Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak spustit beznemu uzivteli automaticky firewall ?  (Přečteno 5516 krát)

Jarek

• Návštěvník
Jak spustit beznemu uzivteli automaticky firewall ?
« kdy: 11 Listopadu 2005, 19:11:37 »
Jak spustit beznemu uzivteli automaticky firewall Firestarter ?
(nechci pouzivat sudo)

Jde mi o to, aby pri prihlaseni bezneho usera byl automaticky spusten Firestarter (ktery ovsem pozaduje pro spusteni prava roota).

Mate nekdo nejake reseni?

Ondřej Surý

• Host
« Odpověď #1 kdy: 14 Listopadu 2005, 23:12:28 »
Pokud nepotrebujete dynamicky firewall, tak bych pouzil program shorewall, ve kterem se daji hezky a jednoduse definovat pravidla.

mates

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.stud.fit.vutbr.cz/~xpilch00/
« Odpověď #2 kdy: 29 Ledna 2006, 20:59:10 »
nechtel sem zakladat nove vlakno,zeptam se zde.ma shorewall nejaky graficky engine?ja ho v gnome panelu nemuzu najit
UMAX 5000CSX, PENTIUM M 740,Intel 915PM chipset,1024 MB RAM,ATI X700 128MB,80 GB HDD,UBUNTU 7.04,stále linuxovy zacatecnik :)

Krtko

• Stálý člen
  • **

kris

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 30 Března 2006, 19:27:28 »
Mám dotaz,na tom odkazu je taky aby se firewall spustil automaticky minimalozovany,ale když jsem to tak zadal,tak se mi okno firewallu stejně otvírá.Nevíte kde mám chybu?

Jendall

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 30 Března 2006, 20:33:16 »
to hle uz se tu resilo http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=287 tam je pak odkaz primo na to jak to nastavit,ale .... firestarter neni firewall tak jako je napriklad znamo u windows. Firewall je primo imlementovany v kernelu a bezi vzdy i kdyz nemate nainstalovany firestarter. Firewall si pak bere udaje od IPtables a ty iptables prave spravuje to graficke mackatko - firestarter. Takze firestarter by se mel spoustet jen pri potrebe definovat nova pravidla > tim upravi iptables > podle toho se zaridi firewall v kernelu. Pokud ale nastartujete firestarter po spusteni, pak si ten uzivatel muze firestarter spustit(otevrit ze systemtray), vypnout nejaka pravdla atd, coz neni zrovna nejlepsi.

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 30 Března 2006, 20:56:56 »
Implementovaný v kernelu? To myslím že ne, iptables v kernelu nejsou, ale pravdou je, že jakmile je ubuntu zapnuto, tak iptables běží, a tedy není vůbec třeba žádný Firestarter a pod.
Spouštění do traye: sudo firestarter --start-hidden, pokud mne paměť nešálí...S tím že to hodíš do /etc/sudoers s NOPASSWD. Alespoň mne to tak běží (běželo, teď jsem se na to vykašlal, nepotřebuju...). Pokud chceš lepší radu, tak sem hoď, co tam máš. J
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

Jendall

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 30 Března 2006, 21:18:18 »
No, iptables implementovany nejsou ...asi jsem to spatne napsal, ale myslel jsem tim ze firewall je implementovany v kernelu(pozor iptables nejsou firewall) no a podle iptables se pak ten firewall ridi

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 30 Března 2006, 23:33:44 »
Jo, díky za info :-) Nějak jsem nad tím nikdy nepřemýšlel, vím, že iptables jsou "pravidla", ale co je realisuje jsem netušil...Ne, nenapsal jsi to špatně, jen já jsem v tom neměl jasno. J
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

TomAker

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 31 Března 2006, 22:47:15 »
Pochopil jsem správně, že:
1) Firewall se zapíná hned po spuštění systému, resp. je v systému přímo integrován.
2) IPTables jsou pravidla, podle kterých firewall zakazuje nebo povoluje přístup z Internetu do PC. Takže si můžu přímo určit, které protokoly povolit a které zakázat.
3) Např. GuardDog je program, který mění pravidla (IPTables), ale není to firewall.
Kriegovo základní pravidlo:
Práce na počítači se podobá předem prohrané válce.

Jendall

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 01 Dubna 2006, 15:45:00 »
TomAker: pochopil jste spravne ... od jadra 2.4 je implementovany Netfilter(paketovy filtr), ktery se ridi dle iptables

http://www.fi.muni.cz/~kas/p090/referaty/2005-podzim/st/Cibulka.html
odsud jsem vycetl tohle: tabulky(iptables) jsou po nabootovani prazdne a policy je nastavene na ACCEPT. Proto se musi plnit ve startovacich skriptech.

Ony startovaci skripty zrejme vytvori ten firestarter/guarddog ...

keeema

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 27 Srpna 2006, 15:46:31 »
Zdravím!
Jen takovej dotázek... Kde nastavím Firestarter, abyse firewall nespouštěl hned po startu, ale jen kdyz ho chci pustit, popřípadě kde to můžu měnit. Pokud jsem připojenej na net přes sitovku, tak je to ok, ale jakmile se připojím přes cdma modem, tak mi nic neběží, dokud firestarter ručně nevypnu....
- Gigabyte GA-M770-DS3, AMD Athlon(tm) 64 X2 4800+, 360GB HDD, 2048MB RAM, ATI Radeon HD2600 XT 256MB -  Win 7, Ubuntu 12.04
- Fujitsu-Siemens Amilo Pa 1510 - AMD Turion(tm) 64 X2 Mobile Technology TL-50 2x800Mhz, 80GB HDD, 2GB RAM, ATI Radeon Xpress 1100 - Win 7, Ubuntu 12.04
- ASUS Eee 1001P - 10.1", Intel Atom N450 1.66GHz, 1GB DDR2, 160GB, Intel GMA 950, Win 7, Ubuntu 12.04

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
« Odpověď #12 kdy: 28 Srpna 2006, 11:27:59 »
Možná by bylo lepší napsat si i pravidla do iptabels pro cdma modem, jaké je to rozhraní eth1 ? Nebo jiné ?
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.