Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kubuntu  (Přečteno 6740 krát)

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
Kubuntu
« kdy: 02 Srpna 2007, 17:05:15 »
Zdravím všechny! Tak jsem se rozhodl, že vyzkouším Kubuntu. Včera jsem si udělal zálohy a pustil se do přeinstalování. Zatím druhý den zkouším. A protože jsem dlouho používal Ubuntu s Gnome, tak začínám porovnávat...
Prosím někoho zkušeného, jestli by mi nepomohl s několika maličkostmi, protože ani za boha nemůžu najít, jak se to dělá:

1. Jak přídám do sezení určitý program, aby se mi spouštěl automaticky po startu systému? Našel jsem postup na kubuntu.ubuntu.sk, ale prostě mi nefunguje. Konkrétně se jedná o KMail a gDesklets, který mi zde nepadá narozdíl od tolik vychvalované Superkaramby (ztrácely se naistalované aplety, hodiny byly neviditelné, nešlo nastavit aplety na průhledné a hlavně hrozné ovládání).

2. Jak si přidám na plochu Domovskou složku a Tento počítač? Jsem zvyklý je mít na ploše a nikde v nastavení jsem to nenašel. A jak zobrazím na ploše složku Dokumenty, kterou jsem si vytvořil v Domovské složce?

3. Proč nejdou vypnout systémové zvuky? Ačkoliv jsem v nastavení Systémová hlášení dal vypnout zvuky a uložit, nic se nestane!

4. Jak seřadit ikony s Systémové části panelu do dvou řádků nebo jak je zmenšit?

5. Proč musím některé aplikace spouštět nadvakrát - zejména ty, které vyžadují heslo roota (Adept, Krusader s právy roota, Synaptic)? Kliknu na program - v liště se přesýpají hodiny a pak to zmizne. Musím znovu kliknout na program a až poté vyskočí okno pro zadání hesla a program se spustí.

To jsou zatím první problémky, se kterými se potýkám :)
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Kubuntu
« Odpověď #1 kdy: 02 Srpna 2007, 17:17:01 »
ad 1 a 2: http://wiki.ubuntu.cz/FAQ/Grafické_prostředí (I ty, Brute?)

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
Kubuntu
« Odpověď #2 kdy: 02 Srpna 2007, 17:55:53 »
Citace: vojtech.t
ad 1 a 2: http://wiki.ubuntu.cz/FAQ/Grafické_prostředí (I ty, Brute?)
ad 1. Jj - to jsem zkoušel: Implicitně se ukládá sezení, programy běžící při odhlášení automaticky startují při přihlášení.
- Tak to se mi záhadným způsobem neukládá - gDesklets a KMail musím spouštět ručně
Alternativně lze uložit spouštěcí skript do adresáře ~/.kde/Autostart
- Jak vytvořím spouštěcí skript pro gDesklets, který má cestu /usr(share/gdesklets?
ad 2. Nechci tyto složky do Hlavní nabídky panelu, ale vytvořit je na ploše, abych do nich mohl vstupovat přímo a ne přes Systémovou nabídku.

No, v Gnome to bylo přece jen jednodušší ;) Pochop mě, že mám Kubuntu druhý den - na spoustu věcí jsem přišel a nastavil si je, ale s tímhle se potýkám :(
Marek *Marp* Pszczolka
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

eStar

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.linuxsoftware.cz/
Kubuntu
« Odpověď #3 kdy: 02 Srpna 2007, 18:05:49 »
K té dvojce, klikni na plochu pravím, vytvořit nový a dej odkaz na umístění (URL). Zvol si název souboru dej tam odkaz který okopíruješ třeba z konqueroru a je hotovo. Můžeš si takhle tvořit odkazi na jakékoliv místo.

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
Kubuntu
« Odpověď #4 kdy: 02 Srpna 2007, 18:24:22 »
eStar - díky - tohle mi pomohlo...Jak snadné ;)

A co ty další věci? nevíš nějaké řešení?
Marek *Marp* Pszczolka

eStar

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.linuxsoftware.cz/
Kubuntu
« Odpověď #5 kdy: 02 Srpna 2007, 18:57:58 »
Co se týče jedničky, tak mě to zatím spolehlivě funguje, ovšem programy které zmiňujete moc nepoužívám, takže nevím.
Ke čtyřce: Na panelech se ikony rovnají a přispůsobují velikost podle velikosti panelu.
K pětce: Je to bug, dlouho trvající a stále neopravený, uvidíme co s tím udělaji v KDE4, jediný můj poznatek o tom je že to blbne po použití shellu s právy root.

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
Kubuntu
« Odpověď #6 kdy: 03 Srpna 2007, 10:30:50 »
Přeju ti mnoho štěstí s KDE. V podstatě ti eStar odpověděl na všechno, jen ještě doplním:
Chceš-li některé položky ze systémové nabídky na plochu, stačí na ní kliknout pravým myšítkem a zvolit "přidat položku na plochu".
Rovnání ikon do dvou řad v nástrojovém pruhu ti umožní přidání apletu "rychlé spouštění aplikací".
Nevíš-li, jak při nastavení čehokoliv dál, zkus i pravé myšítko - většinou se objeví další kontextové menu rozšiřující možnosti nastavení.
Ještě tip: mocným nástrojem je Konqueror, který kromě toho, že je správcem souborů a  výborným webovým prohlížečem (téměř nejbezpečnější, navíc s jádrem, které zvládá ACID2 test), umí i mnoho jiných funkcí, zkus třeba zadat man:/ nebo settings:/ do adresního řádku (zástupce můžeš klidně tvořit na ploše). Nebo např. po instalaci balíčku Kio-sysinfo  a zadání sysinfo:/ vyskočí takové fešácké iformace o systému. Lze to použít jako tebou zmiňovaný "Můj počítač" na ploše.

nikola

• Stálý člen
  • **
Kubuntu
« Odpověď #7 kdy: 03 Srpna 2007, 10:42:51 »
Ještě bych zapomněl - systémové zvuky vypneš přes "Nastavení systému">"Upozornění">"Systémová hlášení". Dál už by to mělo být jasné: vypnout zvuky.

nikola

• Stálý člen
  • **
Kubuntu
« Odpověď #8 kdy: 03 Srpna 2007, 10:47:52 »
A do třetice - ovládání superkaramby kvůli tomu lepší nebude, ale vlastní aplikace je stabilnější - zaktualizuj KDE na 3.5.7 (bohužel bug z bodu 5 zůstává). Postup do FF je tady: http://kubuntu.org/announcements/kde-357.php

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
Kubuntu
« Odpověď #9 kdy: 03 Srpna 2007, 11:20:28 »
4nikola: moc díky. Zauktualizováno KDE na v. 3.5.7 už mám, Kio-sysinfo jsem nainstaloval a je to super. Na tu Superkarambu asi zapomenu, gDesklets se mi osvědčil a už jsem si to přidal do /.kde/Autostart a funguje mi to.

Zatím se s Kubuntu sžívám - je to změna oproti klasickému Ubuntu. Spousta věcí mi zde chybí, ale zase je zde spousta věcí navíc :) Až to budu mít prozkoumaný do hloubky, hodím na svůj blog své zkušenosti a pocity.

(Teď ještě, abych sehnal práci - třeba instalace a opravy PC - a budu spokojenej nejvíce...)
Marek *Marp* Pszczolka

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Kubuntu
« Odpověď #10 kdy: 03 Srpna 2007, 14:40:25 »
To sysinfo je pěkné. To by mělo být ve výchozí instalaci. Dík za něj. :)
Jen malé zjednodušení. Stačí spustit "spustit příkaz" (ALT+F2) a zadat " sysinfo:/" přímo tam. To platí i pro zbylé pseudo protokoly jako je např. manuálová stránka. Tedy např "#mount".

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Kubuntu
« Odpověď #11 kdy: 03 Srpna 2007, 14:45:33 »
ad 1) ALT+F2 --> kcontrol --> komponenty KDE --> správce relace --> obnovit ručně uloženou relaci.  Po uložení se v nabídce "start" (se toho názvu snad nezbavím. :) ) se objeví možnost "uložit relaci". Po zvolení se uloží desktop tak jak je. Po restartu se tak obnový.

ad 4) stačí potáhnout a zmenšit prostor pro ty ikony. Oni se samy začnou dávat nad sebe. Ale musí na to mít místo, takže je někdy třeba udělat širší hlavní panel. Celý ten pruh.

ad 5) ano, je to nějaký bug v KDE. Občas se mi to taky stane, ale je to nepravidelné. Hold to budeš muset skousnout. :)

N. Á. V. O. D. Y.

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
Kubuntu
« Odpověď #12 kdy: 03 Srpna 2007, 16:04:26 »
Díky za pomoc, takže body 1. - 4. jsou vyřešené a s bodem 5. se musím holt smířit ;)

Ještě bych potřeboval něco na ořezávání a změnu velikosti obrázků/fotografií. To dělám dost často. Zjistil jsem, že Kview ani Gwenview to neumí (resp. G umí měnit velikost, ale nějak divně s tiskem na papír?!) a otevírat GIMP mi připadá velkorysé. Nebo jsou pro ty dva KDE prohlížeče nějaké moduly, které je nutné doinstalovat?

A ještě jeden problémek - proč nejde u OpenOffice.org 2.2 spustit Quickstarter, tj. povolit rychlé spuštění z tray?
Marek *Marp* Pszczolka

rkamen

• Návštěvník
Kubuntu
« Odpověď #13 kdy: 03 Srpna 2007, 18:44:43 »
K tomu ořezávání a změně velikosti: nepotřebuju to nijak často, takže mám minimální nároky, ale umí to Krita, jenže to si ve srovnání s Gimpem zas tak moc nepomůžeš. Jinak úplně jednoduchý a rychlý je KolourPaint (takové Malování a la MSW :)) a v něm to jde taky přes Úpravy - Vložit do nového okna (výřez), resp. Obrázek - Změnit velikost velikost/měřítko.

nikola

• Stálý člen
  • **
Kubuntu
« Odpověď #14 kdy: 03 Srpna 2007, 19:33:01 »
Na správu a úpravu fotografií je super Digikam. Má jednoduchý editor fotografií, který např. ořez umí. Zatím v poslední stabilní verzi 0.9.2 je možné přiřadit fotografiím i GPS údaje a následně zobrazit při prohlížení lokaci na mapě přes web browser. Na cestě je už i kipi plugin, který umí upload fotky z digikamu do webového alba Googlu (picassaweb). Sice tahle nová verze není v repozitářích, ale stačí přidat do sources.listu a nainstalovat.
Kód: [Vybrat]
deb http://www.mpe.mpg.de/~ach/kubuntu/feisty ./;)

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
Kubuntu
« Odpověď #15 kdy: 03 Srpna 2007, 19:45:24 »
Jo, DigiKam mám a už jsem to tam našel...Hmmm jen mě zajímá, proč jsou mnohé KDE aplikace tak složité, když by to jistě šlo jednodušeji - jako třeba u gThumb v Gnome ;) kde je to přímo v nabídce a v jednom okně.
Marek *Marp* Pszczolka

nikola

• Stálý člen
  • **
Kubuntu
« Odpověď #16 kdy: 03 Srpna 2007, 19:50:11 »
To je právě ta odlišná filozofie mezi Gnome a KDE :D . Stejné cíle odlišnými prostředky. Gnome prostě používáš, s KDE si hraješ ;)

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Kubuntu
« Odpověď #17 kdy: 03 Srpna 2007, 20:00:39 »
On i Gwenview umí ořezávat a další věci. Musí se však dohrát nějaké pluginy(jsou společné i s DigiKam), ale fakt si nevzpomenu na jméno. Je to pak v moduly-dávkové zpracování.
Jinak samo používám Gimp. Neboj se opužívat Gtk věci, není důvod. Synaptic taky používám, neb Adept je na .... :)

N. Á. V. O. D. Y.

Poborskiii

• Aktivní člen
  • *
Kubuntu
« Odpověď #18 kdy: 03 Srpna 2007, 20:31:09 »
U DigiKamu je k dispozici i samostatný editor ShowFoto, umí to samé co ten vestavěný. Takže není nutné kvůli úpravě jedné fotky spouštět celý DigiKam, ten je akorát nutnou závislostí při instalaci, hlavně poté, co byly do něj integrovány pluginy. Nicméně osobně s ním mám od verze 0.9.x problémy, neb mi na Kubuntu při svém ukončení padá a zanechává v cache velké dočasné soubory, které je nutné ručně mazat.

K tomu dvojímu spouštění. Je to již několikrát "vyřešený" a přesto se znovu objevující bug, kdy poté, co bylo použito v konzoli "sudo", nechce napoprvé naběhnout "kdesu", používané u gui aplikací (analogie gksu u Gnome).
OS: Kubuntu 15.10 64bit, KDE 5, Qt 4.8.6/5.4.2, Nvidia 352.30
PC: ASUS M5A99X EVO, AMD FX-4300, RAM Kingston 2x4 GB DDR3 1600 MHz,
SSD Kingston V300 120 GB, HDD Seagate NAS 3TB (ST3000VN000), VGA ASUS Nvidia GeForce GT 440 Silent, Monitor Dell U2412M, skříň Coolermaster Sileo 500

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Kubuntu
« Odpověď #19 kdy: 04 Srpna 2007, 10:34:49 »
Poborskiii: Takže řešení je důsledné dodržování používání "kdesu" z konsole pro grafické aplikace. Jest tak?

N. Á. V. O. D. Y.

Poborskiii

• Aktivní člen
  • *
Kubuntu
« Odpověď #20 kdy: 04 Srpna 2007, 19:27:42 »
Tak ne, pro grafické (KDE) aplikace se používá "vždy" kdesu. Jde o to, že když se k přístupu k rootovským právům použije sudo (obvykle v konzoli) - např. sudo apt-get ..., tak následně použité kdesu (nejen v konzoli) má záhadný problém se k těm právům dostat a prostě se napoprvé nespustí. Dříve se dokonce stávalo, že se aplikace spustila bez (někdy i s) rootovských práv na pozadí (bez gui), takže o ní uživatel nevěděl. Čili, když se jí pokusil spustit podruhé, tak pokud byla povolena jedna instance, už samozřejmě nenaběhla. Nebo - typicky u Adeptu - naběhla podruhé sice s rootovskými právy (kdesu adept), ale byla k nepoužití jen v režimu read only, jelikož potřebné dpkg blokovala ta první instance běžící na pozadí. Takže to bylo furt samé "(sudo) kill adept". To naštěstí bylo opraveno a zůstává už jen ten primární problém, že po použití sudo se napoprvé nespustí kdesu.
OS: Kubuntu 15.10 64bit, KDE 5, Qt 4.8.6/5.4.2, Nvidia 352.30
PC: ASUS M5A99X EVO, AMD FX-4300, RAM Kingston 2x4 GB DDR3 1600 MHz,
SSD Kingston V300 120 GB, HDD Seagate NAS 3TB (ST3000VN000), VGA ASUS Nvidia GeForce GT 440 Silent, Monitor Dell U2412M, skříň Coolermaster Sileo 500

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
Kubuntu
« Odpověď #21 kdy: 04 Srpna 2007, 20:29:14 »
To je tedy zajímavý bug - a nějak nechápu, proč ještě není opravený. V Gnome s tímhle problémy nejsou - tak ať se tvůrci KDE trošku přiučí tam :)

No, teď řeším jiný problém - mysql. V phpRS vytvořím databázi, resp. se ji pokouším vytvořit, přesně dle návodu, ale háže to chybu. Na stránkách phpRS je uvedená možná chyba, že mysql je sice zapnuté jako aplikace, ale není v aktivním módu a zaboha nemůžu nikde přijít na to, jak ho mám zapnout do tohoto módu. Ale stejně je to divné, když mi na localhost běží spousta věcí (v php i html).
Marek *Marp* Pszczolka

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
Kubuntu
« Odpověď #22 kdy: 06 Srpna 2007, 11:36:33 »
Citace: milhouse
On i Gwenview umí ořezávat a další věci. Musí se však dohrát nějaké pluginy(jsou společné i s DigiKam), ale fakt si nevzpomenu na jméno. Je to pak v moduly-dávkové zpracování.
Jinak samo používám Gimp. Neboj se opužívat Gtk věci, není důvod. Synaptic taky používám, neb Adept je na .... :)
Tak jsem objevil na http://www.korecky.org/index.php?text=21-roz-r-oen-r-konqueroru super věci. Hlavně ta úprava velikosti obrázků po kliknutí na obrázek pravým myšítkem, vybrat Činnosti > Kim - Compress and Resize je prostě úžasná věc.
Marek *Marp* Pszczolka

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.