Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s diskom [vyřešeno]  (Přečteno 1451 krát)

Laco8888

• Návštěvník
Problém s diskom [vyřešeno]
« kdy: 27 Srpna 2007, 08:41:59 »
Zdravím, som tu nový, a prišiel som sem hlavne kvôli jednému problému. Mám na notebooku inštalovaný Win aj Ubuntu. Pre Ubuntu som dal 60GB disku, pre Win 20GB. Keď som vo Win, ten nevidí Ubuntu disk |to je myslím normálne| a keď som v Ubuntu, vidím Win disk. Môžem súbory z neho používať, ale nie mazať, alebo meniť. A to ma štvalo, tak som sa pýtal, či by sa s tým nedalo niečo robiť. Kamarát mi odporučil NTFS balík. Nainštaloval som ho a spustil, nastavil podporu. Krása, všetko som mohol robiť aj vo Win disku. Ale keď som potom notebook vypol, a zapol znova v Ubuntu, spravilo pri bootovaní dáku kontrolu. Systém sa normálne spustil, ale ten Win disk, v kt. som predtým mohol všetko robiť mi vôbec nenašlo! Tak som skúsil NTFS deaktivovať, našlo ho, ale zas som nemohol s ním nič robiť okrem používania. A keď som sa znova pokúsil aktivovať NTFS vyhlásilo mi jedno okno a neviem, čo mám s tým robiť. Hľa, to okno - http://www.badongo.com/pic/1355184

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #1 kdy: 27 Srpna 2007, 08:50:45 »
A vypnul jste Windows standardně, úplně? (bez hibernace a podobných věcí) Nebo kdyžtak zkuste něco z návodu http://wiki.ubuntu.cz/Podpora_z%C3%A1pisu_pro_NTFS?highlight=%28ntfs%29
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

qUAKER

• Host
« Odpověď #2 kdy: 27 Srpna 2007, 08:57:19 »
musi se nastartovat do windows,normalne vypnout a pak nastartovat do linuxu. kdyz se to vypne natvrdo,vyhlasi linux ze se ma disk zkontrolovat.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #3 kdy: 27 Srpna 2007, 09:00:34 »
Díky, přesně tohle jsem chtěl říct. :) To je něco jako když po tvrdém vypnutí Windows kontroluje disky, i bez přítomnosti Linuxu na PC. Prostě vypínat korektně, softwarově, přes tlačítko Start. ;)
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Laco8888

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 27 Srpna 2007, 09:31:06 »
Práve som to skúsil, funguje, ďakujem.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #5 kdy: 27 Srpna 2007, 09:33:54 »
Nemáte za co, rádi jsme pomohli. :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.