Windows s pocitacem nebavi. Windows mam legalni. Celkem mi to nahani hruzu. Ze by prece jen neco s BIOSem? Windowsovske instalacni CD naprosto odmita videt harddisk. Teda vidi ho, ale jen cely, nerozdeleny, a vubec s nim neumi manipulovat.

linuxlama

• Host
« Odpověď #6 kdy: 13 Července 2007, 18:51:44 »
Napada me, jestli by zformatovani celeho disku vubec pomohlo. Vzdyt pri pouziti instalacniho CD Windows by na to snad nemelo vubec zalezet. CD ma proste ukazat, jak je disk rozdeleny a kam chci nainstalovat Windows. Mam dojem, ze kdybych zformatovala cely disk, nic by se nezmenilo, jen to, ze bych musela znovu instalovat Linux, ale CD by se chovalo porad stejne.

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 13 Července 2007, 18:56:06 »
No já osobně bych zrušil všechny partion tables a vytvořil si je všechny znova. A vše znova nainstaloval. ;)

linuxlama

• Host
« Odpověď #8 kdy: 13 Července 2007, 19:37:06 »
No, to je radost :( Pro zacatek jsem pres Live CD odstranila ten ntfs oddil, ale instalacni CD Windows porad tvrdi, ze nema k pevnemu disku pristup. Takze prenest, co se da, a pak s nejistym cilem vsechno smazat... :(

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 13 Července 2007, 19:58:40 »
Odeslal jsem odpověd na email. Toto je už jiné téma reinstall. ;)

dwbmb

• Host
« Odpověď #10 kdy: 14 Července 2007, 02:04:48 »
co zkusit bootnout z CD woken do recovery modu, napsat fixboot a fixmbr, tim se preinstaluje zavadec oken a pak by mely okna jit uz v pohode. posleze nastavis nove grub podle http://wiki.ubuntu.cz/Obnova_boot_mana%C5%BEeru_Grub_po_reinstalaci_Windows

dwbmb

• Host
« Odpověď #11 kdy: 14 Července 2007, 02:05:19 »
aha, ty uz si to smazla, sakra :D

linuxlama

• Host
« Odpověď #12 kdy: 15 Července 2007, 13:31:34 »
Dopadlo to dost divne. Zrusila jsem vsechny diskove oddily, a slava, Windows sel nainstalovat! Tak jsem doinstalovala i Ubuntu, protoze jsem si myslela, ze problem delal ten program na zapisovani do ntfs. A zase to nejede! Nedovedu si to vysvetlit, protoze na notebooku mi oba systemy funguji naprosto bez problemu. Stolni pocitac je necele 2 roky stary, ma Pentium 4, zakladni desku Asus, a znacky ostatnich komponent krome graficke karty, priznavam, neznam. Ale je to sestava koupena ve specializovanem obchode, takze tomu celkem duveruji. Mozna zkusim jinou distribuci, i kdyz je to skoda, na Ubuntu jsem si celkem zvykla.

linuxlama

• Host
« Odpověď #13 kdy: 15 Července 2007, 23:28:38 »
Na zkousku jsem zkusila nainstalovat Mandrivu, abych zjistila, jestli se musim s Linuxem na stolnim PC nadobro rozloucit. Je to divne, ale funguje to. Nedovedu si vysvetlit, v cem byl s Ubuntu problem. Je pravda, ze na notebooku mam 64 bitovou verzi, ale tim spis se divim problemu s 32 bitovou verzi. No, ted uz s tim nic nenadelam, ale kdyby nekdo osvetlil tuto zahadu, byla bych vdecna.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.