Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Programy Win a DOS pod Ubuntu  (Přečteno 5063 krát)

MartinL

• Návštěvník
Programy Win a DOS pod Ubuntu
« kdy: 03 Srpna 2007, 16:13:58 »
Dobrý den,

prosím o radu. Linux Ubuntu je super, ale potřebuji pomoc ohledně možnosti spouštění programu DOS a Win pod Ubuntu. Mám provedenou nově aktualizaci. Nemohl jsem najít žádný balíček pro emulování techto programu. Dále jsem si chtěl spustit internetové radio a to nešlo. Zatím mám oba systémy, ale po odladění chci používat pouze Ubuntu.

Předem děkuji Martin

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #1 kdy: 03 Srpna 2007, 16:17:06 »
Pro "emulování" Windows lze použít aplikaci Wine. Pro používání internetového rádia (předpokládám v prohlížeči Firefox) si musíte doinstalovat rozšíření (pluginy).
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 03 Srpna 2007, 16:39:27 »
Na spousteni programu (her) pro DOS, ale pouze pro dos, zkuste emulator DosBox, jiste bude v Synapticu. Na strankach projektu se take muzete podivat, jak je to s fungovani konkretnich her. Take muzete pripadne zkusit free klon DOSu FreeDOS, coz ale neni emulator, nybrz primo operacni system, musel byste jej tedy nainstalovat, napriklad  pomoci virtualizace.

Pokud internetove radio vysila prostrednictvim mp3 ci OGG streamu, muzete je poslouchat pomoci hudebniho prehravace (ve win jsem pouzival WinAmp, v linuxu podobny XMMS). Ale zalezi to na radiu, funguje tak napriklad Cesky rozhlas.

Pavel Půlpán

« Odpověď #3 kdy: 03 Srpna 2007, 16:39:28 »
Doplneni: Na DOS aplikace je pouzitelny napriklad DOSBox ci jiny emulator... ;)

Pavel Půlpán

« Odpověď #4 kdy: 03 Srpna 2007, 16:40:17 »
4kkaarreell: Sakra... byls o vterinu rychlejsi. :D

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 03 Srpna 2007, 16:42:19 »
Citace: diwoczaak
4kkaarreell: Sakra... byls o vterinu rychlejsi. :D
Jj, napadlo me preste to same. :-) Holt zkusenost.

MartinL

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 04 Srpna 2007, 09:42:35 »
Prosím ještě jednou o radu. Nepovedlo se mě udělat změnu (pluginu ve Firefoxu) kvůli internetovému rádiu.
Druhá věc co se mě nepovedla tak je ohledně wine . Mám staženou poslední verzi z http://wine.budgetdedicated.com/apt/pool/main/w/wine/wine_0.9.42~winehq0~ubuntu~7.04.orig.tar.gz , ale jak tento soubor můžu nainstalovat do ubuntu 7.04?. Jak je psáno na wiki.ubuntu.cz tak jsem nenašel soubor s příponou *.exe .
Můžu mít nainstalováno součastně wine i Dosbox a je stejná instalace?. Vím že to je více otázek, ale předem děkuji za odpověď Martin.

Volis

• Stálý člen
  • **
  • Impossible is nothing :o]
    • www.petrvolak.com
« Odpověď #7 kdy: 04 Srpna 2007, 10:21:20 »
Citace: MartinL
Prosím ještě jednou o radu. Nepovedlo se mě udělat změnu (pluginu ve Firefoxu) kvůli internetovému rádiu.
Druhá věc co se mě nepovedla tak je ohledně wine . Mám staženou poslední verzi z http://wine.budgetdedicated.com/apt/pool/main/w/wine/wine_0.9.42~winehq0~ubuntu~7.04.orig.tar.gz , ale jak tento soubor můžu nainstalovat do ubuntu 7.04?. Jak je psáno na wiki.ubuntu.cz tak jsem nenašel soubor s příponou *.exe .
Můžu mít nainstalováno součastně wine i Dosbox a je stejná instalace?. Vím že to je více otázek, ale předem děkuji za odpověď Martin.
To co iplicitne istalujes do linuxu nikdy nebude mit priponu *.exe... Linux tyto soubory nezna..
Unix is Unisex :-]

Ubuntu User: 16398 || Linux User: 451118.

slamozrout

« Odpověď #8 kdy: 04 Srpna 2007, 11:14:06 »
wine instaluj z repozitaru v konzoli zadat "sudo apt-get install wine" je to pohlnejsi a rychlejsi nez to kompilovat ze souboru co jsi stahoval.Jinak jestli muzes mit wine a dosbox naistalovanej najednou tak v tom problem neni mam naistalovany oba programy a v pohode.Instalace Dsboxu "sudo apt-get install dosbox".
MSI P35 Platinum, Core 2 Duo E6850 3GHz, Patriot DDR2 2x1GB 800MHz Kit, ASUS EN8600GT 512MB DDR3, Archlinux....

thiemel

• Návštěvník
    • http://www.wifizabreh.net
« Odpověď #9 kdy: 04 Srpna 2007, 13:10:24 »
Citace: kkaarreell
Na spousteni programu (her) pro DOS, ale pouze pro dos, zkuste emulator DosBox, jiste bude v Synapticu. Na strankach projektu se take muzete podivat, jak je to s fungovani konkretnich her. Take muzete pripadne zkusit free klon DOSu FreeDOS, coz ale neni emulator, nybrz primo operacni system, musel byste jej tedy nainstalovat, napriklad  pomoci virtualizace.

Pokud internetove radio vysila prostrednictvim mp3 ci OGG streamu, muzete je poslouchat pomoci hudebniho prehravace (ve win jsem pouzival WinAmp, v linuxu podobny XMMS). Ale zalezi to na radiu, funguje tak napriklad Cesky rozhlas.
DosEmu
Doporučuji program/balíček DosEmu - je dobrý v tom, že nic neemuluje (stejně jako WINE - "Wine Is Not Emulator"). Po spuštění dosemu/xdosemu se v domovské složce vytvoří adresář .dosemu, kam se uloží i "disk C" a kam si pak můžeš nahrávat vlastní soubory.

Já si "upravil" PC tak, aby se mému dědovi, který byl ještě zvyklý na MS-DOS, po přihlášení přes KDM (na papírku má návod, jak na to) pustil xdosemu ve fullscreenu, odkud si přes jednoduché "textové menu" pouští své dvě oblíbené hry - Flek! a Mahjongg :D. Po ukončení dosemu (spuštění příkazu "exitemu") se i automaticky odhlásí.

DosBox
Tento program je vhodný spíše pro "úplně staré hry", které často vyžadovaly pro svůj chod ještě CGA grafiku a "upravovaly" si "real time clock" - u Windows95 bylo pro jejich spuštění potřeba restartovat PC do "čistého" MS-DOSu.
sorry, není čas sledovat toto fórum :-(
Gentoo : desktop 64bit : AMD X2 6400 + x1200
Ubuntu 7.10 : desktop 64bit : ( MSI-S270@Turion MT32 + x200m # Dell Optiplex 745@Core2Duo + x1300 ) Debian 4.0 : server 64bit : AMD X2 3800 Ubuntu 6.10 : server 32bit : Via Nehemiah PD1000

MartinL

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 09 Srpna 2007, 08:57:22 »
Na své P4 jsem naistaloval Ubuntu 7.04 z DVD (plnou verzi). Zde mám již
funkční Wine z repozitáře a aktualizované na poslední verzi a funkční.
   Dosemu a DosBox také určitě půjde, ale nemohl jsem  najít odkaz pro
aktualizaci jako jsem přidal pro wine ( deb
http://wine.budgetdedicated.com/apt feisty main).
Vytisk jsem si nějaké materialy z fora (pro Dos to nechci kvůli hrám, ale PC
Fandu).
   Nainstaloval jsem ještě řadu dalších balíčku, jak jsem to testoval tak
jsem přišel na to že třeba již *.mp3 chodí OK. Zvukovku mám nastavenou v
pořádku pokud jde jenom něco (musím tam určitě něco doinstalovat, ale už
nevím co?). Nainstaloval jsem si také balíček radio a jde OK. Nejdou mě
zvukové CD, radio na netu a třeba také CT24 protože nejde nainstalovat Real
Player co žádá pro správnou funkci.
   Instalaci jsem provedl také na svém NTB Celeron 400, HDD 60 GB, DDR256 MB
a mám slabou grafiku a proto jsem musel provést instalaci v textovém menu.
Vše nyní proběhlo OK. Je zde jedna chyba že jsem  nastavoval pouze síť a
uživatelské heslo, ale né uživatelské jméno (pokud ho neznám tak mě to
nechce pustit dále pro spuštění Ubuntu?). Na obou strojích mám také
nainstalované XP (legální) a ty jdou OK, ale všichni víme že jsou s nima problémy. Mozillu mám tak v XP a vše chodí OK. Nainstalované překladače (ikona) se ukážou pouze v IE, ale né v Mozille.
Po odladění Linuxu to nebude mít chybu a bude to super.

Děkuji moc za odpověď.

Pavel Půlpán

« Odpověď #11 kdy: 09 Srpna 2007, 09:41:00 »
Tak nejak jsem netusim co myslite tou plnou verzi Ubuntu. Patrne desktop. :)

Na spusteni internetove televize budete muset pouzit nejaky plugin kodeku pro pouzity prohlizec. Pro Firefox a jakoukoliv jinou Mozillu je v hlavnim repozitari napriklad plugin MPlayeru a plugin VLC. Vlastne i GStreamer. Ja pouzivam VLC... a propo u vsech televizi CT je v nabidce krome RealMedia i Windows Media Video. To pomoci MPlayeru , GStreameru i VLC se spravnymi kodeky prehrajete. ;)

MartinL

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 09 Srpna 2007, 09:59:23 »
Máte pravdu je to desktop. Nemohl jsem najít který plugin budu potřebovat pro Net radio i televizi. RealMedia při instalaci mě nahlásil chybu a Windows Media Video nenašel. Mám Ubuntu 7.04 Feisty Fawn (DVD).

Děkuji za odpověď.

Pavel Půlpán

« Odpověď #13 kdy: 09 Srpna 2007, 16:43:33 »
K moji spokojenosti mi naprosto bezchybne funguje kombinace kodeku VLC a jeho plugin do Mozilly... tedy balicky "vlc" a "mozilla-plugin-vlc". ;)

MartinL

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 10 Srpna 2007, 21:57:32 »
CT24 již chodí po nainstalování real playeru (mám rychlí Net, ale někdy se to zaškubné).
Radio z Netu mě nejde kvůli tomu že jsem nemohl najít plugin VLC pro Mozillu (balíčky pro Ubuntu mám nainstalované).

Pokud někdo může dát rádu tak předem děkuji.

MartinL

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 13 Srpna 2007, 11:46:50 »
Toto téma můžu ukončit. Radio z Netu nejde, ale jde  a je funkční přes balíček Gnomeradio.
Jinak vše chodí jak má a je OK.

Pavel Půlpán

« Odpověď #16 kdy: 13 Srpna 2007, 13:17:44 »
Plugin "mozilla-plugin-vlc" je v Universe sekci oficialnich ubuntich repozitaru. Zkontrolujte si nastaveni zdroju System->Sprava->Zdroje softwaru. ;)

MartinL

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 15 Srpna 2007, 07:52:58 »
Toto jsem dělal na počátku a je to stále stejné. Jak jsem již psal tak mě jinak vše chodí OK. Radio je z baličku Gnomeradio.

thiemel

• Návštěvník
    • http://www.wifizabreh.net
« Odpověď #18 kdy: 15 Srpna 2007, 08:05:31 »
Citace: MartinL
Toto téma můžu ukončit. Radio z Netu nejde, ale jde  a je funkční přes balíček Gnomeradio.
Jinak vše chodí jak má a je OK.
Ale jde, jen je "trošku složitější" jej zprovoznit. Já používám "eye-candy" KDE desktop. Na hudbu tam používám AMAROK, především na internetová rádia... Dále používám KMPLAYER, což je "KDEčkovská nádstavba" pro MPLAYER a přehrávání i-netového rádia v okně www prohlížeče (KDEčkovský KONQUEROR) mi taky jde bez problémů...

Prostě záleží na www prohlížeči a grafickém prostředí případ od případu. (Holt, někdy si člověk vyláme zuby, než zjistí, že to prostě v "tom konkrétním programu" nejde, zato v jiném ano... :( )
sorry, není čas sledovat toto fórum :-(
Gentoo : desktop 64bit : AMD X2 6400 + x1200
Ubuntu 7.10 : desktop 64bit : ( MSI-S270@Turion MT32 + x200m # Dell Optiplex 745@Core2Duo + x1300 ) Debian 4.0 : server 64bit : AMD X2 3800 Ubuntu 6.10 : server 32bit : Via Nehemiah PD1000

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.