Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Defaultní fonty  (Přečteno 7647 krát)

Michal Brázdil

• Návštěvník
Defaultní fonty
« kdy: 27 Dubna 2006, 09:13:30 »
Ahoj,

zrovna ted resim jeden problem a tim je fonty www stranek. Vim ze Linux nema z licencnich duvodu MS fonty, ale nevite nahodou jestli nema linux fonty, ktere ma i MS Windows? Jde mi o to ze delam www stranky a celou dobu jsem je delal ve MS Windows, ale ted jsem presel na Linuxy UBUNTU 5.10 a fonty jsou uplne v haji. Proto bych potreboval vedet zda linux mam hned po prvnim spusteni nejake spolecne fonty s MS Windows?
Notebook Acer Aspire 3820T

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
Defaultní fonty
« Odpověď #1 kdy: 27 Dubna 2006, 09:20:13 »
Má, je to balíček msttcorefonts v sekci Různé - Grafika (multiverse)
» Linux Mint on mini-ITX boards «

MiBo

• Stálý člen
  • **
  • hello world
Defaultní fonty
« Odpověď #2 kdy: 27 Dubna 2006, 09:42:58 »
No pozor ten balicek je samozrejme nestandartni neboli pokud to myslis tak, jako ze navrhnes stranku s urcitym fontem a bude stejna ve woknech a v linuxu ve vsech pripadech, tak to tezko ric, ale spis si vyber nekolik podobnejch a dej to do stylu  (font-family: Verdana, arial, helvetica, sans-serif)

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
Defaultní fonty
« Odpověď #3 kdy: 27 Dubna 2006, 11:22:47 »
Ale kdepák mibo. Ten balíček msttcorefonts je korektní soubor písem se stejnými vlastnostmi jako ve windows. Mám to ověřeno na svém webu ;) Nestraš ho zbytečně. Ty stránky se zobrazují s nepatrnými odchylkami v podstatě úplně stejně.

MiBo

• Stálý člen
  • **
  • hello world
Defaultní fonty
« Odpověď #4 kdy: 27 Dubna 2006, 11:51:57 »
jo to je ale neni standartne nainstalovan tzn. pokud tvori stranky tak mu spis jde o to aby je videli vsichni stejne, nejen ty co si prekopiruji fonty microsoftu coz je prave tento balicek

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
Defaultní fonty
« Odpověď #5 kdy: 27 Dubna 2006, 12:57:09 »
Standartem ovšem je, že převážná většina uživatelů má wokenice. A tak to je. Samozřejmně pokud mu to nebude vyhovovat, dá to pryč, je to jenom na něm. S dědictvím standartů M$ se hold musíme smířit všicí ;) Ke změně vede dlouhá a strastiplná way :)

MiBo

• Stálý člen
  • **
  • hello world
Defaultní fonty
« Odpověď #6 kdy: 27 Dubna 2006, 13:29:02 »
No jasne, ale prave ze pokud mu vstoupi nikdo na stranky z linuxu tak spravnemu zobrazeni dopomuze pokud bude mit v css vyjmenovano vice fontu tak, aby stranka byla vzdy idealni odkudkoli.

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
Defaultní fonty
« Odpověď #7 kdy: 27 Dubna 2006, 13:50:37 »
Ale však jooo, mibo, jde pouze o to, aby ta obvykle použivaná písma měl v systému. Písma M$ Win jsou těmi nejpoužívanějšími na webech celého světa. Pouze o to mi šlo. A když tam nastavíš serif bude to Times New Roman a když sans bude to Arial. 95% počítačů světa bohužel používá tento totalitní špehovací systém ;) A nedají si říct a nedají...

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
Defaultní fonty
« Odpověď #8 kdy: 27 Dubna 2006, 14:01:23 »
Citace: GlidingFLY
95% počítačů světa bohužel používá tento totalitní špehovací systém ;) A nedají si říct a nedají...
Ale velmi pozvolna se to začíná obracet, tak jako před lety na poli webových prohlížečů.
http://history.toplist.cz/stat/?a=history&type=2

http://rankings.cz/rank.php?stat=sysoperPL

Ale tohle je mnohem náročnější situace pro jiné systémy se prosadit. Nejde jen o pouhé doinstalování jiného programu, který dokáže snadno importovat záložky, historii a nastavení... Ale i tak nastává doba, kdy je velmi snadné si vyzkoušet linuxovou distribuci z jediného spustitelného CD a v případě zájmu si ji lze rovnou si snadno a rychle nainstalovat vedle jiného operačního systému. Viz např. K/Ubuntu 6.06 Desktop CD.

Michal Brázdil

• Návštěvník
Defaultní fonty
« Odpověď #9 kdy: 27 Dubna 2006, 22:10:12 »
No asi jsem to spatne vysvetlil co porebuji, tak to zkusim jeste jednou. Potreboval bych vedet jestli existuji nejake fonty, kter vyuzivaji jak Linuxy tak i MS Windows bez toho anichz by je musel doinstalovavat. Takze kdyz nainstaluji MS Windows a pak UBUNTU tak jestli tyto dva systemy maji v zakladni instalaci nejake fonty, ktere maji stejne(spolecne).

Robert

• Stálý člen
  • **
Defaultní fonty
« Odpověď #10 kdy: 27 Dubna 2006, 22:26:15 »
odpověď je NE. můžete si doinstalovat balíček msttcorefonts pokud je chcete v linuxu používat. Ale jako webdesigner byste měl vědět, že   se nikdy nemůže spoléhat jakými fonty disponuje klient a jak si nechá zobrazit stránku.   A to není věc linuxu, ale obecná. Já třeba používám na windows i na linuxu krásný (pro mě) font gentium se svobodnou licencí, a jemi úplně buřt že někdo se mi snaží nanutit ve stránce třeba helveticu.

Michal Brázdil

• Návštěvník
Defaultní fonty
« Odpověď #11 kdy: 28 Dubna 2006, 13:04:07 »
Myslel jsem si to ze to tak nakonec bude, no co uz, budu to muset nejak vyresit. Ale je skoda ze nejsou nejake fonty, ktere jsou spolecne jak pro Linuxy tak i pro Windows. Skoda ...

Petr Tomeš

• Závislák
Defaultní fonty
« Odpověď #12 kdy: 28 Dubna 2006, 15:47:49 »
Citace: -b3h-
Myslel jsem si to ze to tak nakonec bude, no co uz, budu to muset nejak vyresit. Ale je skoda ze nejsou nejake fonty, ktere jsou spolecne jak pro Linuxy tak i pro Windows. Skoda ...
Nechápu, proč je to škoda. Nikdy nemůžete počítat s tím, že stránky budou za všech okolností vypadat u všech uživatelů stejně, protože různí uživatelé používají různé:
1. operační systémy, resp. písma v nich
2. webové prohlížeče
3. rozlišení monitoru
4. barevnou hloubku
5. ...

Cílem zkušeného webdesignera není vytvářet za všech okolností stejnou stránku, protože to jednak nejde a jednak je to nesmysl. Cílem je vytvořit takovou stránku, která co nejlépe splňuje svůj účel (a nediktuje uživatelům operační systém, prohlížeč, rozlišení, fonty či barevnou hloubku, pro které by nějaký lajdácký tvůrce stránky navrhl a v jiných případech by byly stránky špatně požitelné či úplně nepoužitelné).

Michal Brázdil

• Návštěvník
Defaultní fonty
« Odpověď #13 kdy: 02 Května 2006, 17:36:24 »
Mam dalsi dotaz k tomuto tematu. Jake jsou nejrozsirenejsi a nejpouzivanejsi fonty pro Linux??

Vojtin

• Host
Defaultní fonty
« Odpověď #14 kdy: 02 Května 2006, 17:53:20 »
sans a dejavu? můj osobní postřech z diskuzí...

Petr Tomeš

• Závislák
Defaultní fonty
« Odpověď #15 kdy: 02 Května 2006, 18:03:12 »
Citace: -b3h-
Mam dalsi dotaz k tomuto tematu. Jake jsou nejrozsirenejsi a nejpouzivanejsi fonty pro Linux??
Vycházejte ze standardních písem, která se použijí automaticky pro uživatele K/Ubuntu, Fedory, SUSE, Mandrivy...

Michal Brázdil

• Návštěvník
Defaultní fonty
« Odpověď #16 kdy: 02 Května 2006, 21:14:22 »
A ty jsou? Protrebuji konkretni typy pisem.

A co fonty sans-serif?? ty jsou taky licencovane?

Michal Brázdil

• Návštěvník
Defaultní fonty
« Odpověď #17 kdy: 05 Května 2006, 09:59:40 »
A co rikate na fonty SANS nebo FREESANS? Ty jsou dostupne v kazde distribuci linuxu?

Kingskid

• Host
Defaultní fonty
« Odpověď #18 kdy: 16 Června 2006, 22:53:22 »
Před pár dny jsem upgradoval na Dappera, nainstaloval jsem si MS fonty, ale systém je nepoužívá. Nechápu proč. Dřív jsem vždy zadal sudo apt-get install msttcorefonts a bylo to a teď nic. V systému sice jsou, protože když zadám zmíněný příkaz znovu, tak nahlásí, že nic neinstalovatl. ale fonty nikde nejsou (např. OpenOffice). Nevíte někdo, co to je za chybu?

Kingskid

• Host
Defaultní fonty
« Odpověď #19 kdy: 30 Srpna 2006, 18:00:31 »
Nedávno jsem Ubuntu přeinstaloval a MS fonty zase zlobí. Nikdo se s tím nesetkal?

Jinak jsem objevil linuxové Times New Roman:
http://linuxlibertine.sourceforge.net/#download

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.