Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zdielane disky windows/linux (rw)  (Přečteno 5115 krát)

dIGIMURDER

• Aktivní člen
  • *
Zdielane disky windows/linux (rw)
« kdy: 28 Července 2007, 14:22:06 »
Nazdar,
vzhladom na intoleranciu velkych softwarovych firiem a mojej laske k hudbe som nuteny vyuzivat prave windows xp (ja viem ze su i linuxove alternativi, avsak nijak sa mi nedostali do krvi a vecsinu projektov mame uz ulozenu prave vo win softoch... )
Problem mi vsak robia disky, kedze by som bol rad, aby sa data dali zdielat spolocne s linuxom.
Fat32 je na moj vkus dost zastarali, pytam sa preto na podporu nasledujuchich filesystemov:

NTFS v linuxe (tomu moc nedoverujem)
EXT3 vo win XP (s open source ovladacmi )

Co sa tyka uzivatelskych prav a tak nezalezi (spravim si specialny oddiel SHARE kde bude moct zapisovat kazdy... ide proste o zdielanie hudby a pod. )
Hlavna je otazka stability a bezpecnosti dat ( nesmie sa proste stat ze sa to "dosere" a pridem o polovicku hudby)

Podstatna je vcelku i rychlost ( kedze pracujem s velkymi nekomprimovanymi subormi)

Ak je nieco taketo mozne tak diky.... sietove riesenia neprichadzaju v uvahu, potrebujem proste prepinat medzi dvoma OS a zdielat data....
Majte na pamati tri postatne veci. Su to tieto dve: Neklamat!

------------------------------------------------- to admin : pridaj medzi IM i SIP protokol ;) sip:digimurder@ekiga.net

dIGIMURDER

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #1 kdy: 30 Července 2007, 15:53:09 »
hmmm nitko nema zaujem ?

------------------------------------------------- to admin : pridaj medzi IM i SIP protokol ;) sip:digimurder@ekiga.net

dIGIMURDER

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 30 Července 2007, 16:26:43 »
Mno asi som zaspal dobu, ked som sa o to snazil naposledy (cca rok do zadu) bolo to vsetko unstable a iba na vlastne riziko a pod...
Ako sa na to divam teraz, neznie to az tak zle ... :)

Totiz mate s tim niekto osobne skusenosti ? asi som paranoidny, ale na mojej muzicke (vlastna dvorba) mi fest zalezi a nechcem o nu dojst koli dakemu "unstable" driveru :D

truhlik

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 30 Července 2007, 16:49:03 »
Mam ntfs-3g uz od zacatku co pouzivam linux (na 3 pocitacich cca 1rok) a zatim jsem nemel sebemensi problem a to byl ntfs-3g pouze ve vyvoji.
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #5 kdy: 31 Července 2007, 10:05:09 »
http://www.fs-driver.org/ - pro čtení/zápis ext2/3 ve windows

Používal jsem to naposledy tak před rokem (pak šly windows definitivně do křemíkového nebe, resp. pekla), značnou nevýhodou bylo ovšem to, že si nerozuměl s češtinou v názvech souborů. Problémy se ztrátou nebo poškozením dat jsem nezaznamenal.

Pokud nepotřebuješ používat opravdu velké soubory, není podle mne špatná volba nechat na té sdílené partition FAT32 - je sice zastaralý, ale není potřeba nikam nic instalovat. Dodnes mám v čistě linuxovém prostředí jeden externí 250GB disk (naformátovaný už z výroby) ve FAT32 a jede bez potíží.

dIGIMURDER

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 31 Července 2007, 17:23:54 »
tak ale normalne sa na 250 GB fat32 naformatovat neda ... alebo sa mylim ?

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #7 kdy: 31 Července 2007, 17:37:22 »
Musis ho tusim rozdelit na oddiely ktore to zvladne. Ale chcel by som upozornit este na to ze ked spojazdnis zapis z win. do linuxu a opacne ohrozis tym systemove subory na oboch systemoch hlavne ak pc pouziva aj niekto iny ako ty a nevie ze v sys adresaroch nema co robit. Mozno sa toho bat nemusis ale za uvahu to stoji. Ja hlavne koli tomu nezpojazdnujem taky zapis a vyuzivam iba citanie z linuxu na ntfs. Na opacny pristup pouzivam USB flash.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

dIGIMURDER

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 02 Srpna 2007, 20:58:52 »
Nenene ziadne systemovky.
proste disk co ma win ako Ecko 120 gb ntfs tam uchovavam vsetku moju tvorbu, nekomprimovane wavka a tak....

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #9 kdy: 07 Září 2007, 14:48:13 »
Citace: dIGIMURDER
tak ale normalne sa na 250 GB fat32 naformatovat neda ... alebo sa mylim ?
Mám pocit, že jsem někde četl, že *ve windows* nelze formátovat na fat na víc než 32GB, ale jinde to omezení není :) /tzn. není to omezení toho FAT32 ale windowsoidního formátovače. Takže při použití Gparted nebo něčeho obdobného by snad problém být neměl.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.