Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace ubuntu na disk s více logickými jednotkami  (Přečteno 3293 krát)

LWL

• Návštěvník
Instalace ubuntu na disk s více logickými jednotkami
« kdy: 08 Srpna 2007, 20:15:08 »
Zdravím, chtěl jsem si nainstalovat Ubuntu a vyvstal přede mnou (jistě velmi triviální ;o)) problém. Mám v počítači disk o kapacitě 160GB. Ten jsem si při instalaci XPček rozdělil na tři logické jednotky. C:\ 10GB, D:\ 42GB a E:\ 100GB (+/-). Na C mám XPčka, na D jsem nainstaloval Visty a E používám na data. Jelikož jsem usoudil, že zhruba 42GB na Vistu je pro mne dost, tak jsem se rozhodl, že tuto logickou jednotku "ořežu" o nějakých 6GB právě pro nainstalování Ubuntu. Proto jsem v instalaci Ubuntu zvolil dělení disku RUČNÍ. To ořezání se mi ještě zdařilo. Jednotka D se o těchto 6GB skutečně zmenšila. Ale tím jsem také skončil. V instalátoru Ubuntu se "logická jednotka" jeví jako free space a když ji kliknutím označím a dám "VPŘED", tak se mi objeví upozornění "ŽÁDNÝ KOŘENOVÝ SOUBOROVÝ SYSTÉM" s větami: Není určen kořenový souborový systém. Opravte to s příslušného menu.

Ubuntu mám v ruce poprvé a domnívám se, že to bude určitě jen nějaká hloupost... Nicméně, se nechci pustit metodou pokus/omyl, protože jsou pro mě data na disku důležitá. Kdo ví, jak by se s tím mím dělením pak popraly widle :o))

Budu vděčný za jakoukoli radu. Děkuji všem.
LWL - LifeWithLinux

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #1 kdy: 08 Srpna 2007, 20:32:52 »
No, tak to máte v pohodě, kritickou operaci přerozdělení disku máte za sebou i bez zálohy. :)
Na našívaší squelé wiki máme návod, jak to instalit: http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce_instalac%C3%AD
Musíte zvolit disk, kde bude Linux. Označováno jako: /
Pak si ještě projděte odkazy v mé patičce.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Radix

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 08 Srpna 2007, 20:35:36 »
Vždyť ti to píše, co jsi neudělal: Není určen kořenový souborový systém. Opravte to s příslušného menu.
Zvol kořenový systém jako "/" (bez úvozovek) a 0,5 - 1 GB dej na swap.

LWL

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 08 Srpna 2007, 21:36:10 »
Tak už to frčí... Jen jsem si neuvědomil, že musím ještě taky vytvořit swap... Jsem myslel, že se vytvoří při instalaci automaticky. Hold je to oproti widlím rozdíl - A TO JE DOBŘE ;o) Díky

Teď ještě musím rozchodit připojení k netu. Používám totiž jako modem mobil přes EDGE. Tak se na to fakt těším.
LWL - LifeWithLinux

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 08 Srpna 2007, 21:58:45 »
V tom případě se vám může hodit offline verze wiki: http://wiki.ubuntu.cz/Offline_Wiki

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

LWL

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 08 Srpna 2007, 22:22:25 »
To jistě bude, díky za tip. Ale obávám se, že asi největší problém bude "donutit" Ubuntu, aby bral ten můj SE w810i jak modem, když ho připojím přes USB kábl. Pochybuju, že se tím SonyErik vůbec zabývá a vydává spešl ovladače na linux. Tam májí teď starosti se SP3 :o)) Budu to muset pohledat...
LWL - LifeWithLinux

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.