Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: BIOS nenajde disk po instalaci Ubuntu ??  (Přečteno 2265 krát)

Vico.B

• Aktivní člen
  • *
BIOS nenajde disk po instalaci Ubuntu ??
« kdy: 21 Srpna 2007, 17:03:02 »
Zdravím!! Tak dneska jsem se setkal opravdu se zvláštní chybou... Ve svém desktopu (Celeron, chipset VIA) mám 80 GB disk Seagate, v biosu nastavenou automatickou detekci IDE... Dneska jsem do něj nainstaloval vedle Win XP ještě Ubuntu (na druhý oddíl). Problém je, že pokaždé, když nabootuju do ubuntu tak při dalším restartu bios disk nenajde a musím ho nechat vyhledat ručně... Když bootuju XP tak se nic nestane a disk to najde i po následném restartu. Zatím jsem to vyřešil tak, že jsem v biosu nastavil disk manuálně, ale to je jen takové nouzové řešení...

Setkali jste se někdo s podobným problémem?? Mi přijde jako strašný nesmysl aby ubuntu ovlivnilo bios... Nebo se pletu??
Ještě nejsem tak starý abych si nechal vykat...

Toshiba Satellite M100-165, T2300, 2x2048, ATI X1400 powered by Ubuntu 8.04 Hardy Heron

Czario

• Stálý člen
  • **
  • skill :: passive-llama
« Odpověď #1 kdy: 21 Srpna 2007, 19:23:17 »
Mno mě při startu PC občas nedetekuje disk, po chvilce(1-90min) to ale nějak rozdýchá... (v biosu ruční instalaci nemam, mam notebook a vždy musím vypínat a zapínat pc.)
Ale je možné, že to je diskem (už mam objednaný nový). Dělá mi to už docela dlouho. Teda hlavně když je zima :-D .  Disk začne cvakat.

Ale do windows nebootuji, takže žádnou spojitost nevidím. A pokaždé se to neděje. Někdy se mi to nestalo i týden (když bylo teplo :-D , proto teď když má začít zima sem si právě objednal ten nový :-P )

kdo ví... třeba ti také odchází disk :-)

Vico.B

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 21 Srpna 2007, 19:57:53 »
Ten disk je prakticky nový, ležel ve skříni a teprve asi před měsícem jsem ho našrouboval do desktopu (kdysi jsem jej využíval jako externí disk k notebooku, fungoval bez problémů). Každopádně doteď fungoval, po instalaci ubuntu ne. Je to opravdu zvláštní. Mohlo přepsání MBR nějak ovlivnit detekci disku??

Toshiba Satellite M100-165, T2300, 2x2048, ATI X1400 powered by Ubuntu 8.04 Hardy Heron

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #3 kdy: 21 Srpna 2007, 20:29:57 »
nemělo by
zkontroloval bych hardwareové zapojení...
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #4 kdy: 21 Srpna 2007, 20:38:14 »
Nemohlo by taku chybu robit zle fungujuce ACPI? Ak by ten HDD chybne uspalo(vyplo).
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Vico.B

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 21 Srpna 2007, 20:42:55 »
No, ráno to zkusím rozebrat, ale pochybuju že je chyba v zapojení... Měsíc na XP to fungovalo a zrovna dneska s tím ubuntu to fungovat přestalo... Zkusím to prozkoumat káblík po kabelu a uvidíme :)

//
tibor - sleep, hibernate a podobné věci na desktopu nepoužívám, jen on/off :)

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #6 kdy: 21 Srpna 2007, 20:48:45 »
Pokud máte doma náhradní ATA/SATA kabel, zkuste ho vyměnit.
Jinak, jak říkal TIBOR, zkuste nabootovat s parametry noapic a nolapic a vypnout PC, třeba to pomůže.
Mě se zdá, že Windows vypínají PC trošku jinak než Linux. Na Windows se mi vše vypnulo naráz, jako kdybych jej vypojil ze zásuvky. Na Linuxu se podle zvuku nejdříve vypnou disky a ihned poté celé PC.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.