Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Mobil přes usb, problém s odpojením  (Přečteno 5319 krát)

donny

• Závislák
Mobil přes usb, problém s odpojením
« kdy: 24 Července 2007, 20:44:30 »
Dobrý den,
na Ubuntu FF připojuji usb kabelem dva mobily - SonyEricsson K800i a K550i. Připojení je ok (mass storage, PHONE i PHONE CARD), ale dotaz  mám ohledně odpojení.

Při unmountu se dozapíšou data, disky (sdb1, sdc1) se v systému odpojí, ale mobil si toho nevšimne. Měl by na displeji zobrazit, že můžu kabel odpojit, ale pořád to vypadá, jako by byl připojenej.

Jádro používám z repozitáře - 2.6.20-16-generic . Nevím přesně, kdy to takhle začalo blbnout, ale mám pocit, že po instalaci finální Feisty (předtím instalace betaverze + pravidelné akutalizace).

Jestli někdo máte s tímto zkušenosti, prosím vás o radu, co s tím. U té K800i už musel být kvůli tomu v servisu přeflashován firmware, protože po odpojení kabelu (i když filesystém byl již odpojen) se telefon už nezapnul.

Dík.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

olbrait

• Stálý člen
  • **
  • Registered User #452059
« Odpověď #1 kdy: 24 Července 2007, 21:28:41 »
s K610i pod Feisty rovnaký problém. V Dapperovi ho odpája normálne
laptop: HP COMPAQ 6735s, AMD QL-60, ATI HD3200, Ram 1754 MB, HDD 250 GB, Ubuntu 9.04 64bit, Debain Squeeze 64bit. ...Ubunt 9.10 64bit šlo do /dev/null/
desktop: MB SV KT 400, AMD Athlon 2000XP, MSI GeForce MX 440 64 MB, Ram 512 MB, HDD Maxtor 80 GB, Ubuntu 8.04.3
 Linuxák v mojom okolí

ondrg

• Návštěvník
    • trivialitty weblog
« Odpověď #2 kdy: 24 Července 2007, 23:57:54 »
Hmm, mám Sony Ericsson K550i (s poupraveným firmwarem od O2) a funguje mi to bez problémů. Též jako vám se mi při připojení přes USB načte PHONE i PHONE CARD a když pak po zápisu dat odpojím jedno z nich, odpojí se i druhé a na mobilu se zobrazí, že je možno kabel bezpečně odpojit.

Zato když připojím mobil přes Win, tak se stane přesně ten případ, co popisujete. Všechno je odpojeno, ale na mobilu se pořád zobrazuje, že není možné kabel odpojit.
IBM ThinkPad T42, Pentium M 1.7 GHz, 768 RAM, ATI Mobility Radeon 32 MB, 60 GB HDD
Kubuntu 8.04 s KDE
"Cracky? Sériová čísla? Co to je?"

gargy2002

• Host
« Odpověď #3 kdy: 25 Července 2007, 02:06:46 »
Citace: donny
Dobrý den,
na Ubuntu FF připojuji usb kabelem dva mobily - SonyEricsson K800i a K550i. Připojení je ok (mass storage, PHONE i PHONE CARD), ale dotaz  mám ohledně odpojení.

Při unmountu se dozapíšou data, disky (sdb1, sdc1) se v systému odpojí, ale mobil si toho nevšimne. Měl by na displeji zobrazit, že můžu kabel odpojit, ale pořád to vypadá, jako by byl připojenej.

Jádro používám z repozitáře - 2.6.20-16-generic . Nevím přesně, kdy to takhle začalo blbnout, ale mám pocit, že po instalaci finální Feisty (předtím instalace betaverze + pravidelné akutalizace).

Jestli někdo máte s tímto zkušenosti, prosím vás o radu, co s tím. U té K800i už musel být kvůli tomu v servisu přeflashován firmware, protože po odpojení kabelu (i když filesystém byl již odpojen) se telefon už nezapnul.

Dík.
Zdarec, nestras, zes nezapnul tu K800i, mam ho taky. Pres wammu funguje super a kopirovani na memory kartu taky. Je fakt, ze ten telefon vypada jako stale pripojenej, ikdyz uz je odmountovanej, ale pokazde, kdyz jsem ho manualne odpojil, tak se mi jakoze restartnul a nabehnul klasicky, takze bez problemu. Nejlepsi zpusob prenaseni dat je pres bth, ale ja ho v laptopu nemam a ten externi, vypada jako flaska asi nefunguje....

gargy2002

• Host
« Odpověď #4 kdy: 25 Července 2007, 13:22:01 »
Zdar, v noci jsem se v tom hrabal a zprovoznil jsem pres wammu tu K800i pres usbbluetooth adapter. Ze zacatku mi to sice porad hlasilo problem s pravama, ale asi jsem to tema x desitkama pokusu unavil a uz to funguje.:) Kopirovat taktez funguje perfektne, do laptopu bez problemu, protoze mam pridane zarizeni v mobilu a z laptopu, jak tady na foru napsal vadimo, to jde tak, ze zkopiruju muziku, nebo cokoliv na desktop a z nabidky kdyz kliknu pravym tlacitkem dam poslat send via bluetooth. Kabel uz neni potreba. Akorat se musi nastavit ve wammu v settingu mac adresa tveho mobilu v polozce device a v connection blueat. Mac adresu zjistis prikazem hcitools scan v terminalu...

donny

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 25 Července 2007, 20:01:29 »
k800i přes bluetooth (usb adaptér) mi fungovalo v pohodě, dokud se ten adaptér jaksi nepodělal. Nějakou dobu jsem ho nepřipojoval a posledně, když jsem ho připojil, tak se nerozsvítila dioda a dmesg hlásí:
Kód: [Vybrat]
[ 1917.484000] usb 2-6: new full speed USB device using ohci_hcd and address 4
[ 1917.668000] usb 2-6: device descriptor read/64, error -62
[ 1917.956000] usb 2-6: device descriptor read/64, error -62
[ 1918.236000] usb 2-6: new full speed USB device using ohci_hcd and address 5
[ 1918.420000] usb 2-6: device descriptor read/64, error -62
[ 1918.708000] usb 2-6: device descriptor read/64, error -62
[ 1918.988000] usb 2-6: new full speed USB device using ohci_hcd and address 6
[ 1919.396000] usb 2-6: device not accepting address 6, error -62
[ 1919.572000] usb 2-6: new full speed USB device using ohci_hcd and address 7
[ 1919.980000] usb 2-6: device not accepting address 7, error -62
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi

donny

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 25 Července 2007, 20:09:56 »
Citace: gargy2002
Zdarec, nestras, zes nezapnul tu K800i, mam ho taky. Pres wammu funguje super a kopirovani na memory kartu taky. Je fakt, ze ten telefon vypada jako stale pripojenej, ikdyz uz je odmountovanej, ale pokazde, kdyz jsem ho manualne odpojil, tak se mi jakoze restartnul a nabehnul klasicky, takze bez problemu. Nejlepsi zpusob prenaseni dat je pres bth, ale ja ho v laptopu nemam a ten externi, vypada jako flaska asi nefunguje....
Čau, třeba je to opravdu jenom strašák. Ta K800i není moje, nýbrž spolubydlícího, já mam k550i. Dělají to oba, ale co se týká té havárie, tak tu má na krku právě kolega. Možná vytáhl kabel ještě před odpojením, sám si tím není jistý.
Ale stejně tak mi nezhasíná usb flashka, když jí odmountuju.
Nevim pořádně, jak to funguje, ale při tom odpojení by se mělo možná přerušit napájení onoho portu, a podle toho to mobil pozná, že už ho můžu vytáhnout. Takže bych to svedl na jádro. Ale jak řikam, já se v tom zas tolik nevyznam, proto bych uvítal, kdyby někdo znalejší alespoň vyložil, kde mám hledat problém...

gargy2002

• Host
« Odpověď #7 kdy: 26 Července 2007, 02:16:52 »
Ja ten adapter uz vytahovat nebudu a pokud ano, tak jedine kdyz bude laptop vyplej, ale kdyz jsem to vcera zkousel normalne jsem ho tam za chodu narval a funguje. Ten vypis se mi nelibi, nejakej error 62, nemam paru. Co takhle vsechno co ma co spolecneho s bth odinstalovat a nainstalovat znova. Vypada to, ze system ho nechce detekovat. Mozna v tom usb bylo jine zarizeni a ted tam je konflikt. Zkusil bych ten reinstall, nic jineho me nenapada...
Doufam, ze mi to pojede pres ten adapter, usb kabel je vopruz.:) Ve Viste nema ta K800i ani driver a nemuzu ho nainstalovat, mazec, zlate ubuntu, kde by se daly problemy ocekavat snaze...

donny

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 26 Července 2007, 17:15:01 »
K800i ma MassStorage, na Vistach i XP SP2 by to melo jet automaticky.

gargy2002

• Host
« Odpověď #9 kdy: 27 Července 2007, 02:50:44 »
K800i ma MassStorage, na Vistach i XP SP2 by to melo jet automaticky.
Jo, ale pouze kopirovani, ne synchronizace, kontakty apod. Vista je hrozna, stahl jsem si hru Halo2 a hned mi to zahlasilo, ze nemam nejakou prumernou znamku na grafice a ani se ta instalace nerozjede. Drivery nejsou, teda aspon ne novy, takze se jede na starych XP driverech a ty moc herni asi nebudou. Hroznej system, uvazuju, ze to zrusim...

donny

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 27 Července 2007, 11:32:25 »
ok. ale to tady momentalne neresime.Co mobily? Ma nekdo cistou instalaci? zrovna me napadlo nastartovat livecd a zkusit mobil pripojit pri nem.

Edit:

Zjistil jsem jednu vec: když nabootuju z LiveCD a tam připojím mobil, tak se odpojuje tak, jak má. Tedy Oba disky (PHONE a paměťovka) najednou, a telefon to potom zahlásí.

gargy2002

• Host
« Odpověď #11 kdy: 27 Července 2007, 13:43:23 »
ok. ale to tady momentalne neresime.Co mobily? Ma nekdo cistou instalaci? zrovna me napadlo nastartovat livecd a zkusit mobil pripojit pri nem.

Edit:

Zjistil jsem jednu vec: když nabootuju z LiveCD a tam připojím mobil, tak se odpojuje tak, jak má. Tedy Oba disky (PHONE a paměťovka) najednou, a telefon to potom zahlásí.
Pres usbkabel mi to pri odmountovani zahlasilo problem s pravama, ale ikona z plochy zmizela, nicmene telefon se tvaril, ze je stale pripojenej. Normalne jsem kabel vytahnul, telefon se restartoval a data byly na karte, takze vse ok. Ted jak mam ten bth, uz to nemusim resit, muzu kopirovat pres plochu a tam prava nehrozi, nebot desktop je v home folderu. S tim mountovanim telefonu a i flashdisku ma problemy vic lidi, takze bych to videl na problem v systemu, jako kdyz jsem mel problem s mountovanim usbhdd a nejenom ja. Ted to slape v pohode, ale telefony pres kabely maji problemy furt...

donny

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 27 Července 2007, 14:53:49 »
Nakonec jsem to nevydržel a nainstaloval jsem čistý systém, doinstaloval aktualizace atd. a hle, funguje.Aspoň vím, že problém není v mobilu ani v jádře, ani v nastavení prostředí (/home mi samozřejmě zůstal nezměněn). Jen tak pro informaci jsem zkusil přibližně změřit rychlost přenosu dat na kartu v mobilu (jedno album, cca 53 MB). Když jsem remountoval s parametrem sync (synchronní přenos), dosahovala rychlost závratných 6,9 MB/min (118 KB/s <=> 966 kbps). Když jsem měřil asynchronní přenos (default v Ubuntu), vyšlo mi 37 MB/min (tj. 630 KB/s <=> 5 Mbps). Jsou tyto rychlosti v pořádku? Jen narážím na specifikaci USB 2.0, která hovoří o 480 Mbps <=> 3,3 GB/min

ondrg

• Návštěvník
    • trivialitty weblog
« Odpověď #13 kdy: 27 Července 2007, 19:40:19 »
Asi zhruba stejnou rychlostí to kopíruje/zapisuje i mě. Zajímalo by mě, jakým způsobem se ty data na kartu zapisují, protože to tam data takhle (docela rychle) za chvíli nakopíruji a pak procesor pár minut s kartou něco dělá (pravděpodobně zapisuje data).

Specifikace hovoří o maximální velikosti/rychlosti přenosu dat, nikoliv však kolik zvládne samotné zařízení přes ně zapojené.
IBM ThinkPad T42, Pentium M 1.7 GHz, 768 RAM, ATI Mobility Radeon 32 MB, 60 GB HDD
Kubuntu 8.04 s KDE

donny

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 28 Července 2007, 01:02:50 »
No mělo by to být tak, že data (co systém nahlásí) se zkopírují velmi rychle. Jenže se nakopírují "jen" do vyrovnávací paměti, ze které se to potom najednou zapisuje na disk (kartu). Co jsem já měřil, tak to bylo přímo kopírování dat, dokud se nezapsala ta vyrovnávací paměť (v konzoli příkaz sync). Z toho mi vyšla ta čísla. Jen nechápu "procesor s kartou něco dělá". O co jde?

ondrg

• Návštěvník
    • trivialitty weblog
« Odpověď #15 kdy: 28 Července 2007, 20:34:17 »
Zkrátka je procesor naplno vytížený na několik minut po tom, co už bylo kopírování (nejspíše do vyrovnávací paměti) dokončeno. Zobrazuje se mi jako "IOČekání".
Kubuntu 8.04 s KDE

donny

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 29 Července 2007, 21:12:38 »
Já jsem si všimnul, že když se snažim na kartu nakopírovat tolik, kolik je její skutečná kapacita (udávaná systémem), tak že posledních pár sektorů už neexistuje (-> chyba zápisu). Když si dam tak  5MB rezervu, je to ok.

ondrg

• Návštěvník
    • trivialitty weblog
« Odpověď #17 kdy: 08 Srpna 2007, 21:13:11 »
Zajímavé poznámky.

Mě se nedávno stalo, že jsem na kartu kopíroval větší množství dat a pak jsem za chvílku po tom mobil odpojil a v mobilu mi to hlásilo, že je možno nyní kabel bezpečně odpojit. Hned na to mi v Ubuntu vyskočila hláška, že data na paměťové kartě ještě nejsou zapsaná. Chvíli jsem počkal, ale pak, když to nemizelo, jsem kabel odpojil. Výsledek byl, že část souborů, které jsem zkopíroval na kartu mi nefungovala.
Kubuntu 8.04 s KDE

donny

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 08 Srpna 2007, 22:02:48 »
Vsiml jsem si. Po ciste instalaci, kdyz to fungovalo jak ma, tak se pri odebirani PHONE odebrala zaroven i PHONE CARD. Jednou se mi stalo, ze jsem dal odebrat mobil, ten se odpojil, ale karta ne (a vyskocila zluta hlaska o nezapsanych datech). Na telefonu se objevilo, ze muzu odpojit. Pustil jsem konzoli, zadal sync;exit a pockal jsem, az se konzole zavre. Pak jsem zkusil znovu odebrat kartu, tentokrat uspesne.
Mimochodem, pote, co jsem si pridal repozitar s backporty, uz zase mobil nehlasi, ze je mozno odpojit. Nechci bejt sprostej, ale...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.