dobrý deň priatelia,
prosím vás o radu, už asi pol roka úspešne používam ubuntu 6.10 - takže lama - a stále som všetko na tomto fóre našiel, čo som potreboval, prvý krát vyrábam nový topic, dúfam že mi pomôžete. Takže:
mal som na 10GB disku nainštalovaný ubuntu 6.10, ale nestačil mi, takže som kúpil nový disk 250GB. Nový som rozdelil na 30G - /, 800MB - swap, 100G - /home, 120GB - fat32 (aby som dáta na ňom prípadne vedel načítať s windowsov), ten starý mám rozdelený na 4GB - /, 1G - swap a zvyšok fat32. Ten 250GB HDD som pichol do IDE0 (kde bol pôvedne ten malý), 10GB som dal do IDE1 a pustil som sa inštalovať 7.04 na veľký disk. Všetko dopadlo OK, pekne som to zinštaloval, zimportoval som učty do evolution, gaim a firefoxu, dáta z malého disku čo som potreboval som si hodil na ten nový vypol som komp a odpojil ten malý disk. No a už mi to robí problémy. Nebootovalo to vôbec, musel som ho zapojiť naspäť. Neviem ho ani unmount (ani jednu partíciu) píše že to mám skúsiť ručne, chcel som ho celý sformátovať, a spraviť tam len jednu partíciu ale ani fdisk ho nevie odpojiť ani sformátovať, ani gpart. Potrebujem ho jednoducho odstrániť zo systému a vyhodiť von oknom, ale nejako to nejde. Keď je fyzicky odpojený, nechce komp ani nabootovať, keď ho pripojím, ale zakážem IDE1 v BIOSE, tak nabootoje, ale chce ho namontovať, čo mu pochopiteľne nejde a zostane v textovom móde. Potom sa mi grafický mód spustí, (po reštarte x-servra). No neviem skrátka čo mám spraviť. Aby som to zhrnul:
chcem odstrániť aj fyzicky aj zo systému celý ten 10GB HDD, neviem ho ale ani odmountovať, ani sformátovať, ani nič. Tú partíciu swap som už sformátoval na ext3 - viac menej aby som zistil či to pôjde. Ale ten pôvodný koreňový zväzok mi nejde nič s ním robiť. Viete mi niekto poradiť čo mám robiť?