Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vlastnictví a oprávnění souborů/adresářů  (Přečteno 1846 krát)

Michal Basl

• Návštěvník
Vlastnictví a oprávnění souborů/adresářů
« kdy: 07 Srpna 2007, 08:37:02 »
Nainstalil jsem si UbuntuServer 7.04, kde bych chtěl provozovat webové stránky, tzn. klasická instalace LAMP + FTP. Pro FTP jsem nainstaloval ProFTPd.
Ještě honím nějaké mouchy a dolaďuji všechny komponenty, ale měl bych takový obecnější dotaz, protože mám celkem chaos v nastavení práv (je to můj první Linuxový server, doteď jsem používal Win2000, tak kdyžtak omluvte moji terminologii).
Služba Apache a MySQL je spuštěná jako root, nebo výchozí uživatel zadaný při instalaci serveru? Potom musí být i ostatní služby, soubory a adresáře ve vlastnictví tohoto uživatele? A výchozí FTP uživatel (a soubory jím nahrané) také?

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
« Odpověď #1 kdy: 07 Srpna 2007, 19:28:14 »
Zdar, mmtalne na tom taky pracuji. Muzem se radit.

Sluzbu a uzivatele zjistis z programu top.
Apache2 bezi pod uzivatelem www-data
MySQL bezi pod uzivatelem mysql
Myslím že to nevadí když si ten adresář převezmeš za vlastníka.
Kód: [Vybrat]
sudo chown audant /var/wwwNebo abys do nej mohl zapisovat bez toho abys byl root, staci
sudo su
chmod 755 /var/www -R
exit
nyni muzes vytvorit soubor v adresari www
touch /var/www/soubor.html
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

Pavelp

• Host
« Odpověď #2 kdy: 07 Srpna 2007, 20:01:59 »
Jen tak - vcelku dobre je, kdyz soubory ve /var/www vlastni nejaky normalni uzivatel, treba spravce, ale ne root. Kdyz nezapomenete tam vsechno delat jako ten user, nebudou problemy s pristupy, mazanim  a podobne. Prava se pak nastavi na owner - pepa, group - www-data, ostatni - nic.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.