Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: propojení Glade Intereface Designer na postgreSQL  (Přečteno 2434 krát)

chessx

• Aktivní člen
  • *
propojení Glade Intereface Designer na postgreSQL
« kdy: 08 Srpna 2007, 22:58:08 »
Kdo prosím poradí, jak zobrazím tabulku z postgreSQL v prostředí Glade Interface Designer? (který prvek v GID mám použít a jak to propojím s databází, aby se mě ukázaly vybrané hodnoty z vybrané tabulky?). Propojení bych chtěl zřídit při spuštění programu a při ukončování programu spojení s DB zrušit.

Děkuju

chessx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #1 kdy: 09 Srpna 2007, 10:26:20 »
Prosím Vás, pokud mě někdo nemůže poradit s dotazem, tak bych jej upravil:

Pomocí jakého nástroje a jak můžu naprogramovat dolování a zadávání dat s postgreSQL pro běžného uživatele. Základní znalosti SQL mám, ale nevím jak to dělat v UBUNTU. Dělal jsem to pod W pomocí VB přes ODBC - tady nevím jak. pgAdmin mám nanistalovaný, testovací data připravená. Doinstaloval jsem i ODBC pro postgreSQL, ale nevím co s tím

Pavelp

• Host
« Odpověď #2 kdy: 09 Srpna 2007, 10:38:58 »
Porad nejak nechapu Vasi otazku. Bud ten program umi odbc, takze jste ho nainstaloval, zkonfiguroval oboje a melo by to jet. Nebo se umi k Postgresu pripojit rovnou, pak by to taky nemel byt problem. Nastroj jako VB Vam tady asi bude chybet, grafika je v jine podobe. Ten Glade Interface Designer je pro Linux? Jestli ano, nemuze to byt problem, jestli ne, mate smulu.
Jen pro zajimavost, kdyz si spustite radkovy postgres klient v konzoli, muzete v nem zakladni spravu databazi delat.
$psql -h host databaze uzivatel

chessx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 09 Srpna 2007, 10:47:06 »
Glade Interface Designer je pro Linux. Dají se s tím tvořit formuláře, ale nějak jsem nenašel, jak to připojit na DB. Přitom pgAdmin se na databázi připojil normálně. Proto potřebuji poradit

Pavelp

• Host
« Odpověď #4 kdy: 09 Srpna 2007, 11:14:38 »
A ma tu funkcnost kterou pozadujete, ten program?

chessx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 09 Srpna 2007, 11:27:02 »
to já právě nevím (teprve se v UBUNTU rozhlížím zda bych mohl plnohodnotně nahradit W) - popřípadě bych potřeboval poradit, který program, pomocí kterého lze vytvářet uživatelský okna tuto fci má

shaman

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 09 Srpna 2007, 11:58:56 »
Já mám takový dojem, že Glade Interface Designer jenom tvoří formuláře a okna... Jejich popis pak uloží do XML souboru a ten se musí použít v nějakém programu napsaném zvlášť. Obávám se, že samotný Glade Interface Designer s databází neprojíte.

chessx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 09 Srpna 2007, 12:22:42 »
Už to skoro mám, ale není to kompletní.

V Pythonu lze naprogramovat připojení na postgreSQL následující sekvencí:
PGconn *PQsetdbLogin(const char *pghost,
                     const char *pgport,
                     const char *pgoptions,
                     const char *pgtty,
                     const char *dbName,
                     const char *login,
                     const char *pwd);

Bohužel ještě nevím, jak tuto sekvenci aktivovat při stisku tlačítka nebo otevřením formuláře v Glade Interface Designeru

Pavelp

• Host
« Odpověď #8 kdy: 09 Srpna 2007, 19:28:29 »
Mam dojem, ze si porad nerozumime. Jestli jsem to dobre pochopil, programujete nejaky frontend pro COSI. To COSI je naprogramovane v CEMSI.
Budu vestit, ze COSI je nejaky program, ktery ma spolupracovat s postgresem. CEMSI - jak jste nam nechtene prozradil - je Python (snad).

Jestli mam pravdu, pak:
1. Pripojeni k postgresu v Pythonu vypada nejak takhle:
Kód: [Vybrat]
q6="SELECT ico, nazev FROM xorg WHERE not exists (SELECT ico FROM ico WHERE xorg.ico = ico.ico);"
#==============================================================================
def qopen(qdb):                                                 # otevre sql databazi
        cdb = qhost + ' dbname='+qdb+' user=test'
        from pyPgSQL import PgSQL
        global condb, curdb
        condb=PgSQL.connect(cdb)
        curdb=condb.cursor()                                    # create cursor ....
        return
#==================================================================
def qdotaz(q):                                  # q6 porovna xorg s ico a insert !!!!
        curdb.execute(q)                        # dotaz do cursoru
        ares=curdb.fetchall()           # odkaz do curdb, ale vysledek je v res !!??
        if curdb.rowcount:                      # ? je neco ?
                for i in range(curdb.rowcount):
#                       print i, ares[i][0],  ares[i][1]                #  ico, nazev
                        qexec(qi2 % (ares[i][0], ares[i][1]))           # vlozit do ICO
                condb.commit()
        else:
                 os.system ("echo 'Zadny. novy zaznam' >> ./upad.log")
        return
#===================================================================
A tak dal a podobne az do konce
#===================================================================
2. Jak to propojite s tim widgetem nemam tuseni, grafikou se nezabyvam. Ve VB byste to nadratoval mysi, tady to asi pude ztuha.

chessx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 10 Srpna 2007, 09:19:44 »
Díky moc - kód bych dohromady nějakej dal, ale já mám spíš problém, jak to zamontovat do Glade Interface Designeru alespoň, jak jsem se díval by to mohlo vyhovovat tvorbě uživatelských formů nebo poradit v jakém jiném prostředí uživatelské formuláře tvořit do kterých se dá zdroják napojit.

Děkuju

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.