Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pristupova prava  (Přečteno 2483 krát)

Donar

• Návštěvník
Pristupova prava
« kdy: 25 Července 2007, 08:26:41 »
Zdravim, doufam ze toto tema tu nikde neni (zkousel jsem hledat a nenasel jsem). Mam datovy disk (sdilim ho pres sambu) a nekolik uzivatelu, kterym chci dat pristup pouze do nekterych slozek.... resil jsem to nastavenim pristupovych prav pomoci chgrp chown a pod, ale mam problem, kdyz vezmu existujici slozku a vlozim ji do adresare s jinymi pravi, tak mu zustanou existujici nastaveni a tudiz se do nej nikdo nedostane. Nevite jak to vyresit? napr nastavit nejake dedeni, nebo spoustet automaticky nejaky script? (prosim o co nejpodrobnejsi radu, jelikoz jsem zacatecni co se linuxu tyce) diky moc

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Pristupova prava
« Odpověď #1 kdy: 25 Července 2007, 12:41:07 »
Mohl byste to specifikovat nějak přesněji?
Pomoc nebude asi problém, ale chtělo by to konkrétní situace... V tomhle se mi nějak nedaří zorientovat...
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Donar

• Návštěvník
Pristupova prava
« Odpověď #2 kdy: 25 Července 2007, 14:04:55 »
no mam pc s debianem, kde mam samba server...... pres ten nekolik slozek s ruznym nastavenim pristupu (do nektere muze pouze nekdo do nektere vsichni) a kdyz vytvorim a kdyz vytvorim soubor ve slozce kam mam pristup pouze ja a pote ho presunu do slozky kam mohou i jini tak zustanou pristupova prava, ktera se nastavila pri vytvoreni tj ze souboru muzu otevrit, menit jen ja a tak bych potreboval nejak zaridit, aby kdyz ten soubor presunu dostal atributy nadrauzeny slozky

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
Pristupova prava
« Odpověď #3 kdy: 25 Července 2007, 15:29:42 »
Tak to se bojim, ze normalne nepujde.. Muzes jeste zkusit pro ty adresare nastavit GUID bit, takze v techto adresarich nove vytvoreny soubory budou (automaticky) patrit do stejne skupiny, jako ten adresar samotny. Bohuzel to ale nebude fungovat pri presouvani, pri kopirovani ano. Resenim by pak mohl byt nejaky skript, ktery by automaticky menil skupinu vsem souborum v techto adresarich. Ale je to dost blby reseni.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Pristupova prava
« Odpověď #4 kdy: 25 Července 2007, 16:16:17 »
1) mv zachovává majitele a skupinu, mám ten pocit
2) Co je složitého a celkové změně skupiny?
Kód: [Vybrat]
chown -R uživatel:grupa /adresář

Donar

• Návštěvník
Pristupova prava
« Odpověď #5 kdy: 25 Července 2007, 17:49:30 »
no me spis jde o to, abych to nemusel delat rucne..... jelikoz ten PC mi lezi pod stolem a funguje prakticky pouze jako fileserver....

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Pristupova prava
« Odpověď #6 kdy: 25 Července 2007, 19:38:10 »
pokud už jsou ty soubory rozvrženy blbě, tak to asi jinak nepůjde...
Možná by se to dalo automatizovat, ale to bychom museli znát celou strukturu atd atd...

smejky

• Aktivní člen
  • *
Pristupova prava
« Odpověď #7 kdy: 25 Července 2007, 20:55:59 »
a nešlo by to vyřešit pomocí ACL?, viz. http://cs.wikipedia.org/wiki/Access_control_list
Ubuntu 8.04 Hardy Heron
AMD Athlon 64 3200+, 1024MB DDR2, nVidia GeForce 8600GS 256MB

Donar

• Návštěvník
Pristupova prava
« Odpověď #8 kdy: 26 Července 2007, 07:34:50 »
hmm a mohl by mi sem pls aspon nekdo dat navod, jak vytvorim scipt, ktery se automaticky spousti treba 1x za 24hod? jde to vubec?

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
Pristupova prava
« Odpověď #9 kdy: 26 Července 2007, 14:49:21 »
To samozrejme jde, pouzij crontab. Prijde mi blbost sem psan navod, kdyz se toho vali na netu mraky. Koukni treba sem a nebo koukni na google.

Donar

• Návštěvník
Pristupova prava
« Odpověď #10 kdy: 26 Července 2007, 15:01:10 »
diky moc..... jeste jsem se chtel zeptat, zda mohu pridat do fstab slozku sdilenou pres sambu na jinem serveru.... pomoci prikazu se mi to podarilo, ale jaksi scriptem ani pomoci fstab se mi ho nepodarilo pripojit.....
ten prikaz vypada takto:

mount //192.168.100.100/data /media/fileserver -t cifs -o noperms,iocharset=utf8

a funguje...mohli by jste mi pls poradit, jak ma vypadat zapis do fstab nebo jak by vypadal script na mountnuti?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.