Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: problém s odpojením starého hdd po inštalovaní 7.04 na nový hdd  (Přečteno 1707 krát)

tibko

• Návštěvník
dobrý deň priatelia,
prosím vás o radu, už asi pol roka úspešne používam ubuntu 6.10 - takže lama - a stále som všetko na tomto fóre našiel, čo som potreboval, prvý krát vyrábam nový topic, dúfam že mi pomôžete. Takže:

mal som na 10GB disku nainštalovaný ubuntu 6.10, ale nestačil mi, takže som kúpil nový disk 250GB. Nový som rozdelil na 30G - /, 800MB - swap, 100G - /home, 120GB - fat32 (aby som dáta na ňom prípadne vedel načítať s windowsov), ten starý mám rozdelený na 4GB - /, 1G - swap a zvyšok fat32. Ten 250GB HDD som pichol do IDE0 (kde bol pôvedne ten malý), 10GB som dal do IDE1 a pustil som sa inštalovať 7.04 na veľký disk. Všetko dopadlo OK, pekne som to zinštaloval, zimportoval som učty do evolution, gaim a firefoxu, dáta z malého disku čo som potreboval som si hodil na ten nový vypol som komp a odpojil ten malý disk. No a už mi to robí problémy. Nebootovalo to vôbec, musel som ho zapojiť naspäť. Neviem ho ani unmount (ani jednu partíciu) píše že to mám skúsiť ručne, chcel som ho celý sformátovať, a spraviť tam len jednu partíciu ale ani fdisk ho nevie odpojiť ani sformátovať, ani gpart. Potrebujem ho jednoducho odstrániť zo systému a vyhodiť von oknom, ale nejako to nejde. Keď je fyzicky odpojený, nechce komp ani nabootovať, keď ho pripojím, ale zakážem IDE1 v BIOSE, tak nabootoje, ale chce ho namontovať, čo mu pochopiteľne nejde a zostane v textovom móde. Potom sa mi grafický mód spustí, (po reštarte x-servra). No neviem skrátka čo mám spraviť. Aby som to zhrnul:
chcem odstrániť aj fyzicky aj zo systému celý ten 10GB HDD, neviem ho ale ani odmountovať, ani sformátovať, ani nič. Tú partíciu swap som už sformátoval na ext3 - viac menej aby som zistil či to pôjde. Ale ten pôvodný koreňový zväzok mi nejde nič s ním robiť. Viete mi niekto poradiť čo mám robiť?

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
problém s odpojením starého hdd po inštalovaní 7.04 na nový hdd
« Odpověď #1 kdy: 13 Července 2007, 11:57:06 »
Ide o to ako si instaloval a hlavne kam si nainstaloval grub. Ak vzuzivas grub z toho maleho hdd tak ti to nedovoli zmazat. Skus ten 10GB hdd odpojit nastartovat z livecd a znova nainstalovat grub na ten novy hdd.
http://wiki.ubuntu.cz/GRUB?highlight=%28grub%29
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

tibko

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 13 Července 2007, 12:37:43 »
teda keď nabootujem z CD a spravím
 sudo grub-install --root-directory=/boot /dev/hda
tak to spraví nový grub na tom zapojenom disku? a stačí tam dať hda, alebo konkrétnu partíciu hda1??

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #3 kdy: 13 Července 2007, 17:04:33 »
Pozor grub oznacuje disky od 0 cize hd0.
Precitaj si v tom odkaze cast Změna disku, na který je GRUB nainstalován tam je trochu popisane ako sa oznacuju disky v linuxe a ako v grube.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

tibko

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 16 Července 2007, 08:14:41 »
dakujem, už som to rozbehal... trebalo len upraviť grub.menu a etc/fstab.... som na seba hrdý ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.