Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace Kubuntu 7.04 "Feisty Fawn" na notebook Compal FL90  (Přečteno 10236 krát)

icedemon

• Návštěvník
Instalace Kubuntu 7.04 "Feisty Fawn" na notebook Compal FL90
« kdy: 23 Července 2007, 19:09:50 »
Mám notebook Compal FL90 s novou grafickou kartou GeForce 8600M GT. Nejde mi nainstalovat tento operační systém, po nabootovaní CD a vybraní, že chci systém nainstalovat se mi zobrazí pouze nějaká příkazová řádka a instalace ani nezačne. Myslím, že je to grafickou kartou a instalátor se nemůže přepnout do grafického režimu. Poradíte mi někdo, jak systém nainstalovat?

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #1 kdy: 23 Července 2007, 20:54:34 »
Několik řešení lze nalézt zde:
http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=5282
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

icedemon

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 29 Července 2007, 11:18:08 »
Citace: jakub.lucky
Několik řešení lze nalézt zde:
http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=5282
Zkoušel jsem systém nainstalovat podle tohoto návodu a instalátor skončí na začátku s hláškou

0.315444 PCI: failed to allocate mem resource #6 a nějaká další čísla

a objeví se příkazová řádka. Na mých ostatních dvou počítačích jde systém nainstalovat bez problémů. Čím to je, a jak se to dá vyřešit?

kyron

• Návštěvník
Re: Instalace Kubuntu 7.04 \
« Odpověď #3 kdy: 07 Prosince 2007, 14:01:12 »
Přikláním se k vyřešení tohoto tématu, jelikož mám stejný problém...  ???
« Poslední změna: 08 Prosince 2007, 00:20:58 od Anna Taliánová »

martasek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 08 Prosince 2007, 21:33:54 »
je to grafickou kartou. na ntbk instalovat jen z alternate cd. zkus to z tohoto cd. zkus verzi 7.10

kyron

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 08 Prosince 2007, 21:38:54 »
To už jsem taky zjistil... Ale rád bych začal se 6.06 (vim, že je to OT, co se verzí týká, ale shodnej problém). A už mám Desktop CD vypálený... Hele, jinak. V návodu je napsat po stisku Ctrl + Alt + F1 do konzole "sudo nano -w /etc/X11/xorg.conf" , ale ono to kdáká, že to nenachází "sudo". Protože návod je psanej pro Ubuntu a ne Kubuntu, tak nevim, jestli Kubuntu nemá namísto "sudo" něco jinýho... Pardon, za takový otázky, ale jsem total začátečník s Linuxy...

martasek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 08 Prosince 2007, 21:45:16 »
To už jsem taky zjistil... Ale rád bych začal se 6.06 (vim, že je to OT, co se verzí týká, ale shodnej problém). A už mám Desktop CD vypálený... Hele, jinak. V návodu je napsat po stisku Ctrl + Alt + F1 do konzole "sudo nano -w /etc/X11/xorg.conf" , ale ono to kdáká, že to nenachází "sudo". Protože návod je psanej pro Ubuntu a ne Kubuntu, tak nevim, jestli Kubuntu nemá namísto "sudo" něco jinýho... Pardon, za takový otázky, ale jsem total začátečník s Linuxy...

v kubuntu: kdesu

kyron

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 08 Prosince 2007, 21:53:51 »
Aaa!, super, jdu to zkusit!!!!

kyron

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 08 Prosince 2007, 22:04:32 »
Tak ne... Jako u "sudo" vypíše: bin/sh/ kdesu: not found
A nic...

martasek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 08 Prosince 2007, 23:04:48 »
Tak ne... Jako u "sudo" vypíše: bin/sh/ kdesu: not found
A nic...

instalni to bez dodatečných příkazů z toho alternate cd. tak nějak mě až ted došlo, že kubuntu není tak vybavené jako ubuntu na instalačním cd. do kubuntu se musí instalnout dodatečně. i čeština jen za pomoci připojení k netu a tak. ubuntu je primárně vyvíjeno s gnome prostředím. jinak kubuntu jsem hodně používal. a spokojenost. začni tím, že to instalneš a budeš si doinstalovávat to co potřebuješ.

kyron

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 08 Prosince 2007, 23:33:41 »
Já to ale vůbec nenainstaluju... A nemůžu už stáhnout alternate CD, protože do konce prosince mám jen asi GB limitu. Mám jen Desktop CD, což se mi nechce vyhazovat. Navíc, tohle nebyl dodatečný příkaz, šlo o spuštění instalace a při mountování rootu jsem přepnul do konzole, protože při tom mountování mi to stejnak dycky vyhodilo s onou chybou, o který je tenhle topic a znažil jsem se udělat alternativní postup, jako je popsanej v instalaci Ubuntu... Takže jinak. Co se do kubuntu musí instalnout dodatečně? KDE? Aha, asi právě to KDE... Nejdřív se nainstaluje Kubuntu, a pak KDE, tušim. Fajn, ale mi nejde vůbec nainstalovat to Kubuntu. Ani záchranný režim a ani detekce chyb CD... Moje možnosti jsou bootovací parametry, konzole a možná i nějaký nastavení přes F4 a F5 v menu, ale to jsem něco zkoušel a nepomohlo...

martasek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 09 Prosince 2007, 00:43:55 »
z live cd se ti povede instalnout linux na ntbk tak jednou ze sta pokusů ať už zadáváš cokoliv. z alternate cd je to mnohem spolehlivější. kubuntu má právě prostředí kde. proto taky to k(de)ubuntu. čština není instalována z cd ikdyž si ji navolíš, pokud instaluješ pouze z cd bez připojení k netu. toto se stahuje při instalaci z netu, nebo doinstalovává dodatčně. tak to zkus stáhnout u kamaráda. rád bych ti ho poskytnul, ale mezi libercem a lípou předpokládám nejsi ;-) je to mnohem lepší, než cosi řešit přepínačema. stejně se to ve většině případů nepovede. potom jak to instalneš a najede ti to, můžeš si pak systém doinstalit ku obrazu svému.

kyron

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 09 Prosince 2007, 02:45:06 »
Jo, o 99% úspěšnosti už jsem četl... Teď jsem si hrál tak, že z bootovacích parametrů jsem smáznul "-- quiet splash". proběhla spousta věcí, nějakejch inicializací apod. a skončilo to opět v konzoli... Dá se to instalnout z týhle konzole? Docela bych to prubnul...  ;) Jo, teď mi došlo, že ntbk je notebook. Hele, ale já mám normal PC, píšu sem jen, že stejnej problém, předpokládám podobný řešení. Já jsem hrozně rejpavej, tak to chci zkusit... Můžeš sem, prosím kdyžtak hodit link na nějakej návod instalace z konzole? Mimochodem, poslední řádku to vypíše "tty: Jobs control disabled" je to problém? Pohybuju se v kořenovym adresáři / a mám na výběr pár jinejch adresářů a příkazů, "bin, dev, cdrom, etc apod." Jen to vypadá jako starej dobrej DOS...  ;D Nejvíc by mi pomohl ten link.  :P

martasek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 09 Prosince 2007, 09:37:26 »
aha, nevěděl jsem o tom, že máš stolní pc. myslel jsem si, že máš stejný problém s ntbk. předpokládám, že máš sata cd. a to je problém. jestli máš v biosu možnost si pohrát s parametry sata-mode, začni tam. jjinak nenainstaluješ nic a bude ti to pořád hlásit chyby. prostě je to věcí řadiče sata a ovladače v systému. jediný systém který si se sata cd mechanikou při instalaci bez potíží poradí je bohužel jen win vista. ani win xp a ani linux to neumí. tedy pokud si nepohraješ s tím sata modem. někdy se to ale nemusí povést. pak už zbývá jen instalace z hdd, nebo z pata cd mechaniky. jinak se sata cd mechanikou pracovat umí naprosto spolehlivě všechny OS.

kyron

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 09 Prosince 2007, 12:19:05 »
No, uvidím, co se dá dělat, vyzkouším, díky... I když si myslím, že jde o grafárnu, jelikož instalační menu naběhne (Start or install, Safe Graphic mode, Test memory apod.). Ale za pokus to stojí... Zatím...

martasek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 09 Prosince 2007, 12:58:02 »
No, uvidím, co se dá dělat, vyzkouším, díky... I když si myslím, že jde o grafárnu, jelikož instalační menu naběhne (Start or install, Safe Graphic mode, Test memory apod.). Ale za pokus to stojí... Zatím...

menu naběhne pokaždé, jen ta instalace neproběhne. je to dáno prolémy spojené především s grafikou a sata cd-mechanikou. zkus to, jinak pata mechanika a alternate cd a úspěch se dostaví sám

kyron

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 09 Prosince 2007, 19:00:40 »
Nedovedu zjistit, jestli je moje mechanika SATA...  >:( V Everestu to neumim najít...

kyron

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 09 Prosince 2007, 19:04:01 »
Ale jinak... Podle adresování chyby, tedy 0001:00:00 se jednoznačně jedná o grafárnu...

martasek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 09 Prosince 2007, 19:53:23 »
opravdu zkus to alternate. neboj, ony se ti ty správné ovladače nainstalují a potom to můžeš používat bez potíží. jak jsem psal, menu se zobrazí vždy. tak hodně zdaru

kyron

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 09 Prosince 2007, 20:16:55 »
Aha... No jo, tak až budu mít alternate... Ale štve mi to, chtěl jsem vyřešit problém se svými dostupnými prostředky... Stahovat už nemůžu... 11GB z 12GB do konce prosince...

martasek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 10 Prosince 2007, 08:18:37 »
vyřešit to dostupnými prostředky je dobrá věc. koukám že tě linux nenechal chladným :-) ale někdy to opravdu nejde. a věz, že toto se děje i v prostředí windows. tak hodně zdaru a dej vědět jak jsi dopadl.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.