Zdravím, chtěl jsem si nainstalovat Ubuntu a vyvstal přede mnou (jistě velmi triviální ;o)) problém. Mám v počítači disk o kapacitě 160GB. Ten jsem si při instalaci XPček rozdělil na tři logické jednotky. C:\ 10GB, D:\ 42GB a E:\ 100GB (+/-). Na C mám XPčka, na D jsem nainstaloval Visty a E používám na data. Jelikož jsem usoudil, že zhruba 42GB na Vistu je pro mne dost, tak jsem se rozhodl, že tuto logickou jednotku "ořežu" o nějakých 6GB právě pro nainstalování Ubuntu. Proto jsem v instalaci Ubuntu zvolil dělení disku RUČNÍ. To ořezání se mi ještě zdařilo. Jednotka D se o těchto 6GB skutečně zmenšila. Ale tím jsem také skončil. V instalátoru Ubuntu se "logická jednotka" jeví jako free space a když ji kliknutím označím a dám "VPŘED", tak se mi objeví upozornění "ŽÁDNÝ KOŘENOVÝ SOUBOROVÝ SYSTÉM" s větami: Není určen kořenový souborový systém. Opravte to s příslušného menu.
Ubuntu mám v ruce poprvé a domnívám se, že to bude určitě jen nějaká hloupost... Nicméně, se nechci pustit metodou pokus/omyl, protože jsou pro mě data na disku důležitá. Kdo ví, jak by se s tím mím dělením pak popraly widle :o))
Budu vděčný za jakoukoli radu. Děkuji všem.