Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Partitions: Rozdělení 160GB disku pro Linux Ubuntu a Windows Vista  (Přečteno 4248 krát)

V-Tec

• Host
Dobrý den,
rád bych se s vámi poradil, jak mám rozdělit HDD na novém notebooku, když chci používat oba systémy: Linux Ubuntu 7.04 a Windows Vista Business.

Zajímá mě, v jakém poměru (v jakých velikostech) mám rozdělit 160GB na různé partitions, jejich pořadí, popřípadě i použitý file-system.

swap .. 1GB nebo 2GB (ram mám 1GB)
ext3 .. OS Linux Ubuntu 7.04 .. /root ..  ? GB
ntfs .. OS Windows Vista Business .. ? GB
ntfs(?) .. data .. ? GB

Díky moc za rady, V-Tec

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Partitions: Rozdělení 160GB disku pro Linux Ubuntu a Windows Vista
« Odpověď #1 kdy: 03 Srpna 2007, 12:55:27 »
swap → 1GB stačí
Ubuntu - "/"  → 10-15GB podle toho jestli bude chtít instalovat hodně věcí, které zaberou více místa (třeba hry)
Vista → nemám nejmenší tušení kolik ta věc může zabírat...
data → to záleží na vás, ale asi zbytek :)

V-Tec

• Host
« Odpověď #2 kdy: 03 Srpna 2007, 13:22:12 »
..mno, budu chtít v Linuxu poslouchat hudbu, dívat se na filmy a programovat (apache, php, mysql, C++, C#, ..), dále se asi pokusím rozeběhnout Beryl - to by mělo být vše, žádné hry nehraju .. ikdyž Wine asi také zprovozním. Bude mi na to těch 10-15GB stačit?

A ještě mě zajímá, jaký file-system mám použít pro oddíl "data", který bude mít největší velikost a bude využíván jak Woknama, tak Linuxem.. Je ntfs ideální, nebo mám radši zkusit FAT32? btw: ..vím, že podpora pro zápis na ntfs pro linux už je..

jirihuf

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 03 Srpna 2007, 13:48:54 »
já to mám řešeno tak, že win partition mám obsazen hudbou a všelijakýma hovadinkama, které v linuxu nejdou (celkem 40Gb partition - ale je to xp)... zbytek mám linux -
/ - 8Gb
swap - 1Gb
/home - zbytek
Have you tried turning it off and on again?

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #4 kdy: 03 Srpna 2007, 13:51:08 »
Citace: V-Tec
..mno, budu chtít v Linuxu poslouchat hudbu, dívat se na filmy a programovat (apache, php, mysql, C++, C#, ..), dále se asi pokusím rozeběhnout Beryl - to by mělo být vše, žádné hry nehraju .. ikdyž Wine asi také zprovozním. Bude mi na to těch 10-15GB stačit?
Pokud budete svoje data ukládat jinam, tak to stačit bude.

Citace: V-Tec
A ještě mě zajímá, jaký file-system mám použít pro oddíl "data", který bude mít největší velikost a bude využíván jak Woknama, tak Linuxem.. Je ntfs ideální, nebo mám radši zkusit FAT32? btw: ..vím, že podpora pro zápis na ntfs pro linux už je..
http://wiki.ubuntu.cz/FAQ/Ubuntu_a_Windows

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #5 kdy: 03 Srpna 2007, 15:29:36 »
Este doplnim ze pokial by si chcel niekedy v buducnosti skusat uspavanie pc(hibernate to HDD) tak daj swap ako 2x velkost ram.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

pinpet

• Aktivní člen
  • *
Re: Partitions: Rozdělení 160GB disku pro Linux Ubuntu a Windows Vista
« Odpověď #6 kdy: 13 Prosince 2007, 19:53:03 »
takze u 2GB RAM dat pre istotu 4BG? lebo planoval som dat menej :)
lenivost je najvacsi bug cloveka

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.