Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zmatení periferií po restartu  (Přečteno 2670 krát)

vysous

• Návštěvník
Zmatení periferií po restartu
« kdy: 28 Srpna 2007, 01:15:13 »
Dobrý den,
mám následující problém, který je krapánek otravný....
V případě, kdy restartuji počítač (restartuji != zapnu a vypnu), dojde ke zvláštnímu chování.
Po nabootování linuxu mi nejde myš (USB Microsoft wireless) - touchpad jede bez problémů.

Další vypozorované příznaky jsou úplně špatně rozpoznaná síťová interfaces, ifconfig ukáže úplně jiný karty,
než tam ve skutečnosti jsou.... Opakovaný restart nepomáhá, musím prostě počítač vypnout a zapnout.
Při Sleep/hibernaci problémy nejsou.

Nevím do jakých logů se koukat, nevím, jaké důležité info sem pastnout.

Mám podezření na nějaké konflikty IRQ, což by vysvětlovalo zmatek v zařízeních - nicméně se v tom nevyznám natolik,
abych mohl zkoumat něco bližšího.

Stačila by i rada, na co se zaměřit při hledání chyby - naštěstí restartů je v linuxu jako šafránu...

Mám ntb HP Omnibook 6100 (krapet stařík, já vím), Kubuntu FF.
Před nedávnem jsem tam měl Mandrivu 2007.1 a bez problémů.
V Edgy Eftu jsem tenhle problém pozoroval čas od času, nikoliv pravidelně.

Děkuji za odpověď

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #1 kdy: 28 Srpna 2007, 12:15:17 »
Pokud je rozdíl mezi tvrdým a měkkým restartem, má v tom dozajista prsty BIOS. Konflikty IRQ budou patrně ve výpisu dmesg.

Můžeš porovnat výpisy. V obou případech je ulož, asi takto dmesg > dmesg1.txt a pak dmesg > dmesg2.txt && diff dmesg1.txt dmesg2.txt. Jaké jsou rozdíly?
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

vysous

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 28 Srpna 2007, 18:38:15 »
No, liší se to tak od půlky dolů....

Výpis toho diffu je tady :

http://vysousoft.wz.cz/diffdmesg.txt

Vypadá to podle toho, co jsem toho jakožto lůzr a bfu, co na to nemá čas, vydedukoval, opravdu na nějaký problémy s IRQ .. alespoň se tam slovo "Irq Interrupt" vyskytuje na můj vkus až příliš často :)

BAX_Migilenyc

• Návštěvník
Proplém při vypnutí (spěchá)
« Odpověď #3 kdy: 12 Prosince 2007, 10:50:47 »
DObrý den,

Potřebuji o vás zkušených uživatelů rycvhlou pomoc. Nainstaloval jsem ubuntu a nastavil start bez přihlášení a to že po startu se má spustit firefox. Problém je v tom že když chci vypnout počítač a kliknu na vypnout tak mi to po chvíli napíše:

NETWORK MANAGER (warn) nm_hal_deinit(): libhal shutdown failed conection is closed

NETWORK MANAGER: nm_dbus_signal_device_status change: assertion "cb_data - data_dbus_conection" failed

žádám vás prosím o rychlou pomoc.

děkuji

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.