Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: rozdělené partyšny. Druhá je v systému jako /home  (Přečteno 1750 krát)

Gooorila

• Návštěvník
rozdělené partyšny. Druhá je v systému jako /home
« kdy: 12 Srpna 2007, 11:32:24 »
Zdar
na svém NTB mám dik rozdělen na dvě partyšny. Jsem klasický windowsák, tak možná chápu špatně některé věci kolem linuxu, ale proč mám druhou partyšnu v systému jako /home? Nikdo neví, kdy budu muset reinstalovat, takže data se mi při reinstalu první partyšny smažou/nesmažou? Dá se v tuto chvíli udělat, aby se druhá partyšna zobrazovala, jako druhý disk (je to to samé, ale pro mě v tuto chvíli ještě srozumitelnější a rychlejší)?

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #1 kdy: 12 Srpna 2007, 12:34:52 »
Vůbec nechápu, co jste tím myslel. :) Ale to neva.

Pokud pro vás není problém rozdělit disk ručně, rozdělte ho na 4 díly:

- winxp
- linux asi 6 GB, označovaný jako /
- home pro vaše data. Ekvivalent Dokument and settings.
- swap - velikost 2x RAM

Jinak se to tu mnohokrát řešilo. Návod je i na wiki: http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce_instalac%C3%AD

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Gooorila

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 12 Srpna 2007, 14:17:44 »
no, takhle: Jako windowsák jsem byl zvyklý mít HDD rozdělen na více partyšen, takže v tomto počítači se zobrazovaly dva a více disků. Při reinstalu jsem přeinstaloval jednu a data na ostatních zůstaly beze změn.
Při instalaci kubuntu jsem opět vytvořil dvě partyšny. Jedna na systém, druhá na data. Jenže když jsem teď v systému, dva disky zde nevidím a našel jsem složku /home, která je stejně velká, jako druhá partyšna. Proto chci vědět, jestli se dá z /Home udělat druhý disk v tento počítač.
Jinak, SWAP jsem nedával. Je to problém?

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 12 Srpna 2007, 14:35:29 »
Problém to být nemusí, dokud neděláte s náročnými programy na paměť. Swap je jako virtuální paměť na Win. Pokud dojde RAMka, co pak? A nepůjde vám hibernace.

Pokud jste označil tu 2.partišnu jako /home, tak to je samostatný oddíl. V linuxu je VŠE adresář nebo soubor, tedy i pártišny.
V konzoli si dejte "sudo fdisk -l" a vyjede vám rozdělení disku. Nebo "df -m".
Takže pokud přeinstalujete Linux, /home vám zůstane i s daty a nastaveními pro programy. Ty se uchovávají právě v /home. Ale jsou skryté. Začínají tečkou.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.